3. září 2011 • 17:50

To bylo štěstí! Kadlec zachránil bod gólem z penalty v 90. minutě

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - To byl neuvěřitelný závěr! Čeští fotbalisté remizovali v kvalifikaci o ME 2012 ve Skotsku 2:2 a ve skupině I jim patří druhé místo. Branky českého týmu dali se štěstím Plašil (na 1:1) a poté Kadlec, který vyrovnával na 2:2 až v 90. minutě z penalty, která byla odpískáná po sporném souboji Rezka v pokutovém území. Nedá se tomu proto říct jinak než šťastná remíza...



Domácí dnes ve vyprodaném Hampden Parku dvakrát vedli po trefách Millera a Fletchera, svěřencům Michala Bílka zajistil bod až z penalty Kadlec. Češi tak před Skoty udrželi na druhém místě před posledními dvěma zápasy ve skupině I náskok pěti bodů, jejich dnešní soupeř má ale o zápas méně.

Skotský tým chtěl začít náporem, do kterého ho hnal bouřící stadion, ale místo toho se mohli rychle radovat Češi. V páté minutě debutant Jiráček ukázal na levé straně své přednosti a předložil míč ideálně před branku Barošovi, jenže ten nepotvrdil pověst nejlepšího aktivního reprezentačního kanonýra a z několika metrů přestřelil.

Skotům se avizovaný nátlakový fotbal vůbec nedařil, hosté působili v poli fotbalovějším dojmem a většinu první půle kontrolovali průběh. Aktivitou hýřil především na levé straně Jiráček, který potvrzoval dobrou formu z Plzně, ale jeho spoluhráči se dopředu tlačili v příliš malém počtu na to, aby výrazněji ohrozili gólmana McGregora.

Zachmuřený Michal Bílek
Zachmuřený Michal Bílek

Domácí byli nebezpeční ještě méně a do pokutového území se dostávali jen přes centry ze strany, které sbírala česká obrana bez problémů. Jenže ve 44. minutě přišla první chyba ve středu české defenzivy a Skotové ji ztrestali. Fletcher přetlačil Plašila, posunul míč na Millera a přestože nováček mezi tyčemi Laštůvka, který nahradil zraněného Čecha, se míče dotkl nohou, v cestě do sítě k levé tyči mu nezabránil.

Hned po pauze měl znovu Baroš možnost domácím nadšení sebrat, jenže selhal i v další střelecké pozici, tentokrát minul branku po levé straně po vysunutí od Rosického. Skotové se poté na dlouhé minuty hluboko stáhli před vlastní vápno a odolávali snaze českého týmu o vyrovnání, které scházelo více klidu ve finální fázi.

Dvanáct minut před koncem Bílkovi svěřenci střelecké trápení prolomili. Kadlec nacentroval na Rezka a jeho ostrý pas před branku se od Plašila se štěstím odrazil do sítě. Český tým se dočkal gólu po dlouhých 368 minutách.
Jenže hosté se neradovali dlouho. Hned za další čtyři minuty udělal u postranní čáry chybu Rajnoch a rychlou akci do otevřené obrany zakončil po Millerově přihrávce do odkryté branky skotský kapitán Fletcher.

Závěr nabídl velké drama. Když už se zdálo, že Češi přijdou o větší část svého pětibodového náskoku v tabulce před Skotskem, upadl ve vápně po souboji Rezek a z přísně nařízené penalty zavěsil balon pod břevno Kadlec. Skotové se v nastavení po podobném souboji uvnitř šestnáctky také dožadovali pokutového kopu, ale sudí Blom dal Berrovi žlutou kartu za simulování.

Utkání skupiny I kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Glasgowě:

Skotsko - Česká republika 2:2 (1:0)

Branky: 44. Miller, 82. Fletcher - 78. Plašil, 90. Kadlec z pen. Rozhodčí: Blom - Lobbert, Siebert (všichni Niz.). ŽK: Brown, Miller, Berra - Jiráček, Plašil, Rezek, Baroš, Pekhart. Diváci: 51.457.

Skotsko: McGregor - Hutton, Caldwell, Berra, Bardsley (76. Wilson) - Adam (79. Cowie) - Morrison, Fletcher, Brown, Naismith (86. Robson) - Miller. Trenér: Levein.
Česká republika: Laštůvka - Hubník, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Petržela (56. Rezek), Hübschman, Plašil, Jiráček (77. Pekhart) - Rosický - Baroš (90. Vacek). Trenér: Bílek.

Tabulka:
1. Španělsko 5 5 0 0 15:5 15
2. Česko 6 3 1 2 8:5 10
3. Skotsko 5 1 2 2 6:7 5
4. Litva 6 1 2 3 3:8 5
5. Lichtenštejnsko 6 1 1 4 3:10 4

Vstoupit do diskuse
23

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud