7. června 2021 • 13:13

Stanciu našel zastání u bývalého šéfa: Proč by měl klekat? Falešná gesta

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepoklekl. Jeho motivace byla zřejmá. Ukázat, že stojí za svým parťákem, kamarádem, spoluhráčem Ondřejem Kúdelou. Nicolae Stanciu před utkáním rumunské reprezentace v Middlesbrough proti Anglii (0:1) na rozdíl od ostatních fotbalistů, tedy ještě kromě Ionuta Nedelceara, zůstal stát. Nepřipojil se k solidaritě s hnutím „Black Lives Matter“. Podporu mu v tomto směru vyjádřil i Gigi Becali, majitel FCSB, kde Stanciu v minulosti působil.



Na Ostrovech jde o klasický obrázek posledních měsíců. Hráči před úvodním hvizdem pokleknou, aby se vymezili proti rasismu. Před přípravným zápasem Anglie s Rumunskem ale dvojice balkánských fotbalistů Ionut Nedelcearu a Nicolae Stanciu zůstala stát.

„Udělal jsem to proto, abych ukázal solidaritu s Ondřejem Kúdelou, mým kolegou ze Slavie. Bez důkazů byl potrestán zákazem na deset zápasů. Nevěřím, že klečení je řešením,“ popsal svůj postoj Stanciu. Reagoval tím na kauzu, která se odehrála v zápase Evropské ligy mezi Rangers a Slavií. Domácí Glen Kamara vyletěl jako divý poté, co mu stoper Slavie cosi pošeptal. Finský záložník obvinil českého hráče z rasistických urážek. UEFA následně Kúdelu potrestala, nesmí nastoupit v deseti pod ní spadajících oficiálních zápasech, tím pádem ani na nadcházejícím EURO.

Nicolae Stanciu a Ionut Nedelcearu nepoklekli před duelem Rumunska v Anglii
Nicolae Stanciu a Ionut Nedelcearu nepoklekli před duelem Rumunska v Anglii

Rasismus je velkým tématem i v Rumunsku. Osočován je z něho i majitel klubu FCSB Gigi Becali. Ten neváhal na Stanciův počin, který předcházel utkání s Anglií, reagovat. „Pokud ve svém srdci, ve svém svědomí, jste mužem, který nediskriminuje, miluje ostatní… Proč klečet? To jsou falešná gesta,“ uvedl businessman a politik Becali ve vysílání stanice PRO.

Sám se brání tomu, že by byl rasistou, jak jej mnozí označují. „Stavím kláštery a investuji miliony eur v Ugandě, Rwandě a Burundi. Platím černochům za jídlo, krmím je, ale jsem rasista? Platím jim a říkám jim černí. Pokud jsou černí, mám jim říkat bílí? Jsem svobodný člověk a říkám to, jak říkám. Miluji je, jako důkaz pomáhám tamním dětem. Pomáhám ve školách, nemocnicích. Jak mohu být rasista? Musím jim říkat bílí, abych nebyl rasistou? Nerozumím tomu!“ řekl.

Stancia a Nedelceara pochválila po utkání také rumunská pravicová politická strana AUR (Alianța pentru Unirea Românilor - Aliance pro jednotu Rumunů). Proti pokleknutí tamních reprezentatů se naopak obořila. „Národní tým na kolenou, doslova i obrazně. Reagovali by takto tito pseudo- „antirasističtí sportovci“, kdyby byli požádáni, aby udělali totéž pro Mihaie Spatara (řidič kamionu, který byl zabit ve Francii) nebo pro Zahariu Barba (muž zabitý policií v Pitesti)? Na životech Rumunů nezáleží?!“, uvedla strana na sociálních sítích. 

 

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud