Jan Podroužek
18. června 2021 • 11:11

Anglie má novou hvězdu: jen rok v lize a úsměv jako Ronaldinho!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drtivou většinu kariéry strávil jako odchovanec Leedsu ve druhé lize. Teprve v minulé sezoně začal kopat Premier League, okamžitě uhranul trenéra reprezentace Garetha Southgatea a teď je z něj hrdina prvního utkání EURO. Proti Chorvatsku pomohl Kalvin Phillips krásnou akcí rozhodnout. Obdivuje Ronaldinha, taky se pořád směje a ve Wembley by zase měla sedět jeho máma Lindsey.



Vzal míč a vrhnul se s ním do chorvatské obrany. Vyhnul se všem nohám a pak kolegovi Raheemu Sterlingovi poslal přihrávku, po níž se šlo slavit. Výhra 1:0, chumel anglických hráčů se pak naštosoval v rohu u praporku včetně asistenta u rozhodující trefy Kalvina Phillipse.

Kousek od toho rohu hřiště seděla ve Wembley i Phillipsova máma Lindsey. Přesně v té části stadionu, která byla radujícím se hráčům Albionu nejblíže. „V tu chvíli mi došlo, že tam kousek sedí. Měl jsem ruce nahoře, radoval se a zároveň ji očima hledal. Pak jsem ji našel, smáli jsme se na sebe,“ vyprávěl nadšený záložník Leedsu.

Anglický záložník Kalvin Phillips na hřišti září s úsměvem, čímž připomíná Ronaldinha
Anglický záložník Kalvin Phillips na hřišti září s úsměvem, čímž připomíná Ronaldinha

„Chtěl jsem, aby na mě rodina byla hrdá. Den předtím právě měla moje máma narozeniny, takže jsem na hřiště prostě chtěl jen jít a užít si to. A myslím, že se to povedlo.“

„A ten okamžik, kdy to Sterling trefil, páni… Krásný moment,“ zasnil se Phillips. Kdo by si to pomyslel. V Leedsu je od svých čtrnácti let, za áčko začal nastupovat v devatenácti. Ve dvaceti se stal stabilním členem základu.

Všechno ve druhé lize, dohromady šest sezon než Leeds postoupil do Premier League. A život se okamžitě změnil i Phillipsovi. Ještě než přišel debut v první lize 12. září v úchvatném zápase na Liverpoolu, který vyhráli domácí 4:3, nastoupil poprvé i za áčko Albionu. O čtyři dny dřív totiž odehrál 76 minut v Lize národů proti Dánsku. Od té doby nastupuje pravidelně vyjma loňských listopadových termínů, kdy ho zabrzdilo zranění ramene.

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Česká remíza a razítko na postup? Slováci se Švédskem bez gólů
Video se připravuje ...

A jeho vzor? Ronaldinho. „Ale ne že bych si myslel, že jsem typ hráče jako on. Ronaldinho hrál fotbal pořád s úsměvem, řekl bych, že byl na hřišti vyloženě šťastný. A takhle to cítím i já. Bavím se, směju se na hřišti nebo i když sedím na lavičce,“ říká o sobě.

Třeba mu dobrou náladu ještě vylepší postup do osmifinále EURO. Stačí dnes zdolat Skotsko…

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud