Štěpán Filípek
27. července 2012 • 12:37

Fanoušci, do toho! Začíná druhý ročník soutěže deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeňští fotbalisté budou chtít vyfouknout titul Liberci. Jejich příznivci ho naopak budou hájit před soupeři – hodlají totiž zopakovat vítězství v soutěži Liga fanoušků, kterou už podruhé vyhlašuje deník Sport. I tentokrát je ve hře 50 000 korun na choreografi e pro nejlepší fans v republice.



Plzeňská éra prý jen tak neskončí. Slibují to Pavel Horváth a spol. i fanoušci, které mají v zádech. Když to vyjde oběma, mohou slavit speciální double: triumf v nejvyšší fotbalové soutěži i Lize fanoušků deníku Sport.

„Titul obhájíme. Uděláme pro to všechno,“ říká za příznivce ze západu Čech Roman Bakala, šéf nejaktivnější skupiny P-Fans.

Liga fanoušků vstupuje do druhého ročníku a jejím cílem je znovu mapovat dění v domácích arénách. Redaktoři známkují na základě několika kritérií při každém zápase domácí i hostující diváky a první v celkovém pořadí získá poukaz v hodnotě 50 000 korun na materiální vybavení k výrobě choreografie.

„Vyjadřujeme tím zájem o fotbalové fanoušky a zároveň je chceme podpořit v jejich snaze slušnými prostředky vytvořit dobrou atmosféru,“ říká šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek. „Byli bychom rádi, kdyby stadiony byly plné,“ dodává.

O vítězství v premiérovém ročníku šlo stejně jako na hřišti do poslední chvíle. Plzeňští nakonec měli náskok sedm bodů před konkurenty z Liberce, na třetí příčce se srovnali „nájemníci“ z Edenu v barvách Bohemians 1905 a Slavie.

Zatímco „klokani“ po sestupu odpadli, Liberec vážným sokem zůstává. Jakkoli jsou tamní návštěvy stále trochu rozpačité. Ostatně, i „kolegové“ v Plzni nad tím kroutí hlavou. Zvlášť když na 2. předkolo Ligy mistrů s Karagandou přišlo jen 5500 lidí, takže zaplnili jen o něco víc než polovinu hlediště.

Co je Liga fanoušků?
Liga, v níž se utkávají příznivci týmů české nejvyšší soutěže. Do tabulky se jim započítávají známky udělené redaktory deníku Sport.

CO HODNOTÍME?

Počet fanoušků, jejich podíl na atmosféře zápasu, originalitu pokřiků a „chorea“, účast na venkovních zápasech atd. Hodnocení snižují rasistické nebo hrubě urážlivé pokřiky, házení předmětů na trávník, násilí, nebezpečné použití pyrotechniky apod.

CO ZÍSKÁ VÍTĚZ?

Kdo bude mít po třicátém kole nejvyšší hodnocení, vyhraje poukaz na materiální vybavení k výrobě choreografie v hodnotě 50 tisíc korun.

„Jako by si tam s tím nevěděli rady,“ přemítá Bakala a do kontrastu dává vyprodaný zápas Plzně s podobně neatraktivním soupeřem Rustavi. „Je ale pravda, že i v Plzni hledal divák cestu na stadion dvě tři sezony,“ uznává šéf fanoušků.

Bakala sice věří, že i pod Ještědem zavládne divácký boom, ale Plzeňští, kteří zatím rozjíždějí internetové rádio a vybírají novou klubovou hymnu, mají i další výhodu: nevábnou formu Severočechů zkraje sezony.

„Chceme, aby se zvýšily návštěvy i na našich venkovních zápasech. A myslím, že lidé spíš než na Liberec přijdou na Plzeň, jejíž atraktivní fotbal se musí líbit,“ fandí si.

Co vy na to, rivalové ze Sparty, Slavie, Brna či Baníku? Přijďte to ukázat na stadion!

Liga fanoušků 2011/2012
1. PLZEŇ                      208
2. LIBEREC                   201
3. BOHEMIANS              192
    SLAVIA                    192
5. HRADEC KRÁLOVÉ     187
6. SLOVÁCKO               186
7. SPARTA                   185
8. OSTRAVA                 177
9. DUKLA                     126
10. TEPLICE                 124
11. MLADÁ BOLESLAV    120
     OLOMOUC              120
13. ŽIŽKOV                 118
14. JABLONEC              113
15. ČESKÉ BUDĚJOVICE 75
16. PŘÍBRAM               69
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud