3. prosince 2012 • 18:42

Fotbalisté měli platit za odchod z Olomouce, jeden z šéfů klubu končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V minulé sezoně pykali kvůli korupční aféře, nyní se Sigma Olomouc otřásá znovu. Radnice chce kvůli aférám prosadit změny ve vedení fotbalového klubu, v jeho představenstvu by ještě před začátkem jarní části ligy měli usednout noví manažeři, na které dohlédne dozorčí rada složená ze zástupců akcionářů.



Z představenstva by měl odejít například jeho dosavadní místopředseda a ředitel klubu Jaromír Gajda, jehož jméno figuruje v poslední aféře s údajným vybíráním poplatků od hráčů odcházejících ze Sigmy do zahraničních klubů.

Bývalý fotbalista Radim Kučera v pátečním vydání deníku Mf Dnes uvedl, že v roce 2005 se kvůli přestupu do německého Bielefeldu musel vykoupit z olomoucké Sigmy částkou 35.000 eur bez dokladu. Peníze měl podle Kučery převzít právě Gajda.

Také další bývalý hráč Sigmy Radek Špiláček na začátku listopadu vylíčil, jak musel zaplatit 50.000 eur, aby jej Sigma pustila hrát do Německa. Rovněž Špiláček prý nedostal žádný doklad. Za Kučeru, který v olomouckém fotbalovém klubu zatím pracuje jako vedoucí mužstva a je připravený dát výpověď, se postavil marketingový ředitel a člen představenstva SK Sigma Martin Rak.

Požadavek na zavedení německého modelu, kdy představenstvo složené z manažerů společnosti volí místo akcionářů dozorčí rada, na jednání předložila olomoucká radnice, která má v klubu menšinový podíl. Primátor Olomouce a předseda dozorčí rady SK Sigma Martin Novotný (ODS) po jednání řekl, že ostatní akcionáři s návrhem souhlasili.

Zatímco nyní jsou zástupci akcionářů v představenstvu i dozorčí radě SK Sigma, nově by podle Novotného měli sedět v dozorčí radě. "Představenstvo bude profesionálním vedením klubu. Složeno bude z lidí, kteří jsou profesionály v oblasti fotbalové, ekonomické a právní a budou primárně našimi zaměstnanci," řekl novinářům Novotný, podle kterého bude možné členy představenstva poměrně snadno v případě nespokojenosti s jejich prací odvolat.

Gajda dnes na internetových stránkách klubu uvedl, že tato aféra je součástí dlouhodobé kampaně, která jej má donutit k rezignaci na posty ve vedení olomouckého fotbalového klubu.

"Je to velké nedorozumění a tvrzení proti tvrzení. Myslím si, že postupem času se to  vysvětlí a nebude to tak dramatické. Musím znovu zopakovat, že si žádného převzetí jakýchsi peněz vědom nejsem," řekl novinářům po jednání představenstva a dozorčí rady SK Sigma Gajda.

Kučera by podle předsedy představenstva Josefa Lébra měl i po této aféře zůstat vedoucím fotbalového mužstva Sigma. "Ale záležet to bude především na něm, jak bude reflektovat na případnou nabídku, aby v této pozici zůstal."

Lébr v rozhovoru pro olomouckou internetovou televizi Oltv.cz naznačil, že strůjcem aféry může být ředitel Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták, který je akcionářem SK Sigma Olomouc a prý chtěl koupit kompromitující materiály na Gajdu.

"Všechno mi to zavání jenom prostým bojem o moc. Lidé chtějí využít a zneužít prostě jakoukoliv možnost, aby se dostali tam, kam bohužel nemají schopnosti nebo nepatří," komentoval Lébr dění kolem SK Sigma.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud