Stanislav Hrabě
24. března 2014 • 14:40

Funkcionář FAČR: Policie na chuligány neuplatňuje zákony, které má

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řádění fanoušků na fotbalových stadionech mělo zabránit či aspoň hodně omezit přijetí zákona č. 390/2012, který poslanecká sněmovna schválila v loňském roce. „Policie se jím však neřídí a neuplatňuje ho,“ obviňuje orgány činné v trestním řízení člen Výkonného výboru FAČR za Čechy Josef Tancoš, jenž je rovněž poslancem parlamentu za ČSSD.



Vadí mu především, že se málo uplatňuje zvýšená sazba finančního postihu za zakrývání obličeje způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím identifikaci. Původní pokuta se v novém znění ze tří tisíc korun navýšila na deset tisíc. „To už je docela znatelný finanční postih a při opakovaném trestu to může od takového jednání odradit,“ hájí novou sankci Tancoš.

Už vícekrát si také všiml, že policie proti zakuklencům příliš nezasahuje, nejde tedy zdaleka jen o sobotní utkání Ostravy se Spartou. „Porušují zákon a mají být okamžitě zadrženi a hlavně ztotožněni. Když budou identifikování, může se proti nim postupovat razantněji,“ říká Tancoš.

To je podle něj nástroj i proti zahraničním výtržníkům. „Spáchali čin na našem území, tak na ně platí české zákony. Odebrat pas, udělit pokutu. Pokud ji nezaplatí, už víckrát k nám nesmí,“ navrhuje řešení.

Rezervy ovšem vidí i ve fotbalovém prostředí. „Pořadatelé i funkcionáři klubů by tento nástroj měli při dojednání s policejními složkami před zápasem zdůrazňovat a vyžadovat jeho plnění,“ vyzývá. „Kdo se zahalí, má být okamžitě zadržen!“ upozorňuje.

Zásah v Ostravě konkrétně nehodnotí, ale něco mu v komuniké chybí. „Potěšilo mě, že policie sdělila obvinění šesti osobám. Kdyby se k tomu přidalo, že dalších několik desítek výtržníků bylo za zahalení pokutováno a identifikováno, byl bych spokojenější,“ dodává.

Sparťanští fanoušci ve vlastním sektoru několikrát zapálili oheň
Sparťanští fanoušci ve vlastním sektoru několikrát zapálili oheň

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud