Michal Petrák
5. září 2011 • 16:00

Skotsko zachvátila vlna vzteku! F*** off, řekl prý sudí

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete si, jaký poprask vzbudila ruka Thierryho Henryho, která připravila Iry o účast na MS 2010? Podobná bouře se strhla ve Skotsku poté, co domácí přišli o vítězství nad Českem kvůli nesprávně nařízené penaltě. Tým Craiga Leveina nemohl po zápase přijít na jméno rozhodčímu Kevinu Blomovi, který „zbaštil“ Janu Rezkovi nafilmovaný pád ve vápně.



Ta vlna hněvu byla ohromující. Když Kevin Blom opouštěl plochu Hampden Parku, padesátitisícový kotel zuřil. A ve stejném rozpoložení byli po kvalifi kačním zápase EURO 2012 i skotští hráči.

„Nepochopím, jak mohl rozhodčí udělat dvě takhle výrazné chyby,“ kroutil hlavou trenér Craig Levein. „Pro trenéry je snadné přijít po zápase a kritizovat rozhodčího za neschopnost vlastního týmu. Jenže když vidíte taková dvě velká rozhodnutí v posledních minutách zápasu... Nemůžu říct nic jiného, než že nám prohrála utkání,“ hřímal skotský kouč.



Mluvil přitom jednak o penaltě po „faulu“ na Jana Rezka, jednak o tom, že o chviličku později neodpískal Blom pokutový kop poté, co po kontaktu s Romanem Hubníkem upadl v českém vápně Christophe Berra. „Ze svého místa jsem neviděl, jestli došlo ke kontaktu v té první situaci, zato v té druhé byl na Christopha kontakt určitě,“ přesvědčoval Levein.

Zajímavé je, že sám Berra mluvil o „penaltovém“ incidentu podobně jako Rezek. „Byl jsem před hráčem a ucítil jsem dotyk. Nebudu lhát, využil jsem to na maximum, ale myslím, že v takové situaci by to udělal každý,“ prohlásil bezelstně stoper Wolverhamptonu Wanderers.

Podle něj byl Blom celý zápas proti Skotům. „Nedalo se s ním komunikovat. Mluvil o respektu, ale když jsem mu něco slušně namítal, tváří v tvář mi řekl: f... off ,“ tvrdil, že ho rozhodčí odbyl mezinárodně srozumitelným výrazem, když protestoval proti odpískání jednoho z přímých kopů.

Foto 

„Celý týden dřete na tréninku, kluci dají do zápasu tolik úsilí... A když ho pak rozhodne sudí, je to velké zklamání,“ lkal za celý tým kapitán Darren Fletcher. „Když se splete jednou, O. K. Ale dvakrát?

Aby rozhodčí odpískal penaltu na zaplněném Hampdenu, musí být odvážný.
Ale aby pak úplně jasnou na druhé straně nepískl? To jde úplně mimo mě.“
Zloba Skotů se projevila i v komentářích tamních médií – nejprodávanější nedělník Sunday Mail použil velký titulek The Cheat Republic, tedy Republika podvodníků (přetisk v horní části této stránky). „Doufám, že UEFA bude na Rezka přísná. Byla to ostuda,“ cituje list někdejšího skotského brankáře Alana Rougha.

V některých komentářích jsou však Skotové zdrženlivější. Poznamenávají, že jejich tým byl horší, a že strašný výkon rozhodčího teď může Levein využít jako výmluvu. „Vzhledem k tomu, že byli týmem, který potřeboval vyhrát, přenechali Skotové Čechům v úvodních minutách kontrolu nad zápasem, byli pod tlakem,“ píše Scotland on Sunday.

Tento list správně přiznává i to, že Češi měli kopat penaltu už v prvním poločase. „Charliemu Adamovi prošlo dupnutí na nohu Milana Baroše uprostřed první půle, což byla asi nejjasnější penalta za celé odpoledne,“ připouští Scotland on Sunday.

Petr Jiráček ostrou reprezentační premiéru na horké půdě ve Skotsku zvládl
Petr Jiráček ostrou reprezentační premiéru na horké půdě ve Skotsku zvládl

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud