Pavel Janega
14. října 2014 • 10:37

Nizozemci to doma schytávají: Trenér Hiddink musí skončit!

Autor: Pavel Janega, ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemská reprezentace je v krizi. Po zisku bronzové medaile na MS se trápí v kvalifikační skupině o EURO 2016. Tým Guuse Hiddinka nezvládl zápasy proti Česku (1:2) ani včera na Islandu (0:2) a situaci si hodně zkomplikoval. Na vedoucí tandem skupiny A ztrácí ze třetího místa už šest bodů. „Je to velké zklamání. Byla to těžká porážka, protože nyní musíme nahánět dva týmy,“ prohlásil záložník Arjen Robben.



Kritika v nizozemském tisku je mnohdy tvrdší, než co zažíval na lavičce českého týmu Michal Bílek. Nynější kouč „oranjes“ Guus Hiddink je pod ostrou palbou – nejen médií, ale i legendárních hráčů. Například Ronald de Boer nazval Hiddinka „staromódním trenérem“.

„Myslím, že ani nemá žádnou taktiku, žádnou strategii. Neukáže hráčům, jak chce hrát. Chtěl bych třeba vidět, jak záložníci ve sprintu podporují Van Persieho. Tohle tam není. Se vší úctou k Hiddinkovi, je mu 67 let a jeho fotbalové myšlení je zastaralé,“ otevřeně kritizuje De Boer. „Teď bude určitě pod obrovským tlakem, protože už jeho příchod někteří kritizovali.“

Portál Ad.nl se táže, zda Hiddink je člověk na svém místě. „On sice věří, že bude na lavičce i za měsíc (v zápase s Lotyšskem), ale po třetí porážce za čtyři zápasy vyvstává otázka, zda dokáže dostat tým na mistrovství Evropy,“ napsal server.

Zklamaní fotbalisté Nizozemska po prohře na Islandu 0:2Foto EPA

Nizozemští fotbalisté se však za trenéra Hiddinka postavili. Dobře věděli, že už po závěrečném hvizdu budou sílit hlasy pro jeho odvolání. „Není to vůči němu a jeho trenérskému týmu férové,“ zlobil se útočník Robin Van Persie. „Guus Hiddink je fantastický kouč. Makali jsme, abychom se připravili na zápas co nejlépe, jenže Island nás ztrestal za chyby. Bylo jich hodně. Ztráceli jsme míče a nebyli dostatečně silní v soubojích,“ dodal.

Arjen Robben mluvil o frustraci zejména z toho, jakým způsobem Nizozemci zápas ztratili. „Musíme být k sobě kritičtí, protože jsme jim dva góly nabídli jako dárek. Potom to bylo ještě těžší, protože Islanďané jen bránili a čekali na protiútoky,“ doplnila hvězda Bayernu Mnichov.

Island by v duelu s Českem považoval za úspěch i remízu

Island ani ve třetím kvalifikačním utkání neinkasoval a dohromady nastřílel osm branek. Nizozemsko porazil až na jedenáctý pokus. V předchozích deseti duelech s „oranjes“ hned devětkrát prohrál a v roce 1982 také v Reykjavíku uhrál remízu.

„Porazili jsme soupeře ze světové špičky. Za prvé a především to byl opravdu pevný týmový výkon. Myslím, že naše defenzivní hra byla klíčem k vítězství,“ citoval web UEFA.com trenéra Heimira Hallgrímssona, jenž vede islandskou reprezentaci společně se Švédem Larsem Lagerbäckem.

Záložník Islandu Aron GunnarssonFoto Reuters

„Je to fantastický výsledek. Věděli jsme, že budeme hodně běhat a Nizozemsko bude držet víc míč než my. Ale tvrdě jsme pracovali a splnili dokonale náš plán: bránili a zasáhli je z protiútoků,“ přidal autor obou branek z první půle Gylfi Sigurdsson. „Byl to pro nás perfektní večer, ale stále je před námi dlouhá cesta a budeme muset sbírat body všude, kam přijedeme,“ zakončil záložník Swansea Sigurdsson.

Mužstvo ze Skandinávie bude hájit vedení ve skupině 16. listopadu v Plzni proti svěřencům Pavla Vrby. „Musíme se soustředit na náš příští zápas proti České republice. Samozřejmě se tam pokusíme vyhrát, ale i remíza by podtrhla náš už tak výborný start do kvalifikace,“ dodal kouč Hallgrímsson.

Zklamaní fotbalisté Nizozemska po prohře na Islandu 0:2
Zklamaní fotbalisté Nizozemska po prohře na Islandu 0:2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud