22. ledna 2013 • 19:00

Slavia oslaví 120. výročí. Pozvánku dostal i Straka, ale nepřijde

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Slavia v závěru týdne oslaví 120. výročí od svého založení. Nejstarší český klub připravil řadu akcí, celé oslavy vyvrcholí v neděli večer slavnostním galavečerem v Národním divadle. Pozvánku dostali všichni trenéři, kteří klubem prošli, včetně Františka Straky. Ten ale odmítá dorazit.



Galavečeru se zúčastní téměř tisíc hostů včetně zástupců zahraničních klubů, které byly v minulosti soupeři Slavie. Dorazit by měli i někteří bývalí slavní světoví fotbalisté. "Jejich jména si ale necháváme jako překvapení," řekla na tiskové konferenci mluvčí Slavie Soňa Nouzáková.

Režisérské role galavečera s názvem "Slavia - hvězda na správném místě" se ujal Vojtěch Nouzák, moderovat ho bude Leoš Mareš. Představení bude trvat 90 minut. "Pro mě je tenhle večer obrovskou šancí zkusit co nejobjektivněji provést historií Slavie. Snažili jsme se najít archívy, které jsme třeba ještě úplně neviděli. Budeme se snažit, aby večírek nebyl hitparádou, ale příjemným projetím slávistické historie," uvedl Nouzák.

Během večera bude ve zkratce představena celá bohatá historie Slavie a její nejdůležitější momenty od roku založení 1892 až do současnosti. Na jevišti vystoupí například Jan Lála, Josef Kadraba, Vladimír Šmicer, Ivo Knoflíček a František Cipro.

Dorazí i syn legendárního Josefa Bicana Ivan, vnuk brankáře Františka Pláničky Martin Lukeš nebo z Itálie současný kouč AS Řím Zdeněk Zeman, který je synovcem Čestmíra Vycpálka. Do hlediště usednou desítky bývalých hráčů, trenérů i funkcionářů Slavie, zástupci nejstarší poválečné generace i ligových mistrů z let 1996, 2008 a 2009.

Pozvánku dostali také trenéři, kteří prošli i pražskou Spartou, největším rivalem Slavie. František Straka, který vedl červenobílé v minulé sezoně, se ale nezúčastní.

František Straka měl při svém angažmá ve Slavii proti sobě fanoušky "sešívaných" i příznivce Sparty.Foto iSport.cz

Slavia pozvala nejen bývalé a současné hráče, ale i nejrůznější osobnosti fandící červenobílým. Účast přislíbili kameraman Miroslav Ondříček, kreslíř Miloš Nesvadba nebo wimbledonský vítěz Jan Kodeš.

Hosty budou i zástupci spřátelených zahraničních klubů; přijede Oxford, s nímž Slavia otevírala nový stadion v Edenu, maďarské kluby Ferencváros a Újpest Budapešť nebo Atlétiko Madrid, které s Pražany vloni uzavřelo partnerství. Ve foyer Národního divadla bude výstava fotografií.

Od pátku večer po celý víkend budou probíhat setkání bývalých hráčů a trenérů Slavie v Hotelu Kampa - Stará Zbrojnice, mezi 14. a 15. hodinou budou přístupná fanouškům. Ke 120. výročí vydala Slavia i speciální pamětní medaile.

"Pojali jsme to jako vícedenní akci, jejímž vrcholem bude galavačer. Taková skupina slávistů v tak krátkém čase na jednom místě se možná ještě nepotkala. Věřím, že všichni budou odcházet s pocitem důstojné oslavy výročí nejstaršího sportovního existujícího klubu v Česku," uvedl generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud