Jonáš Bartoš
8. října 2012 • 04:57

Hledá se fungující Plzeň. Proč nechala body v poslední Příbrami?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

20. září. To je datum, kdy fotbalová Plzeň naposledy slavila vítězství (3:1 s portugalskou Coimbrou). Celek Pavla Vrby se v posledních týdnech výsledkově trápí, v nedělním ligovém zápase překvapivě nechal všechny body na hřišti do té doby poslední Příbrami. Co stojí za poklesem formy Západočechů? Server iSport.cz vybral pět klíčových bodů.



Plzeň v Příbrami prospala první poločas, za což ji potrestal domácí záložník Mareš. Trefa dvacetiletého hráče nakonec rozhodla o výhře domácích, čímž Příbram utnula patnáctizápasové čekání na vítězství.

„V prvním poločase jsme nebyli na hřišti. Druhý byl pohybově i nasazením lepší, ale v prvním jsme byli špatní,“ hodnotil druhou ligovou porážku sezony do kamer televizní stanice Nova Sport v sezoně plzeňský kouč Pavel Vrba. Co vězí za tím, že Plzeň v nové sezoně už popáté v Gambrinus lize ztratila body?

ŠPATNÁ PŘECHODOVÁ FÁZE

Plzni citelně schází zraněná dvojice Pavel Horváth, Daniel Kolář. Přičteme-li k nim letní odchody Petržely s Pilařem, Západočechům momentálně chybí téměř kompletní středová řada. Tedy řada, která u silného celku platí za největší chloubu.

Na plzeňské hře se absence opor projevuje. Proti Příbrami zejména v prvním poločase chyběla přesná mezihra a přechodová fáze. Hráči kazili rozehrávku, vyjma střely Rajtorala si nevypracovali jedinou gólovou šanci. Zlepšení přišlo až v závěrečných minutách, kdy se Vrbova parta hnala za vyrovnáním. Marně…


ABSENCE KAPITÁNA

Nemá postavu vysportovaného atleta, neudivuje ohromující rychlostí, důrazem ani hlavičkářskými schopnostmi. Jenže jeho levačka pořád dokáže zázraky, které momentálně Plzni schází.

Zraněný kapitán Pavel Horváth se nedal dohromady ani pro utkání v Příbrami, kde by se jeho přesná rozehrávka náramně hodila.

Sedmatřicetiletý záložník by stejně jako Daniel Kolář už mohl v týdnu začít s tréninkem a po reprezentační přestávce se opět připojit k týmu. „Zda ale budou k dispozici, posoudit nedokážu. Ještě je čekají odborné zdravotní testy,“ upřesnil Vrba.


HLEDÁ SE KANONÝR

Čtyři zápasy, jen tři góly. Bilance jindy ofenzivně laděného týmu v posledních utkáních rozhodně nenahání strach, zasekli se i tradiční plzeňští kanonýři. Marek Bakoš se trefil naposledy 2. září na Dukle, Michal Ďuriš v lize pálil přesně jen jednou, v Teplicích.

Celkem 18 branek v Gambrinus lize je sice druhá nejlepší bilance v soutěži (nejvíc gólů nastřílel Jablonec, 21). Jenže poslední dobou (i vinou absence klíčových hráčů) to v ofenzivní fázi Viktorie povážlivě skřípe.

Hruška likviduje šanci hostůFoto Michal Beránek (Sport)

(NE)NAHRADITELNÉ OPORY

Milan Petržela do Augsburgu, Václav Pilař do Wolfsburgu. K dvojici reprezentantů přičtěte ještě Petra Jiráčka, který plzeňský dres oblékal minulý podzim. Když se navíc přidají zranění Koláře a Horvátha, vznikne problém.

Pavel Vrba sází ve středu pole na mladíky, s Daridou řídí hru Marek Hanousek, do hry naskakuje i David Štípek. Na kraj zálohy plzeňský kouč přesunul Františka Rajtorala, proti Příbrami to v závěru uprostřed zálohy zkoušel i David Limberský.

Vynucené změny v základní sestavě se samozřejmě na hře podepisují, byť třeba Hanousek se své šance chytil velice dobře. Jenže stále to ve srovnání s reprezentanty není ono…  

Pavel Horváth plzeňskému týmu hodně chybíFoto Pavel Mazáč (Sport)

SPRÁVNÉ VERDIKTY ROZHODČÍHO

Po pádu Ďuriše ve vápně plzeňští reklamovali penaltu, sudí Příhoda vzniklou situaci pustil. Podle opakovaných záběrů správně. Ďuriš jen zakopl o nohy bránícího hráče, čili se jedenáctka kopat neměla, byť mají plzeňští jiný názor.

K dalšímu dramatickému momentu došlo v samotném záběru. Gólman Hruška fantastickým zákrokem vyrazil míč na brankové čáře, hosté už s rukama nad hlavami slavili gól.

Sudí Příhoda opět nezapískal. A opět správně. Podle opakovaných záběrů vše nasvědčuje tomu, že míč za čárou ještě nebyl… Muž, který bez větší chyby odřídil derby Slavie se Spartou, zvládl i další těžké utkání.  

Příbramský Jiří Mareš se raduje z gólu do sítě Plzně
Příbramský Jiří Mareš se raduje z gólu do sítě Plzně

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud