21. června 2021 • 11:40

Duhová kauza: UEFA řešila Neuerovu pásku, Němci světlem proti Maďarům

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

S kontroverzním pravidlem o zákazu politických vyjádření v mezinárodních fotbalových zápasech má čerstvou zkušenost jedna z největších měst německé reprezentace. Manuel Neuer měl v prvních dvou zápasech kapitánskou pásku v duhových barvách a UEFA ho kvůli tomu vyšetřovala. Trest už sice nehrozí, přesto původní gesto může přerůst v problém při zápase s Maďarskem.



Manuel Neuer nosil duhovou pásku na podporu LGBT komunity celý červen, což je tzv. „měsíc hrdosti“. Duhovým kapitánem byl už v přípravě proti Lotyšsku 7. června, na EURO pak v obou prvních zápasech proti Francii a Portugalsku.

I v době poklekávání na podporu hnutí Black Lives Matter jsou politické proklamace na hřišti pořád v pravidlech UEFA zakázány a Evropská fotbalová asociace gólmanovo gesto zkoumala. V neděli ale Německý fotbalový svaz DFB zveřejnil, že vyšetřování bylo zastaveno.

„UEFA nám oznámila, že zastavila kontrolu duhové pásky. Ve vyjádření byla páska označena jako symbol rozmanitosti, tedy pro dobrou věc,“ píší Němci.

Větší „duhová“ kauza ale hrozí už ve středu. Němci hrají závěrečný zápas skupiny F s Maďarskem v Mnichově a plánují tak rozsvítit celou Allianz Arenu.

„Je to důležitý znak tolerance a rovnosti,“ řekl agentuře DPA starosta Mnichova Dieter Reiter s tím, že se žádostí už obrátil na UEFU. Ta bude mít coby pořadatel turnaje poslední slovo.

Mnichovská městská rada vyzvala k osvětlení stadionu v duhových barvách na protest proti zákonu přijatému maďarským parlamentem, který zakazuje sdílet s nezletilými jakoukoli obsah s homosexuální nebo trans tématikou.

„Pro město Mnichov je důležité dát znamení solidarity s Maďarskou LGBT komunitou, která trpí současnou homofobní a transfobní politikou maďarské vlády,“ píšou zástupci Mnichova v žádosti.

UEFA mezitím potvrdila, že vyšetřuje incidenty, které se odehrávaly v zaplněné Puskás Areně během zápasů s Francií a Portugalskem. Delegáti si na zbrusu novém stadionu všimli homofobních transparentů a zaslechli i opičí skřeky směřující na hráče tmavé pleti.  

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 1 2 0 4:3 5
2. Portugalsko 3 1 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Maďarsko 3 0 2 1 3:6 2

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud