6. července 2021 • 23:40

Itálie - Španělsko 2:1 pen. Postup do finále EURO po velkém dramatu!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Itálie porazili Španělsko 4:2 na penalty a po devíti letech postoupili do finále mistrovství Evropy. Po 90 minutách i prodloužení skončil duel 1:1. V nedělním finále ve Wembley "Gli Azzurri" vyzvou lepšího z dvojice Anglie - Dánsko. Jejich utkání je na programu ve středu.



Italy poslal do vedení po hodině hry Federico Chiesa. O 20 minut později vyrovnal střídající Álvaro Morata. Ani třetí duel "La Roja" ve vyřazovací části nepřinesl rozhodnutí v normální hrací době. Na rozdíl od čtvrtfinálového souboje se Švýcary ale penaltový rozstřel nezvládli.

Za Itálii se v něm prosadili Belotti, Bonucci, Bernardeschi a Jorginho, za Španěly pouze Moreno a Alcántara. Neproměnili Ital Locatelli a na druhé straně Olmo s Moratou.

Itálie zvládla třetí semifinále na Euru po sobě, ve finále ale vyhrála pouze na domácím turnaji v roce 1968. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho natáhli sérii neporazitelnosti na 33 zápasů.

"La Roja" našli přemožitele po 13 utkáních a v pátém semifinále evropského šampionátu poprvé neuspěli. Shodou okolností jsou v semifinále letošního turnaje týmy, které základní skupinu odehrály v domácím prostředí.

V prvním poločase si obě mužstva, která se utkala na čtvrtém Euru za sebou, vytvořila minimum šancí. Olmo ve vápně nevyzrál na italského brankáře Donnarummu, na opačné straně Emerson napálil z úhlu břevno.

Po přestávce španělský kapitán Busquets přestřelil. V 60. minutě Italové po rychlém přenesení hry skórovali, když se míč dostal ke Chiesovi, který zakončil na vzdálenější tyč.

Španělé přidali na tempu, Oyarzabal ale hlavou na Kokeho centr nedosáhl. O 15 minut později se už dočkali. Morata si vyměnil balon s Olmem a přízemní střelou z šestnáctky srovnal. V prodloužení Olmově ráně v cestě do sítě zabránil blokem kapitán Chiellini.

V první sérii penalt neuspěli Locatelli ani Olmo. Tým z Apeninského poloostrova ale z dalších čtyř pokusů nezaváhal, zatímco výběr kouče Luise Enriqueho poté ještě jednou zaváhal.

Góly

Domácí: 60. Chiesa

Hosté: 80. Morata

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (C), Emerson (73. Tolói) – Barella (85. Locatelli), Jorginho, Verratti (73. Pessina) – Chiesa (107. Bernardeschi), Immobile (61. D. Berardi), L. Insigne (85. Belotti).

Hosté: Simón – Azpilicueta (85. M. Llorente), García (109. P. Torres), Laporte, Alba – Koke (70. Rodri), S. Busquets (C) (106. Th. Alcântara), Pedri – F. Torres (61. Morata), Oyarzabal (70. G. Moreno), Olmo.

Náhradníci

Domácí: Meret, Sirigu, Acerbi, Bastoni, Belotti, Berardi, Bernardeschi, Cristante, Florenzi, Locatelli, Tolói, Pessina

Hosté: de Gea, Sánchez, Alcântara, Gayá, Llorente, Llorente, Morata, Moreno, Rodri, Ruiz, Torres, Traoré

Karty

Domácí: Tolói, Bonucci

Hosté: S. Busquets

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (GER)

Stadion

Wembley Stadium (Londýn)

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Itálie - Španělsko s Josefem Csaplárem
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Itálie Itálie Josef Csaplár Josef Csaplár Radek Špryňar, redaktor Sportu Radek Špryňar, redaktor Sportu Španělsko Španělsko
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 7. 2021
23:57
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Pro mě pokud se do finále dostane Anglie, tak bude favoritem ona. Nicméně přál bych to Italům. Hrají na EURO úžasně.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
23:56
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

K Robertu Mancinimu
„Jsem kvůli Mancinimu rád, že postoupili Italové. Působí strašně dobře i navenek. Mluvil o pokoře, o tom, aby jeho tým stál nohama na zemi. EURO bere jako první velký test před MS v Kataru. S mužstvem odvedl obrovský kus práce.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
23:46
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Byl to z obou stran úžasný zápas. Španělé pak měli asi více sil, což bylo znát na jejich projevu. Penalty ale zvládla lépe Itálie.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
21:52
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Vidíme minimum přihrávek mezi stopery a vyčkávání. Jakmile dostanou krajní motorky míč, tak se to valí dopředu. Oba týmy se i kvalitně vracejí. Krásně se na to dívá.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
21:49
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Je vidět, že Španělé jsou dle statistik nebezpečnější, lépe zvládají přechod do útoku. Uvidíme, co přinese druhá půle. Já očekávám zlepšení Italů.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
20:55
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Trenér Šilhavý Janu Bořilovi věří, odvedl pro něj mnoho práce. Na EURO byl unavený, nedostal se na svůj vrchol. Také jsem byl z jeho nominace na Dánsko překvapený. Utkání ukázalo, že se to nepovedlo.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
20:49
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Po turnaji je určitě téma, co vlastně s Hložkem. Jak s ním naložit v kvalifikaci o MS či v Lize národů. Mám dojem z prohlášení, která jsem četl, že jsou všichni hrozně spokojení. Čtvrtfinále je úspěch, ano, ale je třeba si říct, že takový fotbal nám bude stačit do budoucna.“

Zprávy ze dne 6. 7. 2021
20:44
6. 7. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Já jsem také pro férovku. Rád bych ji viděl i u jiných našich týmů. Na EURO jsme viděli v naší hře hodně pragmatismu. Když se dostaneme na míč, tak si ho začínáme moc vážit, místo toho, abychom se pokusili soupeře předčít fotbalovými zbraněmi.“

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud