8. října 2013 • 17:25

Vrba slaví pět let na lavičce Plzně: Českým trenérům kazím průměr

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen jeden zápas mu chybí k tomu, aby se stal absolutním trenérským rekordmanem působící v jednom českém klubu. Navíc přesně 8. října 2008 se Pavel Vrba stal oficiálně novým koučem Plzně. Úspěšný západočeský lodivod slaví pět let ve funkci, což je na české poměry naprosto výjimečná doba.



V Jihlavě odkoučoval 151. ligový zápas v řadě na střídačce Viktorie Plzeň. To před ním v Česku dokázala jen dvojice trenérů - Ladislav Škorpil (Liberec) a Karel Jarolím (Slavia). Oba dva Pavel Vrba překoná 19. října v utkání se Slavií Praha.

"Slyšel jsem, že trenéři na Slovensku měli nějaké školení, kde vystoupili i zástupci našeho svazu. A bylo tam řečeno, že průměrná životnost trenéra v českých ligových klubech je devatenáct kol. Tak to ten průměr pěkně kazím," vtipkoval Vrba v rozhovoru pro klubové stránky klubu.

Pavel Vrba na prvním tréninku v Plzni.Foto Barbora Reichová SPORT

Navíc 8. října slaví další významné datum. Letos uběhlo přesně pět let od chvíle, kdy do funkce plzeňského trenéra nastoupil. V té době ani on nemohl tušit, jakých převratných úspěchů s regionálním týmem dosáhne.

Plzeň v době Vrbova nástupu vůbec nepřipomínala sebevědomý celek, který drtí soupeře na potkání. Naopak tým se trápil a po prohře se Zlínem (0:2) klub odvolal tehdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého.

"Už při svém příchodu do Plzně jsem věděl, že stávající kádr má na to, aby se zařadil mezi týmy, jako jsou Mladá Boleslav, Liberec, Teplice, které bojovaly o pohárová místa. To byla naše vize a díky kvalitě kádru se nám ji podařilo naplnit," vzpomínal Vrba na začátky v Plzni.

Vůbec první zápas na západočeské lavičce mu nachystal takřka nejtěžšího možného soupeře. Do Plzně přijela silná Sparta, se kterou domácí tým uhrál remízu 1:1. Za Plzeň v inkriminovaném zápase z pozdějších hvězd nastoupili Horváth, Petržela, Kolář, Rezek, střídal Jiráček.

"Byl to zajímavý zápas, na který si dobře vzpomínám. Sparta byla tehdy ve stejné situaci jako Viktoria, také během reprezentační přestávky vyměnila trenéra, přišel tam Pepa Chovanec. Byl to souboj dvou nových trenérů v mužstvu.  Sparta vedla a Honza Rezek potom vyrovnával na konečný výsledek 1:1," uvedl Vrba.

Plzeň se pod jeho vedením nastartovala k úžasné pohádce. Výčet západočeských úspěchů jistě dobře znáte - dva tituly, dvakrát účast v Lize mistrů, dvakrát jarní fáze Evropské ligy...

"Je to něco mimořádného a všichni na to budeme vzpomínat do konce života. Vybavuji si, že když jsme slavili sto let klubu, chtěli jsme si pozvat bundesligový Norimberk. Všichni jsme přemýšleli, kolik nás může stát startovné. A vidíte, dnes do Plzně jezdí mnohem věhlasnější kluby, bez startovného a ještě nám za to dává UEFA peníze," dodal se smíchem Vrba.

Pavel Vrba na prvním tréninku v Plzni, hráči zleva Radek Hochmeister, Jan Halama, Jan Rezek. Ano, jde o Halamu, který je dnes zapleten do sázkařské aféry.
Pavel Vrba na prvním tréninku v Plzni, hráči zleva Radek Hochmeister, Jan Halama, Jan Rezek. Ano, jde o Halamu, který je dnes zapleten do sázkařské aféry.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud