14. října 2014 • 15:15

Za Norsko kope DÍTĚ! V 15 letech zlomil supertalent rekord

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tabuli svítila 63. minuta. V tu chvíli se stali diváci při kvalifikačním utkání Norska s Bulharskem (2:1) svědkem výjimečné události. Za velkého aplausu publika na trávník vyběhl Martin Ödegaard. Mimořádný talent Strömsgodsetu - věkem ještě dítě. Do evropské kvalifikace zasáhl v 15 letech a 300 dnech, čímž se stal nejmladším hráčem v historii a překonal evropský rekord Islanďana Sigurdura Jónssona z roku 1983.



Vzhledově na hřišti působil trošku nepatřičně. S dětskou tváří vyběhl do kvalifikačního duelu dospělých reprezentací. Do soubojů chodil s protivníky, kteří by mu mohli dělat tátu. Jenže Martin Ödegaard je naprosto výjimečný fotbalista. Drobný, dynamický ofenzivní záložník, co se vidí v Lionelu Messim.

V pondělí večer udělal Ödegaard další velký fotbalový krok. Když v 64. minutě utkání Norska vystřídal Matse Daehliho, dočkal se obrovských ovací. V 15 letech a 300 dnech se stal absolutně nejmladším hráčem, který kdy zasáhl do evropských kvalifikací.

Překonal rekord Islanďana Sigurdurda Jonssona. Tomu bylo v roce 1983 přesně 16 let a 251 dní, když odehrál kvalifikační debut proti Maltě. Český rekord drží Jan Polák, který nastoupil za národní tým v 18 letech a 45 dnech.

Ödegaard už v srpnu zasáhl jako nejmladší Nor v historii do přípravného utkání se Spojenými arabskými emiráty, v pondělí se dočkal premiéry v ostrém soutěžním duelu. "Martin je velmi dobrý hráč s kvalitou, kterou potřebujeme. Není tu jen proto, aby dělal rekordy a sbíral zkušenosti, ale protože si nominaci zaslouží," vysvětlil trenér Per-Mathias Högmo.

Martin Ödegaard, nejmladší norský reprezentant, v kvalifikačním zápase s Bulharskem
Martin Ödegaard, nejmladší norský reprezentant, v kvalifikačním zápase s Bulharskem

V Strömsgodsetu dobře ví, že si piplají naprosto výjimečného hráče. Ödegaard v útlém věku láme rekordy, zabydluje se v dospělém fotbale, prosazuje se v norské lize a nyní dostal šanci i v reprezentaci.

Není divu, že jeho výkony pozorně monitorují evropské velkokluby. Ödegaard už absolvoval tréninkové stáže v Manchesteru United a Bayernu Mnichov, sledují ho i další kluby.

V létě prý měl blízko k přestupu do Manchesteru United, zájem projevují i Liverpool, Bayern Mnichov, AS Řím, Juventus či Barcelona, která se již spojila s otcem mladého záložníka a jeho agentem.

"Je pravda, že Barcelona projevila zájem, aby Martin přijel na návštěvu a podíval se, jak to tam funguje. Aby se obě strany lépe poznaly," potvrdil hráčův agent Kent Karlsen. "Uvidíme, jestli po sezoně nabídku přijmeme," dodal.

Podle trenéra norské reprezentace by však Ödegaard měl zvolit postupnou cestu. "Má dvě možnosti. Buď to vzít přes středně velký klub, jako je třeba Ajax Amsterodam, nebo jít rovnou do opravdového velkoklubu. Ale většina hráčů, kteří se rozhodnou pro druhou možnost, neuspěje," prohlásil Högmo.

Nejmladší hráči v historii kvalifikace o fotbalové ME (zdroj uefa.com):

Martin Ödegaard (Norsko) 15 let, 300 dní
Sigurdur Jónsson (Island) 16 let a 251 dní,
Peter Jehle (Lichtenštejnsko) 16 let a 265 dní,
Levan Kenija (Gruzie) 16 let a 325 dní,
Daniel Frick (Lichtenštejnsko) 17 let a 79 dní,
Ronny Büchel (Lichtenštejnsko) 17 let a 82 dní,
Gareth Bale (Wales) 17 let a 83 dní,
Vagif Džavadov (Ázerbájdžán) 17 let a 100 dní,
Romelu Lukaku (Belgie) 17 let a 113 dní.

VIDEO: podívejte se, co umí norský talent Ödegaard

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud