Pavel Janega
8. června 2013 • 18:24

Pelta pohrozil Berbrovi: Když nedostane rozum, půjde z kola ven!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Pelta zcela ovládl Výkonný výbor FAČR. Obrazně řečeno, "zbytek světa" sedí na osmi křeslech, Roman Berbr a jeho lidé pouze na pěti. Proto se znovuzvolený předseda Fotbalové asociace tvrdě opřel do fotbalového šíbra. A vyhlásil mu nulovou toleranci vůči jeho dalším excesům.



Obhájil jste post předsedy FAČR. Máte radost?
"Mám radost. Ale bude to nelehké období: recese ekonomiky, propad důvěry. Čeká nás velká zodpovědná práce."

Je zvolený výkonný výbor takový, jaký jste si přál?
"Se složením jsem spokojený. Ale nic se nemění. Chci prosazovat věci, které mají hlavu a patu. Vždycky musíme najít konsenzus."


Jak bude vypadat vaše spolupráce s Romanem Berbrem?
"Roman Berbr se vyjadřoval způsobem, který mi odporuje. Třeba když řekl, ať se lidé odstěhují a další prohlášení. Jasně jsem se proti tomu vymezil. Nebudu to tolerovat. Berbr byl člověk zákulisí, teď bude mít práci daleko zodpovědnější. Budu na něj apelovat, aby zvážil každé slovo. Nemůžeme říkat, že nás výzva Sportu nezajímá. Mě zajímá, neberu ji na lehkou váhu. Apeloval jsem na něj, aby to taky bral vážně. Nejsme jen 200 voličů, kteří si navzájem vyjádří podporu. Fotbal se hraje pro lidi, to je základ. Musíme si nalít čistého vína."

Zvažoval jste, že se od Romana Berbra distancujete?
"Musím říct jednu věc. Kdybych šel za Romanem a řekl mu, aby nekandidoval, tak by se nic nezměnilo. Určitě by neztratil vliv, který má. Vyhodnotil jsem si, že je potřeba ho stáhnout do té funkce. Horší by bylo, kdyby zůstal zákulisním hráčem. Věřím, že si ho srovnáme a dokážeme se s ním vypořádat."

Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta
Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta

Ale funkci ve výkonném výboru měl i dosud. Jaký je v tom rozdíl?
"Po té výzvě si uvědomuje, že chce ve fotbale zůstat. Že ho má rád. Musí se jen vypořádat se svou minulostí. A pracovat tak, aby byl pro českou fotbalovou veřejnost akceptovatelný."

Vám osobně vadí, že byl Roman Berbr u StB?
"Vadí mi to, není to dobrá zpráva. Pro nikoho, kdo měl zkušenosti s touto složkou, to nebylo nic příjemného. Roman mi ale tvrdil, že byl pouze u rozvědky. Že nikoho netýral, netrápil ani nesledoval... Ale není to nic, čím by se mohl chlubit. Je to o jeho svědomí a o tom, jestli to vadí jeho voličům. Asi ne, když ho zvolili. Osobně z toho nemám dobrý pocit, což jsem mu řekl do očí."

Říkáte, že Berbr se musí změnit. Věříte, že to opravdu udělá?
"Dám mu šanci. Nejsem člověk, který když získá převahu, tak udělá zákrok, který by ho zlikvidoval. Říkám veřejně, že mu vyhlašuji nulovou toleranci vůči jeho další excesům. Nemůžeme si zahrávat donekonečna s důvěrou diváka. Je to vážná věc. On si uvědomuje, že to přepískl. Myslel si, že si může říkat a dělat, co chce. Ale když nedostane rozum, tak půjde z kola ven! Chci dát všem jasně najevo, že nebudu trpět, když se někdo nebude chovat tak, jak má. A to neplatí jen pro Berbra."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud