14. září 2012 • 09:43

Plzeň táhne! Klub plní tribuny, na vstupném vydělá až 15 milionů

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

PLZEŇ - SPARTA SOBOTA 15:00 ONLINE | Sehnat vstupenku na domácí zápas Viktorie Plzeň? Ještě před dvěma lety žádný problém. Klidně několik minut před výkopem u pokladny bez front. Dnes je ale všechno jinak. Lupeny na fotbal jsou na západě Čech pomalu nedostatkovým zbožím. A klub na fotbalové horečce solidně vydělává!



Před osmi lety chodilo na fotbal v Plzni v průměru kolem tisícovky diváků. Klub zrovna spadl do druhé ligy a v prvním kole prohrál třeba na hřišti Tatranu Prachatice. Sehnat lístek na zápasy Viktorie bylo i v dalších letech naprosto bezproblémové.

Pokud se ale chcete do moderní arény ve Štruncových sadech posadit zítra při šlágru se Spartou, máte smůlu. Je vyprodáno. Beznadějně. Kasy před stadionem zůstanou zavřené, není co prodávat. A klubový pokladník může začít počítat tučnou tržbu.

Příjmy z domácích zápasů jsou pro většinu klubů v západní Evropě podstatnou součástí klubového rozpočtu. Tak daleko se zatím v Česku žádný klub nedostal. Velmi slušně ale začali na vstupném vydělávat třeba v Plzni, kam se fanoušci naučili chodit ve velkém počtu.

Podle odhadu deníku Sport by třeba zítřejší zápas se Spartou mohl klubu vydělat okolo 1,2 milionu korun čistého (po odečtení nákladů na pořadatelskou službu, údržbu či hostesky, které činí přibližně sto tisíc).

Za minulou sezonu mohli v Plzni na ligovém vstupném vydělat včetně permanentek zhruba 12 milionů korun, tedy pokrýt přibližně desetinu ročního rozpočtu. „Hrozně si vážíme toho, že diváci chodí. Podle mě je to kombinací našich výkonů, pěkného stadionu a třeba i péče o ně,“ říká mluvčí klubu Pavel Pillár.

Nárůst diváckého zájmu dokládá třeba na vyšším počtu prodaných permanentek. „Na tuto sezonu jsme jich prodali o sedm set víc, tedy tři tisíce dvě stě,“ potvrzuje.

Pokud zájem plzeňských „fans“ vydrží i nadále, mohl by se zisk z ligového vstupného přehoupnout na konci sezony přes patnáct milionů korun. K tomu je nutné připočítat i čísla ze zápasů v Evropské lize.

Plzeňští fanoušci v Doosan Aréně pravidelně vytváří fantastickou atmosféru Plzeňští fanoušci v Doosan Aréně pravidelně vytváří fantastickou atmosféruFoto Jaroslav Legner (Sport)

Poté, co v Plzni otevřeli moderní Doosan Arenu s kapacitou bezmála dvanáct tisíc sedaček, zaplnila se v únoru na Schalke 04 i na předkola s Rustavi, Chorzówem a Lokerenem. Při předpokladu, že se prodají veškeré balíčky vstupenek i na základní skupiny EL, přiteče do pokladny další velmi tučný balík.

Fotbal, který baví, prostě může i v českém prostředí vydělávat. „Když jsem do klubu přišel, záviděli jsme hokejistům vyprodané zápasy a fantastickou atmosféru. Teď už jsou skvělí i tady! Už nemusíme chodit na hokej,“ pochvaluje si zájem fanoušků trenér Pavel Vrba.

Tedy muž, jenž má na fotbalové horečce na západě Čech obrovský podíl. „Fanoušky baví fotbal, při kterém jsou neustále v napětí, který je ofenzivní. Raději budu hrát takový, při kterém sice soupeř občas bude mít více štěstí než my, ale neskončí to 0:0 a diváci se nebudou koukat na časomíru, jen aby už bylo po všem a mohli jít domů,“ nastiňuje svou filozofii.

I díky ní není „plný dům“ v Plzni ničím výjimečným, nýbrž naprosto normální. Fanoušci si prostě zvykli chodit na Viktorii. A klubová kasa, ta se má!

Domácí návštěvnost Plzně v této ligové sezoně

1. kolo Plzeň–Hradec Králové (3:0)              10 310

3. kolo Plzeň–Brno (2:3)                              10 513

5. kolo Plzeň–Mladá Boleslav (2:0)                9 685

7. kolo Plzeň–Sparta                                    vyprodáno

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud