24. června 2021 • 18:45

Polemika o Daridovi: Má nastoupit, i když fotbal nudí? Ne, šance pro Baráka

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co předvedlo Česko kromě úžasného gólu Patrika Schicka v zápase se Skotskem? Národnímu týmu pod vedením Jaroslava Šilhavého chybí tvůrce hry, ve středu hřiště ho supluje trojúhelník na vrcholu s Vladimírem Daridou. Má pracovitý záložník Herthy začít i v osmifinále? Polemiku vedou fotbaloví experti Sportu Jan Podroužek a Radek Špryňar. 



Jan Podroužek

ANO. Nebaví mě to. Ale chápu to

Desítka. Pro někoho vychlazené pivo, pro druhého penalta, pro třetího třeba Rui Costa ve vrcholné formě. Fotbalista s darem, který měl, aby bavil ostatní, a aby pomohl svým týmům snadněji dávat góly.

Český tým na takovou individualitu nehraje.

Asistent Jaroslava Šilhavého Jiří Chytrý sice odmítá, že by trenéři týmu vštěpovali úspornější herní režim, ovšem pokud by rád změnu projevu, neslo by to sebou téměř nevyhnutelně přesměrování na typologicky jiné hráče.

A nedošlo by, čistě teoreticky, i k rozpadu sice vůbec ne atraktivního, ale celkem úspěšného stylu? Protože zejména teď, v pozdější fázi turnaje, už odklon od původního záměru může celku spíš uškodit. Příštího soupeře kvalitou horko těžko přehraje, zaskočí, a ještě se oslabí vzadu.

Vladimír Darida kmitá od vápna k vápnu, sice bez konstruktivní nadhodnoty, ale pomáhá bránit. Tomáš Souček dohlíží na stopery a jistí je ve vzduchu i na zemi, nejspíš i proto se trochu vytratil jeho větší přesah do ofenzivy. A celé to tuží Tomáš Holeš, nástupce Alexe Krále.

Realizační tým má prostě svůj pohled na věc. Ne líbivý, spíš pragmatický, takový, jaký u Jaroslava Šilhavého šlo vypozorovat i v některých jeho předešlých angažmá. To se těžko předělává, tím spíš těsně před osmifinále, v němž tlak na bezchybnou defenzivu vzroste ještě víc.

Taky se nebavím, stejně jako všichni ostatní. Taky bych radši větší vzrůšo. Ale mám pro to celkem pochopení.

Radek Špryňar

NE. Za postupem s Barákem

Aby se Česko mohlo chlubit postupem do čtvrtfinále, musí radikálně změnit svoje myšlení na trávníku. Svůj poctivý, zodpovědný a pracovitý výkon pocukrovat působivou myšlenkou, odlišit zbabělost od srdnatosti, alibismus od přímočarosti, a to především v ofenzivní zóně bojiště. Neříkám, že se o to Vladimír Darida ve skupinových zápasech nesnažil. Šlo by o křivé obvinění. Ovšem je evidentní, že v uplynulých dnech nebyl na ostrovních stadionech ve své kůži. Při vší úctě ke kapitánovi týmu jsem hluboce přesvědčený, že by měl osmifinále začít na lavičce.

Ať bude reprezentace čelit v prvním kole vyřazovací části komukoliv, měl by se role kreativního elementu zhostit Antonín Barák. Je těžko pochopitelné, že dosud na EURO 2020 vstoupil do hry na tři minuty. Borec s rozpustilou čelenkou ve vlasech prožil výbornou sezonu v italské Veroně. Právě na pozici atakujícího středového hráče prožil nejlepší ročník kariéry orámovaný solidní porcí sedmi branek a čtyř asistencí. V základní sestavě desátého celku Serie A se pro něj našlo místo téměř vždy.

Dalším obřím plusem pro jeho aktivní angažmá v zápase je březnová zkušenost. V kvalifikaci o mistrovství světa proti Belgii (1:1) sehrálo Česko jedno z nejpozoruhodnějších představení za posledních deset let. A ano, od první vteřiny s Antonínem Barákem v poli po boku dvou Tomášů – Součka a Holeše. Opětovné spojení tří střeďáků extrémně láká, přímo se nabízí.

Trenére, pojďte do toho!

Vstoupit do diskuse
15

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud