19. června 2016 • 08:47

O Ronaldovi mluvit nebudu, hlásil kouč Portugalců. Rakušan mu děkoval

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér portugalských fotbalistů Fernando Santos po bezbrankové remíze s Rakouskem na mistrovství Evropy odmítl hodnotit výkon kapitána Cristiana Ronalda, který zahodil hned několik šancí včetně penalty. Uvedl, že nechce řešit individuální výkony. Vzápětí však nešetřil kritikou na adresu Ricarda Quaresmu. To kouč Rakušanů Marcel Koller byl portugalské hvězdě vděčný.



"Chápu otázku, ale nebudu mluvit o Cristianu Ronaldovi ," odpověděl Santos na otázku anglického novináře. "Portugalští novináři vědí, že se na to nemají ptát, protože já mluvím jen o týmu a ne o individuálních hráčích," dodal portugalský kouč.

Vzápětí však vyřčené pravidlo porušil, když podrobil kritice jiného zkušeného hráče. "Quaresma neplnil naši taktiku. Byl moc u lajny. My přitom chtěli přenést hru více do středu hřiště," prohlásil Santos, který Quaresmu v 71. minutě vystřídal. "André Gomes na druhé straně to dělal správně. Otevíral prostor pro našeho levého beka. Quaresma byl pomalý," dodal.

Portugalsko neproměnilo v gól ani jednu z 23 střel a po dvou zápasech má na kontě jen dvě remízy. K postupu do osmifinále potřebuje nutně porazit Maďarsko. I remíza by mohla stačit, ale jen v případě, že Island remizuje s Rakouskem a vstřelí při tom o gól méně než Portugalsko.

"Nesmíme se utápět ve vlastní mizérii a řešit, jestli je fér prohrát zápas s tolika šancemi. To je prostě fotbal. Musíme si z toho vzít to pozitivní, že si šance vytváříme, a soustředit se na poslední zápas ve skupině, který pro nás bude prvním finále," uvedl Santos.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Mohli jsme jet domů, řekl Koller

To kouč Rakušanů věděl, že Ronaldovo selhání zachránilo jeho týmu šance na postup do osmifinále.

"Kdyby tam ten míč spadl, tak bychom mohli jet rovnou domů," řekl Koller o Ronaldově penaltě. "Ronaldo tam měl i několik dalších šancí, ale celkově jsme si s hráčem jeho kvalit poradili docela dobře. Musím pochválit celý tým, jak zodpovědně bránil včetně našich ofenzivních hráčů," dodal.

VIDEO | Podívejte se na Ronaldovu neproměněnou penaltu

Defenzivní taktice obětoval i svou největší hvězdu Davida Alabu, kterého už v 65. minutě vystřídal. "Měl jiné úkoly než obvykle. Měl pomáhat na stranách spoluhráčům a vypořádal se s tím velmi dobře. Spolu s Harnikem na pravé straně překazili soupeři mnoho útoků. Dobře si své defenzivní úkoly plnili všichni hráči včetně Arnautovice a Sabitzera v útoku," těšilo Kollera.

Cristiano Ronaldo odcházel po utkání s Rakouskem ze hřiště rozčarovaný, nedal penaltu a Portugalsko hrálo jen 0:0.
Cristiano Ronaldo odcházel po utkání s Rakouskem ze hřiště rozčarovaný, nedal penaltu a Portugalsko hrálo jen 0:0.

Slova chvály měl i pro brankáře Roberta Almera, který chytil několik nebezpečných střel. "Vždy za národní tým hrál dobře a dnes nás znovu podržel. Před šampionátem byl zraněný a nevěděli jsme, zda se stihne uzdravit. Ale věřili jsme jeho kvalitám a dnes byl opět fantastický. Samozřejmě měl i potřebné štěstí hlavně při penaltě," dodal Koller.

Jeho tým na šampionátu ještě neskóroval a nyní ho čeká odlišný zápas, kdy bude muset dobývat pevnou defenzivu Islandu. "Stále žijeme. Získaným bodem jsme zasadili rostlinku, kterou teď musíme zalít, aby vyrostla. Zvedne se nám sebevědomí a věřím, že poslední zápas zvládneme," prohlásil rakouský kouč.

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
2. Island 3 1 2 0 4:3 5
3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
4. Rakousko 3 0 1 2 1:4 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud