17. října 2023 • 20:15

Rada: Některé varianty? Degradace trenérů. Fukal není z asociace moudrý

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Úterní mimořádné jednání výkonného výboru FAČR potvrdilo v reprezentační funkci trenéra Jaroslav Šilhavého. Češi půjdou do závěrečných bojů kvalifikace o EURO se stávajícím trenérem, byť herní krize i špatné výsledky vybízely ke změně. Co na verdikt asociace říkají Milan Fukal a Petr Rada, které oslovil server iSport.cz a deník Sport?



Petr Rada, trenér Dukly

„Kvalifikace je dobře rozjetá. Albánie nás dvakrát zaskočila, ale i teď máme na 99,9 procent jistý postup, stačí nám doma porazit Moldavsko. Zbývají dva zápasy, bylo by dobré se v nich ukázat. Rozhodnutí s Jardou Šilhavým je správné, aby se kvalifikace dojela pod stávajícími trenéry. Po ní si sedne vedení s trenérem a vyhodnotí situaci. Je dobře, že ve smlouvách došlo ke změnám a pro pokračování na EURO musí souhlasit obě strany. Teď je důležité zvládnout Polsko a Moldavsko. Kdo jde trénovat národní tým, musí se připravit na kritiku. Jardu lituju, ale vzpomínám si na sebe u reprezentace, kdy byla kritika možná dvakrát horší.

Jardu velice dobře znám, je to moc hodný kluk, určitě to na něm zanechalo stopy. Rozhovor po Faerech, nevím… Je jiný typ, jak já, já bych asi mluvil jinak. Působilo to zlomeně, ale věřím, že v sobě najde sílu a dokončí kvalifikaci, jak se sluší a patří. Když jsem se dozvěděl, jaké se tvoří varianty v případě Šilhavého odvolání… Brabec, Holoubek, kteří mají pro úroveň nároďáku minimální trenérské zkušenosti. Pokud je to pravda a došlo by na ně, fotbal by mě snad přestal zajímat. Bylo by to hodně smutné, skoro degradace velkých trenérů jako byli Uhrin, Chovanec, Brückner. Nehraju si na Ancelottiho. Ale reprezentace je nejvíc. Musíte mít něco odtrénovaného, jste po prezidentovi skoro nejdůležitější osobou v zemi. Já šel k nároďáku v padesáti. Pořád si myslím, že máme hodně kvalitních trenérů pro Spartu, Slavii nebo reprezentaci.“

Petr Rada při utkání české reprezentace v MarokuFoto Michal Beránek / Sport

 Milan Fukal, bývalý obránce Sparty a reprezentace

„Tiskovou konferenci po mimořádném zasedání výkonného výboru jsem pečlivě sledoval, každé slovo, co tam pánové z vedení asociace říkali. Ale úplně z toho nejsem moudrý. Změna smlouvy do konce listopadu a pak se uvidí, nevím, co tím vedení přesně zamýšlí. Důvěra trenérovi nebyla podle mě taková, jako když za ním vedení pevně stojí. Přesto, že Šilhavý byl zlomený, vycucaný, ale jsou zde fakta - na posledním EURO prošel s českým týmem do čtvrtfinále, to byl úspěch.

Pořád mají postup ve svých rukách, takže důvěra trenérovi je asi v pořádku. Také kvůli krátké době, kdy se brzy musí odevzdat nominace na příští sraz a podobně. Proti Faerům byla cílevědomost a hladovost v týmu daleko větší, než v Albánii. Škoda, že se netrefil Adam Hložek, gól potřeboval jako sůl. Pokud budou kluci za měsíc v lepší formě a správně nastavení, pod trenérem Šilhavým to zvládnou a na EURO postoupí. Svaz má během následujícího měsíce prostor případně s někým začít jednat, třeba oslovit jednoho, dva kandidáty a pak se uvidí.“

Milan Fukal (vpravo) na archivním snímkuFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud