Jan Podroužek
5. srpna 2013 • 12:17

Horváth už má nástupce! Hořava omezil plzeňskou závislost na kapitánovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do plzeňského lega definitivně zapadl další kousek – Tomáš Hořava. Chytil se v rychlé kombinační hře Viktorie, svým umem pomáhá vydatně ofenzivě i defenzivě týmu. V sobotu se v novém dresu navíc poprvé trefil, k tomu krásnou kolmicí asistoval u dalšího gólu a pomohl Plzni k rozštípání Baníku 4:0. A kapitán Pavel Horváth má nástupce.



Další povedený nákup Západočechů. A nejen to. Přítomnost 25letého středopolaře Tomáše Hořavy v kádru Viktorie zapříčinila první silné prohlášení trenéra Pavla Vrby na adresu lídra Pavla Horvátha.

„Nebojím se, kdybychom o něj měli přijít. Dvojice Darida-Hořava prokazuje kvalitu,“ pověděl, že by mu absence kapitána v pár zápasech vzhledem k síle týmu tolik nevadila.

Může za to Hořava. Tenhle mladík přišel do Plzně za 20 milionů korun. Před sebou měl těžký konkurenční boj. Na jeho post mají v Plzni diamantového Vladimíra Daridu, zkušeného Pavla Horvátha a Marka Hanouska. Exolomoucký fotbalista ale obstál.

„Konkurence je tady opravdu obrovská, ale na druhou stranu zápasů je hodně. Naštěstí se nám daří postupovat v předkolech Ligy mistrů, takže během týdne odehrajeme i tři utkání. Trenér sestavu točí a já jsem spokojený za příležitosti, které dostávám,“ říká vzorně Hořava.

Ale on už není jen lepidlem za odpočívajícího Horvátha. Hořava naprosto zapadl do týmu plzeňské bestie, která rozkouše, co potká. „Klape nám to, jsme produktivní, dáváme hodně gólů. Hlavně v tom pokračovat,“ zůstává při zemi záložník.

Plzeňské motory. Špílmachr Pavel Horváth a nováček Tomáš Hořava. Plzeň se chystá na novou fotbalovou sezonu Plzeňské motory. Špílmachr Pavel Horváth a nováček Tomáš Hořava. Plzeň se chystá na novou fotbalovou sezonuFoto Michal Beránek (Sport)

Zapadl i díky pokročilému věku

Hovoří tak i čísla. Horváth chyběl za poslední čtyři sezony Plzni v lize jen v devíti střetnutích a tým vyhrál pouze třetinu z nich. V novém ročníku odehrál ve třech kolech nepatrných 35 minut. A Viktoria přesto jede – samé výhry, skóre 13:2.

A Hořava se těchto nájezdů účastní. V lize má zatím plný počet minut. „Sice dostávám šanci jen v lize, ale i tak můžu být spokojený,“ vykládá muž, jenž v předkolech Ligy mistrů zatím na hřišti nastřádal jen šest minut.

V adaptaci mu pomohl mírně pokročilý věk. „Wágner nebo Hora měli nějakých dvacet let, když sem přišli, dlouho se prokousávali, zato Tomášovi je už pětadvacet. Je to jako s Procházkou nebo Řezníkem, ti taky zapadli hned,“ vysvětluje Vrba.

A taky berme fakt, že sestavu Plzně z části znal. „Nebyl to tak těžký začátek. S Kovaříkem a Řezníkem jsem byl už v reprezentaci do 21 let, někoho jsem potkal i v áčku. Kluci mě brali na tréninky, když jsem tu ještě neměl auto. Sžil jsem se rychle,“ vypráví Hořava.

Tak rychle, že už v sobotu proti Baníku tribuny Doosan Arény křičely: „Tóóómáš Hořava!“ „Byl to krásný pocit, snad na to navážu. Hlavní ale je, aby se dařilo celému týmu,“ připomíná.

František Rajtoral dobrým výkonem proti Baníku Ostrava asi pořádně zamotal hlavu plzeňskému kouči Pavlu Vrbovi
František Rajtoral dobrým výkonem proti Baníku Ostrava asi pořádně zamotal hlavu plzeňskému kouči Pavlu Vrbovi

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud