Jakub Plaskura
19. listopadu 2023 • 11:15

Francie přepsala rekordy Evropy i své vlastní. Mbappé se nové metě vysmál

Autor: Jakub Plaskura, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andorra sbírá bodíky, San Marino střílí góly. Je to potvrzené. Pozice největšího otloukánka evropského fotbalu připadá Gibraltaru. Britské teritorium na jihu Pyrenejského poloostrova si připsalo nelichotivý rekord. Sobotní prohra 0:14 s Francií v Nice totiž znamená rekordní porážku v rámci kvalifikací o ME. Francouzi si však připsali i další prvenství.



Ne, že by se už před utkáním nečekala kanonáda, ale Galský kohout měl postup na EURO dávno v kešeni, kouč Didier Deschamps tak mohl šetřit některé opory. To se ale stalo jen částečně, protože třeba Kylian Mbappé na hrotu útoku nechyběl a reprezentanti Gibraltatu o něm věděli hned od začátku.

Už ve čtvrté minutě to bylo 2:0, navíc po čtvrt hodině si nešťastník Ethan Santos připsal k vlastenci i červenou kartu, což mělo pro Gibraltar fatální následky. Bránit se v deseti proti tak silnému soupeři? Drtivá většina hráčů hraje jen domácí gibraltarskou ligu. Vymyká se snad jen mladík Nicholas Pozo patřící španělskému Cádizu. Za něj však ale dosud nenastoupil.

Ještě před vyloučením Santose to bylo 3:0. Trefil se záložník PSG Warren Zaire-Emery hned ve svém reprezentačním debutu a stal se druhým nejmladším střelcem historie francouzské reprezentace ve věku 17 let a 255 dní. Zároveň se v sobotu stal nejmladším reprezentantem své země od roku 1914. Tenkrát nastoupil za Francii jistý Maurice Gastiger ve věku 17 let a 127 dní. Zůstalo u tří startů, měsíc po svém debutu Gastiger poprvé a naposled skóroval do sítě Švýcarska a je rekordmanem i mezi střelci. Úplně nejmladším pak byl už v roce 1906 Julien Verbrugghe, kterému nebylo ani 17 let. Zaire-Emery ale bude držet rekord jako nejmladší debutant a střelec gólu dohromady.

Kaňkou na vystoupení pařížského středopolaře je však zranění, kdy střídal už ve dvacáté minutě. Stihnul toho docela dost, co říkáte?

Francouzi rozmetali nebohý Gibraltar 14:0
Francouzi rozmetali nebohý Gibraltar 14:0

„Je to výjimečný talent. Ze začátku jeho kotník nevypadal vůbec dobře, celý hořel, ale naštěstí nedošlo ke zlomenině. Jedná se o ošklivé podvrtnutí. Jsem si jistý, že Warren bude na svůj debut vzpomínat hlavně díky gólu,“ nechal se slyšet po zápase trenér Didier Deschamps v dobrém rozmaru.

Aby ne, jeho Francie nadále šlape. Postup na ME tak byl jen formalitou. Rekordní vítězství je pak příjemným bonusem. Francouzi překonali vítězství Němců z roku 2006, kdy přehráli 13:0 San Marino. „Hráli jsme dnes mimořádně. Tohle je odměna pro celý tým,“ hlásal střelec hattricku Kylian Mbappé, který sám došel k jednomu zásadnímu milníku. Proti Gibraltaru totiž vstřelil 300. soutěžní gól v kariéře. Novináře však svým výrokem na toto téma zpražil. 

„300 gólů? To je prostě k smíchu. Tohle je určitá část procesu. Na světě máme i hráče, kteří vstřelili během své kariéry 800, klidně i 850 gólů, takže musím jenom pokračovat a zlepšovat se pro dobro svého klubu i národního týmu,“ pronesl Mbappé a metou přes 800 gólů narážel na duo Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Právě Portugalec začátkem září jako první fotbalista historie pokořil hranici 850 tref. Mbappé je ale taky ve 24 letech o více než dekádu mladší než zmíněné legendy, takže kdoví, třeba za nějakých deset, dvanáct let už bude se svými čísly spokojený. 

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Francie 8 7 1 0 29:3 22
2. Nizozemsko 8 6 0 2 17:7 18
3. Řecko 8 4 1 3 14:8 13
4. Irsko 8 2 0 6 9:10 6
5. Gibraltar 8 0 0 8 0:41 0

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud