23. června 2021 • 21:47

Duhové Německo. Nasvícený Mnichov zatrhli, město rozdalo tisíce vlajek

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Duha, duha a duha. Kamkoli se podíváš. Tak vypadal vnitřek i okolí Allianz Areny během zápasu Německa s Maďarskem. Požadavek města nechat nasvítit stadion v barvách podporujících LGBT komunitu UEFA zamítla, přesto se mávalo tisíci vlaječek. A v jasně identifikovatelné barevné kombinaci svítily jiné stadiony.



Když UEFA zamítla žádost mnichovské radnice, aby na zápas Německa s Maďarskem nasvítila stadion v duhových barvách, snesla se na ni kritika, že jde o politické rozhodnutí. Unie reagovala, že sama žádost měla vzhledem k zákonům přijímaným v Maďarsku politický podtext.

„Určitě víte, že UEFA není žádná homofobní organizace. A já osobně nejsem žádný homofob. To jsme už mnohokrát dokázali. Ale nechceme být zneužíváni při populistických akcích, a proto jsme tak rozhodli. Vzhledem k popularitě fotbalu až příliš často lidé zkouší zneužít sportovní svazy pro vlastní účely," řekl šéf UEFA Čeferin v rozhovoru pro Die Welt.

Mnichov reagoval po svém. Před stadionem rozdal 11 tisíc duhových vlaječek a dlouho před zápasem bylo v okolí vidět spoustou lidí ve stejné barevné kombinaci. Po městě bylo zároveň nasvíceno množství pamětihodností.

Přidaly se i fotbalové kluby po celém Německu, na které se v daných hodinách regule UEFA zamezující politickým vyjádřením nevztahovaly. Sice nesvítila Allianz Arena, mnohé další ale ano.

Stadion v Mohuči
Stadion v Mohuči

 

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 1 2 0 4:3 5
2. Portugalsko 3 1 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Maďarsko 3 0 2 1 3:6 2

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud