21. listopadu 2019 • 12:30

Strašák i pro Čechy, pekelný los EURO: tenhle tým čeká až 20 tisíc km

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po úspěšné kvalifikaci mohou spřádat plány na EURO 2020. Čeští fotbalisté postoupili na evropský šampionát z druhého místa skupiny A, kterou vyhrála Anglie, a již netrpělivě vyhlížejí los, který se uskuteční 30. listopadu od 18 hodin v Bukurešti. Národní tým v něm bude nasazen do třetího koše. Právě v něm ale číhá jeden pořádný strašák. Podívejme se na zatím sice hypotetickou, ale zároveň reálnou možnost, která znamená opravdu náročné cestování...



Čeští fotbalisté v posledním kvalifikačním utkání v Bulharsku hráli o naději na místo ve druhém koši při losu základních skupin EURO 2020. Prohra 0:1 ale nakonec málem znamenala pád do koše čtvrtého. Ve finále i díky tomu, že Řecko otočilo zápas s Finskem (2:1), zůstal národní tým v třetím osudí.

Již nyní, více než týden před losem, je jasné, že se Češi v základní skupině EURO 2020 vyhnou Rusku, Dánsku a Belgii. Právě tato mužstva se utkají ve skupině B, jejíž zápasy se budou hrát v Petrohradu a Kodani.

Vladimír Darida, Patrik Schick, Tomáš Souček a další čeští reprezentanti tak nenarazí na nejlepší tým kvalifikace (Belgii), ale při losu na ně čeká jiný, možná daleko větší strašák. Ten se skrývá ve skupině A na pozici A3.

Baku, Řím, Baku

Oním strašákem je dlouhé cestování. Střetnutí skupiny A se totiž uskuteční v Římě a Baku. Je jisté, že Itálie, která byla automaticky jako pořadatel do této skupiny umístěna, odehraje všechna tři utkání doma, protože Ázerbájdžán se na EURO neprobojoval. Černý Petr pak připadá právě na reprezentaci, která bude vylosována na pozici A3.

Jak by vypadalo cestování v případě svěřenců trenéra Jaroslava Šilhavého, pokud by jim připadla právě pozice A3?

Mapka cestování, které by čekalo český národní tým, pokud by byl nalosován na EURO 2020 na pozici A3
Mapka cestování, které by čekalo český národní tým, pokud by byl nalosován na EURO 2020 na pozici A3

První utkání by Češi odehráli 13. června v Baku, kam by se logicky museli vydat ještě před úvodním zápasem. Znamenalo by to tedy urazit vzdálenost Praha – Baku, což činí vzdušnou čarou 2 950 kilometrů.  

Po úvodním zápase na EURO by se reprezentace přesunula na druhé utkání do Říma, který je od Baku leteckou vzdáleností 3 116 km. Tam by se 17. června utkala s Itálií, a následně by tutéž trasu absolvoval národní tým znovu, aby se 21. června mohl opět v Baku utkat s týmem z pozice A2.

Amsterdam, Baku a pak Londýn

Pokud by se pak podařilo Čechům ze skupiny A postoupit z druhého místa, cestovní šaráda by pokračovala dál. Po třetím zápase by se musel národní tým přemístit na osmifinále do Amsterdamu (27. června), který je od Baku vzdušnou čarou 3 635 km.

V případě dalšího úspěchu by došlo k dalšímu návratu do Ázerbájdžánu na čtvrtfinále (4. července), tedy dalších 3 635 km. Pokud by i zde Češi uspěli a probojovali se mezi čtyři nejlepší týmy Evropy, vydali by se z Baku na semifinále do Londýna (8. července), což činí leteckou vzdáleností 3 978 km. Až tady by přišel trochu oddych, protože stejně jako semifinále, tak i finále (12. července) se hraje v Londýně, tudíž mezi těmito dvěma zápasy by žádný letecký přesun pravděpodobně nehrozil.

Podtrženo sečteno, během přibližně jednoho měsíce by Češi nalétali zhruba 20 430 km. Vezmeme-li v potaz, že by se na EURO vydali například týden před prvním zápasem, strávili by v letadle mezi 6. červnem a 8. červencem (den semifinále), více než 42 hodin. A k tomu je nutno ještě přičíst časový posun, kdy v Baku je o tři hodiny více než v Praze (Římě) a o čtyři více než v Londýně.

Města a stadiony EURO 2020: Kde mohou hrát Češi a kdo už má jasno? »

Jak by mohl cestovat český tým na EURO z pozice 3 ve skupině A

Praha > Baku – letecká vzdálenost 2950 km
1. zápas (A3-A4)
Baku > Řím – letecká vzdálenost 3 116 km
2. zápas (Itálie-A3)
Řím > Baku – letecká vzdálenost 3 116 km
3. zápas (A2-A3) -- postup z 2. místa
Baku > Amsterdam – letecká vzdálenost 3 635 km
osmifinále (druhý ze sk. A - druhý ze sk. B)
Amsterdam > Baku – letecká vzdálenost 3 635 km
čtvrtfinále
Baku > Londýn – letecká vzdálenost 3 978 km
semifinále, finále
CELKEM 20 430 km

Ideální 11 Ondřeje Škvora: Do brány by dal Koláře, do zálohy Masopusta
Video se připravuje ...

Sedm postupů na EURO! Připomeňte si klíčové duely, které přinesly slávu
Video se připravuje ...

TOP 10 českých dresů. EURO 96, Boby z Lužánek i liberecká rarita
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud