27. června 2012 • 12:06

Ital Montolivo bude rozpolcený, má totiž i německé občanství

Autor: neu, kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nosí chrániče s německou vlajkou, mluví plynně německy, jeho matka fandí německé reprezentaci. Italského záložníka Riccarda Montoliva čeká hodně pikantní večer. Ujišťuje však, že proti Özilovi a spol. bude hrát celou duší za "squadru azzuru".



Stačilo se před časem rozhodnout jinak, ve čtvrtek mohl stát na druhé straně. V německém triku by vyrukoval na Italy. Riccardo Montolivo, který má italské i německé občanství, měl ale jasno – jednoznačně zvolil Itálii.

„Bude to pro mě hodně zvláštní zápas,“ přiznává Montolivo. Jeho matka je Němka, pochází z městečka Ploen poblíž Kielu v severním Šlesvicku–Holštýnsku.

Zápas svého syna možná shlédne přímo na Národním stadionu ve Varšavě, Riccardo ji poslal lístek. Sedět tedy bude v italském sektoru. Komu však bude držet palce? Synovi nebo Němcům?

„Myslím, že máme bude 60 procent fanoušek Německa a 40 procent fanoušek Itálie,“ směje se Montolivo. V sobě má přece jen o něco víc genů od italského otce. „Cítím se na devadesát procent Italem a na deset Němcem,“ uvádí středopolař.

Narodil se v Caravaggiu u Bergama, fotbalově vyrůstal výhradně v Itálii. Prošel všemi mládežnickými i juniorskými týmy, jako odchovanec Atalanty Bergamo se prosadil do prvního mužstva.

V roce 2003 přestoupil do Fiorentiny, kde strávil sedm let, před letošním EURO podepsal čtyřletý kontrakt s AC Milán. Záložník ví, že zápas s Německem pro něj bude dosavadním vrcholem kariéry. „Němci mají vynikající tým, hrají v dokonalé harmonii,“ říká Montolivo.

Oba celky na sebe naposledy narazily v semifinále mistrovství světa v roce 2006, které Itálie vyhrála po prodloužení 2:0. Montolivo duel sledoval v televizi. Dnes bude u toho přímo na hřišti.

Ale nemuselo to tak být, kouč Prandelli na něj zkraje EURO nesázel.

Úvodní dva zápasy ve skupině proseděl Montolivo na lavičce, na trávník se dostal jen díky zranění Thiago Motty v 62.minutě utkání s Chorvatskem. Proti Anglii ve čtvrtfinále už vyběhl v základu. Dokonce si dodal kuráže a šel do penaltového rozstřelu. Jenže ve druhé sérii chybil, mohl se stát smutným hrdinou. Naštěstí pro něj Angličané selhali dvakrát…

„Když jsem nedal, cítil jsem se hrozně, byl to opravdu složitý moment. Ale naštěstí to dobře dopadlo, byla to velká úleva, zvláště pro mě. Máme štěstí, že máme brankáře jako je Buffon,“ podotýká Montolivo, který je oblíben italskými fanoušky, ale i bulvárem. Důvod? Přítelkyně Cristina de Pin, která pózuje pro Playboy….

Bez ohledu na výsledek semifinále se chystá na pravidelnou návštěvu Německa, kde podniká s mámou výlety k Baltskému moři. Do míst, kde trávil jako kluk prázdniny u svých německých prarodičů. Bude si z matky utahovat nebo si bude dobírat ona jeho?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud