30. května 2021 • 19:39

Češi se sešli před EURO! Testy a večeře pod dveře. Pak změny v plánech

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvíli si odfrkli, strávili vzácné volno se svými nejbližšími. V neděli v podvečer se už 26 vyvolených reprezentantů hlásilo na srazu v Praze. Čeští fotbalisté oficiálně zahájili přípravu na EURO, po nezbytném testování už v pondělí míří na soustředění do Itálie. Kvůli opatřením ve Skotsku, kde měla mít česká družina základnu během turnaje, ale narychlo mění plány. Mužstvo trenéra Jaroslava Šilhavého bude minimálně na první dvě střetnutí základní skupiny létat z Prahy.



Sraz natěšené party, která se v červnu popere o český úspěch na mistrovství Evropy, proběhl bez obvyklých fanfár. Hráči po příjezdu na hotel mířili nejdřív na testy a následně do izolace na pokoje. Spoluhráči a kamarádi z týmu se smějí potkat až v podělí ráno před odletem do Itálie. Otravná, leč nutná proticovidová opatření zahájila dlouhou cestu, která by v ideálním případě měla vést k úspěchu na velkém turnaji.

Hráči dostali po příjezdu na pražský hotel Don Giovanni pod dveře pokojů alespoň večeři, někteří si na samotkách se zájmem prohlédli nafasovanou výbavu národního týmu. Už v pondělí tým odlétá na plánovaný kemp do Jižního Tyrolska, který vrcholí páteční přípravou v Boloni proti silné Itálii. V neděli se tým vrací do Prahy, v úterý odehraje na Letné generálku proti Albánii.

O den později byl v pečlivě laděném itineráři naplánovaný odlet do Skotska na základnu v Edinburghu. Jenže bláznivá doba tohle neumožní a Češi jsou nucení svůj plán totálně překopat. Na zápasy nakonec budou létat přímo z Prahy. Důvodem jsou neúprosná nařízení ze skotské strany, která by mohla mít fatální dopad na vystoupení národního týmu na turnaji.

Usilovný tlak české strany, Chorvatska, ale ani UEFA nepomohl. Od čtvrtka se vedla jednání se skotskými vládními autoritami kolem nařízení spojených s koronavirem. Ostrované si ale stojí dál za svým: v případě jediného pozitivně testovaného na covid musí do karantény celý tým. To by fakticky znamenalo, že by mužstvo mohlo přijít i o šanci vůbec hrát na finálovém turnaji EURO. Ostatní státy, ve kterých se evropský šampionát bude konat, přitom respektují pravidla UEFA Return to Play Protocol.

Český obránce Vladimír Coufal na pokoji během srazu před mistrovstvím Evropy
Český obránce Vladimír Coufal na pokoji během srazu před mistrovstvím Evropy

„Nebylo možné přesunout tento camp na poslední chvíli jinam, než do České republiky. Už v neděli 30. května začíná sraz a v této době, kdy se obtížně cestuje, nebylo jiné řešení. Podobně postupuje i chorvatská strana. Náklady s tím spojené platí oběma asociacím UEFA,“ vysvětlil tiskový mluvčí reprezentace Michal Jurman.   

Podle informací Sportu aktuálně probíhá snaha o to, aby český tým své úvodní dva duely základní skupiny EURO proti Skotsku (14. června) a Chorvatsku (18. června) nehrál v Glasgow, ale jinde v Evropě.

Vedení české výpravy zbývá ještě týden na to, aby náročnou logistickou operaci na poslední chvíli doladilo a týmu připravilo zázemí v Praze. V příštích dnech ale daný program měnit nemusí. Pod vrcholky italských Dolomit na ně čeká veškerý komfort a špičkové zázemí. Obec Valles, kde Češi rozbalí tréninkový kemp, leží asi 60 kilometrů severně od Bolzana a jen kousek od rakouských hranic. V minulosti tam trénovaly i evropské velkokluby. Šilhavého svěřenci budou mít dvě tréninková hřiště pár kroků od hotelu. 

Český program na EURO
30. května sraz v Praze
31. května odlet na soustředění v Itálii
4. června Itálie – Česko (Boloňa)
6. června návrat do Prahy
8. června Česko – Albánie (Praha)
14. června Skotsko – Česko (Glasgow?)
18. června Chorvatsko – Česko (Glasgow?)
22. června Česko – Anglie (Londýn)

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud