20. června 2016 • 23:48

Hrdina Kozáčik! Vychytal Vardyho a udržel naději Slováků na postup

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský hrdina na sedm? Po pondělním zápase na EURO s Anglií (0:0) jednoznačně Kozáčik! Dvaatřicetiletý brankář předvedl v posledním utkání ve skupině vynikající výkon. Jeho čisté konto pomohlo k bezbrankové remíze a také výrazně zvýšilo šance Slovenska na postup do osmifinále. „Byla to nejcennější nula v mé reprezentační kariéře,“ usmíval se po utkání plzeňský brankář, který byl zároveň zástupci UEFA zvolen Mužem utkání.



Po prvním utkání na EURO mu dvakrát do zpěvu nebylo. Podepsal se pod gól Garetha Balea a octil se pod silnou palbou kritiky. Přesto brankář Matúš Kozáčik zůstal ve slovenské brance. Trenér Ján Kozák mu dal důvěru jak pro důležitý souboj s Ruskem, tak i v boji o všechno proti Anglii.

A „Koza“ jak mu kluboví spoluhráči z Plzně přezdívají, své zaváhání napravil nejlépe, jak mohl. "Dneska nám to vychytal. Chytil tři čtyři jasné šance, takže klobouk dolů,“ řekla ihned po utkání největší slovenská hvězda Marek Hamšík .

A ostatní museli jen uznale přikyvovat. Už v 17. minutě se totiž na Kozáčika řítil s míčem na noze obávaný kanonýr Leicesteru Jamie Vardy . Stoper Martin Škrtel anglického rychlíka nestíhal, a tak za brzdu zatáhl právě slovenský brankář. Reflexivním zákrokem Vardyho střelu zneškodnil.

VIDEO: Podívejte se v sestřihu na zákroky Matúše Kozáčika

Další velká zkouška ohněm přišla v 33. minutě. Obránce Nathaniel Clyne našel zpěvnou přihrávkou na hranici velkého vápna volného Adama Lallanu, který okamžitě vypálil na slovenskou branku. Kozáčik byl však pozorný a znovu úspěšně zasáhl.

Ve druhém poločase to byla znovu Clyne, kdo se postaral o ohrožení slovenské branky. Jeho střelu musel Kozáčik likvidovat ramenem. V 61. minutě se do velké šance dostal střídající záložník Dele Alli. Jeho střela už mířila do odkryté branky, Kozáčik nebyl schopný zasáhnout a tak za něj na brankové čáře zaskočil kapitán Martin Škrtel.

Slovensko ubránilo i anglický závěrečný tlak a vyválčilo velmi důležitý bod, který je výrazně přiblížil k postupu do osmifinále. „Bylo to velmi náročné,“ přiznal zadýchaný Kozáčik v pozápasovém televizním rozhovoru. „Anglie má velkou kvalitu a také si vytvořila spoustu šancí,“ popisoval své dojmy slovenský brankář. Zároveň si však užíval vychytané čisté konto. „Byla to nejcennější nula v mé reprezentační kariéře,“ odkýval reportérovi.

"Rozhodující je, že ani jednou míč do branky neprošel, udrželi jsme bezbrankovou remízu a vybojovali jsme vytoužený bod," řekl Kozáčik. "Angličané jsou mimořádně silní směrem dopředu. Dnes sice měli pár změn v sestavě, ale hodně chtěli vyhrát. Bylo to na nich vidět. S takovým stylem hry se podle mě dostanou dál než do osmifinále," ocenil soupeře.

K umlčení anglických střelců mu ale pomohla hodně i obrana, která zablokovala 14 z 27 anglických střeleckých pokusů.

"Stoperská dvojice a (levý bek) Hubočan podali heroické výkony. Tolik míčů, co zblokovali, velká obětavost, to bylo fantastické," hodnotil slovenský internacionál Lubomír Moravčík. "Začal jsem věřit, když Kozáčik chytil šanci Vardymu. Věřil jsem, že to bude jeho den a bude neprůstřelný. Prostě se chytil a fantasticky zachytal. I on podal hrdinný výkon," dodal bývalý hráč Celticu Glasgow. 

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Wales 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglie 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1

TABULKA TŘETÍCH TÝMŮ
POŘADÍ TÝM ZÁPASY VÝHRY REMÍZY PROHRY SKÓRE BODY
1. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
2. Severní Irsko 2 1 0 1 2:1 3
3. Albánie 3 1 0 2 1:3 3
4. Portugalsko 2 0 2 0 1:1 2
5. Česko 2 0 1 1 2:3 1
6. Švédsko 2 0 1 1 1:2 1
* do osmifinále postupují první čtyři týmy

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Bezchybný výkon předvedl proti Anglii na EURO slovenský brankář Matúš Kozáčik
Bezchybný výkon předvedl proti Anglii na EURO slovenský brankář Matúš Kozáčik

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud