23. listopadu 2023 • 14:00

Los EURO 2024: Češi ve třetím koši. Skupina smrti? Francie, Dánsko, Itálie

Autor: ČTK, iSport.cz, inf
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté budou při prosincovém losu skupin EURO 2024 v Německu ve třetím ze čtyř výkonnostních košů. Vyhnou se Slovensku, Nizozemsku, Chorvatsku či Skotsku. Taková Itálie se nachází až ve čtvrtém koši, které ještě doplní trojice vítězů březnové baráže. Jak by mohla vypadat skupina smrti pro národní tým? Tak třeba Francie, Dánsko a Itálie...



Rozdělení do košů, které UEFA teprve oficiálně potvrdí, se uskuteční na základě výsledků z kvalifikace. Český tým obsadil ve své skupině druhé místo se stejným bodovým ziskem jako vítězná Albánie, s níž měl horší vzájemnou bilanci.

Díky pondělní výhře 3:0 v Olomouci nad Moldavskem v přímém souboji o postup se národní celek dostal do třetího koše. Pokud by jen remizoval, což by mu také stačilo k účasti na šampionátu, figuroval by v nejslabším čtvrtém koši.

V každém z košů bude šest zemí. Česko má jistotu, že ve skupině nenarazí na bývalého federálního partnera Slovensko, které rovněž v kvalifikaci obsadilo druhé místo. Reprezentanti si také nezopakují souboj se Skotskem ze skupinové fáze minulého EURO a v základní části se neutkají ani s Nizozemskem, které na předchozím kontinentálním šampionátu vyřadili v osmifinále. Dalšími dvěma týmy v třetím koši jsou Chorvatsko a Slovinsko.

V prvním koši figurují giganti a vítězové kvalifikačních skupin Portugalsko, Francie, Španělsko, Belgie a Anglie. Spolu s nimi pak pořadatel turnaje Německo. Češi si mohou zopakovat souboj z kvalifikace s Albánií, která bude v druhém koši. Narazit mohou i na soupeře ze zářijové přípravy v Budapešti Maďarsko (1:1), nebo na Dánsko, které je vyřadilo ve čtvrtfinále minulého Eura. Ve druhém koši se nachází také Turecko, Rumunsko a Rakousko.

V nejhorším čtvrtém koši číhají obhájci zlata Italové, kteří vydřeli postup v posledním kole skupiny po bezbrankové remíze s Ukrajinou. I další dva možní soupeři mohou být pořádně nebezpeční: Srbsko a Švýcarsko. Ve čtvrtém koši také budou tři vítězové z play off, kterého se zúčastní 12 zemí.

Skupinová fáze evropského šampionát se bude losovat 2. prosince od 18:00 v Hamburku. Turnaj má stejný formát jako předešlé mistrovství. Celkem 24 účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin, do vyřazovací fáze postoupí vždy první dva týmy tabulky a čtyři nejlepší mužstva z třetích míst.

Šampionát začne 14. června a bude ho hostit 10 stadionů ve stejném počtu měst. Pořadatel Německo má jisté místo ve skupině A. Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. FAČR za účast reprezentace na Euru získá prémii v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun.

České mužstvo bude startovat na šampionátu s novým trenérem, dosavadní kouč Jaroslav Šilhavý po zápase s Moldavskem skončil. Smlouva by mu oficiálně vypršela 30. listopadu a k jejímu prodloužení by bylo zapotřebí uplatit oboustrannou opci. Chtít pokračovat by tedy musela nejen FAČR, ale i trenér.

Které týmy se zúčastní březnového play off?

Třetí tým z „české“ kvalifikační skupiny Polsko v semifinále play off o postup na fotbalové mistrovství Evropy přivítá Estonsko. V případě výhry nastoupí ve finále skupiny A na hřišti lepšího z dvojice Wales - Finsko. Rozhodl o tom dnešní los v sídle UEFA v Nyonu. Semifinále jsou na programu 26. března, finále 31. března. V obou případech se bude hrát na jeden zápas.

Skupinu B v play off tvoří dvojice Bosna a Hercegovina - Ukrajina a Izrael - Island. Finále skupiny by se tak mohlo hrát na neutrální půdě, jelikož Ukrajina od začátku ruské vojenské agrese nemůže nastupovat k domácím zápasům ve své zemi. Říjnový duel se Severní Makedonií odehrála na pražské Letné. Stejně tak Izrael po útoku palestinských radikálů z hnutí Hamás a vyhlášení válečného stavu musel odehrát poslední domácí utkání v azylu.

Ve skupině C budou tři týmy útočit na premiérovou účast na Euru. V semifinále se utkají Gruzie s Lucemburskem a Řecko s Kazachstánem, finále uspořádá vítěz z první dvojice. Pouze Řekové si v minulosti zahráli na závěrečném turnaji, v roce 2004 se dokonce stali evropskými šampiony.

Baráž A:
Polsko - Estonsko
Wales - Finsko

Baráž B:
Izrael - Island
Bosna a Hercegovina - Ukrajina

Baráž C:
Gruzie - Lucembursko
Řecko - Kazachstán

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud