Michal Kvasnica
18. června 2021 • 04:30

Chorvatský „Hložek“ za půl miliardy. Talent (19) baví nejen jménem

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ročník 2002. Největší talent posledních let, který je fyzicky i mentálně připraven na nejvyšší úroveň, také proto je na radaru všech evropských velkoklubů. Ano, i Chorvatsko má na EURO v Joškovi Gvardiolovi svého Adama Hložka. Se dvěma rozdíly. Produkt vyhlášené akademie Dinama Záhřeb je obráncem. A na rozdíl od klenotu Sparty už v kariéře nebude pokračovat v rodné zemi, Balkán od léta vymění za bundesligu. Za téměř půl miliardy korun jej koupilo Lipsko.



Vtípky na podobnost jména se stratégem z Manchesteru City slýchává každý den, odtud přezdívka „malý Pep“. Jinak si však Joško Gvardiol už nějakou dobu, jakkoli to zní v pouhých devatenácti letech zvláštně, buduje reputaci sám. A daří se mu to dokonale.

„Nemyslím si, že byste v tomto věku na světě našli lepšího obránce,“ prohlásil bývalý trenér Dinama Zoran Mamič.

Program EURO 2021
14. 6. (15:00),
Česko - Skotsko 2:0
18. 6. (18:00),
Česko - Chorvatsko ONLINE
22. 6. (21:00),
Česko - Anglie ONLINE

Kompletní informace o ME ve fotbale najdete v rubrice EURO 2021.

Britský deník Guardian jej na podzim 2019 – stejně jako Adama Hložka – zařadil na šedesátičlenný list zázračných mladíků, kteří by co nevidět měli oslnit (nejen) Evropu.

V tu dobu se sice teprve přesouval do áčka záhřebského celku, ale výjimečný potenciál nešlo přehlédnout.

„Jde opravdu o mimořádný talent. Nedivím se, že o něm všichni mluví, ten chlapec má v sobě úplně vše. Levačkou umí posílat dlouhé pasy, rozumí si s míčem a ještě je fyzicky tak silný, že nemá problém v soubojích,“ obdivoval Gvardiola někdejší chorvatský kanonýr Ivica Olič.

Joško Gvardiol v utkání proti Anglii
Joško Gvardiol v utkání proti Anglii

Pořádně dal o sobě v seniorské kategorii vědět v minulé sezoně. V domácí soutěži odehrál pětadvacet utkání, v Evropské lize včetně čtvrtfinále s Villarrealem nastoupil desetkrát.

Občas jako levý bek, občas jako stoper. I proto je typologicky připodobňován k Davidu Alabovi, rakouské hvězdě, která má z Bayernu Mnichov namířeno do Realu Madrid.

Rovněž Gvardiola čeká přesun. Přestože v úvodu loňského podzimu si začínal budovat svou pozici v mančaftu chorvatského mistra, sešel se už tehdy v hlavním městě pořádný zástup zájemců.

Po velkém milovníkovi basketbalu mocně toužil třeba Marcel Bielsa z Leedsu United, se svou více než půlmiliardovou nabídkou z Premier League však neuspěl.

„Malý Pep“ si vybral Lipsko. S bundesligovým klubem, který je vyhlášený prací s talenty, podepsal pětiletý kontrakt s tím, že ročník 2020/21 dohraje na stadionu Maksimir.

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Česká remíza a razítko na postup? Slováci se Švédskem bez gólů
Video se připravuje ...

Cena? Šestnáct, s bonusy až devatenáct milionů eur, tedy necelá půlmiliarda korun. Gvardiol se stal rázem nejdražším chorvatským teenagerem v historii.

„Získali jsme sice mladého, ale již velmi vyspělého fotbalistu, který nám díky své levé noze přinese do sestavy mnohem větší variabilitu,“ radoval se sportovní ředitel Lipska Markus Krösche.

„V Záhřebu dostal potřebnou minutáž, od léta se na něj těšíme. Budeme neustále pracovat na jeho rozvoji přesně podle naší filozofie,“ dodal.

Vzhledem k odchodům defenzivních opor – Dayot Upamecano přestupuje do Bayernu a Ibrahima Konaté do Liverpoolu – bude mít Gvardiol pod novým koučem Jessem Marschem ze sesterského Salcburku šanci vplout rovnou do základu.

Zvlášť když v posledních týdnech sbírá cenné zkušenosti. Posledního května odehrál na EURO jednadvacítek čtvrtfinále (Chorvatsko prohrálo se Španělskem 1:2), hned nato se připojil k A-týmu.

Debutoval v přípravě proti Belgii, v premiéře turnaje proti Anglii už od úvodní minuty naháněl Phila Fodena a spol. Diamant přece nebude sedět na lavičce.

„Odehrál kvalitní zápas,“ chválil ho kouč Zlatko Dalič, který by ho měl postavit i proti duu Lukáš Masopust, Vladimír Coufal.

A v průběhu duelu se třeba potká s Hložkem, bylo by to stylové.

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Česko - Chorvatsko
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Chorvatsko Chorvatsko Ladislav Vízek Ladislav Vízek Radek Špryňar, redaktor Sportu Radek Špryňar, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:33
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

Ladislav Vízek k angažmá ve Francii: 
„Bylo mi 32 let, šlo o poslední šanci jak okusit jiný fotbal a i si přivydělat. My hráli prakticky pro radost. Musím říct, že při první výplatě jsem šel za svým manažerem a říkal mu: Hele, tady připsali dvě nuly? On mi řekl, že ne, že to je v pořádku. Koupil jsem si pak doma hospodu. Na rozdíl od Šmícy (Vladimíra Šmicera), který si koupil hotely. Už ji nikdy neprodám. Je to jediný můj zdroj obživy, za který vděčím klubu Le Havre.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:28
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

K rozhodčím na EURO: 
„Vidíte, že i VAR zasáhl do hry jen jednou. U nás to ovlivňoval takovým způsobem, že se rozhodčí za to schovávali. Tady se to ozve jen ve chvíli, když už je to opravdu něco velkého, například když je tam krev. Klobouk dolů. U nás to jen tak takové nebude, ale doufám, že i my to nějak vylepšíme. UEFA v tom udělala velký pokrok.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:26
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

K rozhodčím na EURO:
„Na sudího si nemůžeme stěžovat. Ani v předešlém zápase. Celkově pískají neskutečně dobře. Je to chlapský fotbal, žádný ošetřovací. Když hráč leží, musí se zvednout. U nás to nebylo vůbec, to byl skandální ročník. Doufám, že tohle vidí. Je to dobře. Na šampionátu se mi opravdu líbí výběr rozhodčích. Pak až ostatní věci.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:23
18. 6. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

Schick a nové angažmá?
„Španělsko mi přijde celkem fajn. Bavili jsme se, že z Patrika nejdou takové emoce, že by ho národ miloval jako Kollera či Baroše. Myslím, ale že na EURO se to mění. Ukazuje velké emoce, například i při oslavě gólů. Dává je i do své hry.“

Patrik Schick a jeho oslava po třetím gólu na EURO
Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:23
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

Schick a nové angažmá?
„Na EURO je na očích. Když zahraje proti Anglii… Po tom gólu, co dal k Skotům… Myslím, že by po něm mohl někdo sáhnout. Já bych mu docela přál, aby šel z Leverkusenu. Ale nevím, co bych mu přál za ligu, jestli Anglii, Francii, Španělsko? Nevím...“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:21
18. 6. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

Schick a nové angažmá?
„Myslím si, že by měl zůstat v Leverkusenu. Podle mě to střídá hodně. V Bayeru byl jednu sezonu, nějaké góly nastřílel. Měl by tam dál pěstovat svou karieru a formu. Když dá na EURO sedm gólů, tak tam ale asi nezůstane.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:20
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

Může být Schick nejlepším střelcem reprezentační historie?
„Bude to mít těžké, dostat se před Jana Kollera. Ten měl za sebou fantastické mužstvo, byli jsme v žebříčku FIFA na druhém místě. Když bych měl tipovat, tak myslím, že ne. Honza si to zaslouží, je to skvělý člověk. Hráváme spolu tenis a přeju mu, aby tenhle rekord udržel. I když Patrikovi bych přál, aby letěl nahoru.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:18
18. 6. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

K Patriku Schickovi:
„Bylo by krásné, kdyby byl nejlepším střelcem EURO. Naposledy se to povedlo Milanu Barošovi. Má dobře nakročeno. Bylo hodně znát, když šel ze hřiště a nastoupil Michael Krmenčík. Schicka potřebujeme na hřišti.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:16
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

Stupňují Češi výkony?
„Ve Wembley to vystupňujeme. Nebojte se. (smích) Nemůžeme si tam prohrát o tři čtyři góly. Když jsem kluky ale viděl hopsat, tak vědí, na co mají. Před šampionátem jsem absolutně nečekal, že budeme mít po dvou zápasech čtyři body. Nechci to zakřiknout, ale kluci si půjdou do Wemley asi hlavně zahrát.“

Zprávy ze dne 18. 6. 2021
20:13
18. 6. 2021
Ladislav Vízek

K Vladimíru Coufalovi:
„Je to hráč, kterého v týmu chcete. Jím máte vyřešenou pravou stranu. Na hřiště jde vždy předvést maximum. Nedělá chyby, je na něj krásný pohled. To podklouznutí mrzí, ale to se nedá nic dělat. Je to v nadstandardní hráč.“

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud