Richard Šíma
28. listopadu 2013 • 16:30

Školka Baník! V lize hraje s nejmladším kádrem, nejstarší je Plzeň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V tabulce jim patří jedenáctá příčka, asi až do konce sezony budou hrát o záchranu. Jsou však držiteli jednoho primátu. Fotbalisté Baníku bojují o body s nejmladším týmem z celé ligy. O setrvání mezi elitou se na Bazalech rvou hoši, kterým je v průměru neuvěřitelných 22,5 roku. Naopak nejstarší kádr má mistrovská Viktoria Plzeň.



Je to zjevné při pohledu na hřiště, ještě zjevnější při nahlédnutí do soupisky. Současný Baník, to jsou povětšinou hošíci sotva odrostlí juniorskému věku. Na hřišti se občas setkávají s protihráči, kteří by mohli být jejich tátové. Jako když proti sobě před časem v Jihlavě stanuli osmnáctiletý baníkovec Daniel Holzer a čtyřicetiletý gólman Vysočiny Jaromír Blažek.

Deník Sport spočítal průměrný věk základních jedenáctek všech prvoligových týmů tak, jak nastoupily do zatím posledního ligového kola. Baník v něm doma uhrál remízu 0:0 proti Teplicím. Řečeno čísly, aktuálně jasně nejmladší jedenáctka ligy s průměrným věkem 22,5 roku uhájila nerozhodný výsledek proti třetí nejstarší základní sestavě 15. ligového kola, jejíž průměrné stáří bylo 27,9 roku.

STÁŘÍ LIGOVÝCH SESTAV

1. Ostrava 22,5
2. Liberec 24,1
3. Sparta 24,3
4. Bohemians 24,8
5. Slavia 25,2
6. Olomouc 25,3
7. Znojmo 25,9
8. Slovácko 26,5
9. Brno 26,7
10. Příbram 26,8
Jablonec 26,8
12. Dukla 27,2
13. Ml. Boleslav 27,5
14. Teplice 27,9
15. Jihlava 28,9
16. Plzeň 29,3

(věkový průměr základní jedenáctky z 15. kola)

„Je to extrémní mládí, o tom není sporu,“ konstatuje Verner Lička, předseda Unie českých fotbalových trenérů a legenda Baníku. „Je jasné, že takto nezkušený tým strádá především při přechodu do útoku. Tam se nedostatek kvality daný takovýmto mládím musí projevit.“

Ostravský trenér Martin Svědík vidí ještě jiný problém, který s sebou nese skutečnost, že sestava Baníku je mimořádně mladá.

„Když pominu nestálost výkonů, která je u hráčů okolo dvaceti let téměř samozřejmá, doplácíme na to, že se nedokážeme koncentrovat na klíčové momenty. V každém utkání se dostaneme do gólové šance. Nemáme jich moc a víme proto, že právě ty jsou pro nás, pokud chceme vítězit, klíčové,“ podotýká Svědík.

„Zkušený hráč se na takový moment umí plně koncentrovat a využít ho. Mladý kluk to ještě nesvede,“ konstatuje. Podle Ličky však neplatí teze, že by nejmladší a nejméně zkušený tým měl v boji o záchranu v porovnání s konkurenty nejtěžší pozici.

„Mládí může být pro Baník v jistém směru i výhodou. Trenér Svědík výborně přizpůsobil hru svého týmu jeho možnostem. Vzpomeňte si na nedávné čtyřgólové debakly, které Baník utržil. A najednou prudká změna. Ostrava inkasovala v posledních sedmi zápasech jen pět gólů. To není náhoda,“ upozorňuje Lička.

Co se stane, až se s blížícím se koncem sezony dostane mladý Baník bojující o záchranu pod sílící tlak? „To je těžké předvídat. Psychika je zrádná věc. Můžete předpokládat, že mladým hráčům se v posledních kolech rozklepou kolena. Jenže jejich výhodou bude, že budou mít více sil než starší a opotřebovaní hráči soupeře. A sílící únava je pro psychiku velkou zátěží. Já si myslím, že Baník ligu udrží,“ uzavírá Lička.

Proč je Ostrava mladá

* v létě odešel nejen zkušený Milan Baroš, ale také stoper Zdenko Kaprálik či záložník Vlastimil Stožický

* čerstvý třicátník Václav Svěrkoš zůstal kvůli poškozenému menisku na marodce

* zkušeného stopera Benjamina Vomáčku vytlačil ze základní jedenáctky dvacetiletý Jan Baránek

* Martin Lukeš se na hřiště v současné době dostává až v průběhu druhé půle

* Šestadvacetiletý útočník David Petrus se vážně zranil

Fotbalisté Baníku se radují ze vstřeleného gólu
Fotbalisté Baníku se radují ze vstřeleného gólu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud