15. dubna 2013 • 13:10

Slávistický primátor dal Spartě klíč. Na hlavu mu vrazili rudou čepici

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | Vůbec poprvé fotbalisté Sparty převzali klíč od hlavního města za vítězství v derby se Slavií (3:1) a stali se symbolicky "vládci Prahy". Klíč jim předal primátor Bohuslav Svoboda, který se při oficiální slavnosti přiznal, že je velkým slávistou... "Byli jste malinko úspěšnější," usmál se na sparťany.



Primátor Svoboda řekl, že odjakživa fandí Slavii. A dlouze přemýšlel, zda někdo z rodiny vyznává rudé barvy. "Snad jen nejmladší syn v tom nemá jasno. Ale myslím si, že toho povedu správným směrem," pronesl.

Klíč předal sparťanům na Staroměstské radnici, kam zamířili trenér Vítězslav Lavička s pěticí hráčů Lukáš Vácha, Ondřej Švejdík, Marek Matějovský, Vlastimil Vidlička a Tomáš Vaclík. Doprovázeli je také dva funkcionáři Dušan Svoboda a Jakub Otava.

Ten ještě z radnice "odtweetoval" snímek s podpisy zúčastněných v pamětní knize, kam jeden ze sparťanů napsal: "AC Sparta Praha - vládce Prahy!"

Naučit novým zvykům chtěli sparťané i primátora slávistu Svobodu, který uvedl, že sobotní derby mělo jednu nevýhodu – prohru Slavie. Věnovali mu sparťanský dres a po přípitku nasadili na hlavu rudou kšiltovku.

"Akorát si nemyslím, že ho zlomíme. Jeho srdce je červenobílé," smál se letenský kouč Lavička. "Ale vážíme si všech slávistů, protože co by byla Sparta bez Slavie a naopak. Celý národ je rozdělen na sparťany a slávisty a díky tomu je derby tak speciální."

Primátor Svoboda si připíjí se sparťany při oficiální slavnosti.
Primátor Svoboda si připíjí se sparťany při oficiální slavnosti.

Podle Svobody byla Sparta v posledním zápase malinko úspěšnější, nicméně si váží toho, že může být prvním primátorem Prahy, který po derby předává klíč vítězi, tedy novému "vládci Prahy".

"Celý život jsem na svět přiváděl děti. A teď se znovu cítím jako porodník, který přivádí na svět něco nového," uvedl Svoboda a předpověděl tomuto ceremoniálu velkou budoucnost.

"Snad si pro klíč budeme chodit častěji a slávisté na Staroměstskou radnici zavítají jen jako turisté," rýpnul si letenský funkcionář Dušan Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud