Jonáš Bartoš
11. listopadu 2014 • 13:54

Rosický: Sparta pro mě bude vždycky téma. V Arsenalu čeká na šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Wenger se dostává pod tlak. Arsenal nakoupil drahé posily, přesto tým zatím nešlape tak, jak by si fanoušci a klub představovali. Jenže Tomáš Rosický stále nehraje, starty v této sezoně počítá na minuty. „Bavíme se, ale skončí to u toho, že jsem ve stále stejné pozici,“ povzdechl si 34letý záložník na reprezentačním srazu před utkáním s Islandem (16. listopadu). Kapitán národního týmu se s novináři bavil i o možném zájmu Sparty.



Rosický se v Arsenalu dostává do těžko řešitelné situace. V záloze na svém postu svádí dosud marný boj s velkou konkurencí. Trenér Wenger staví jiné hráče, byť tým nemá ideální výsledky. „Je to čistě trenérovo rozhodnutí. Nic jiného v tom není, zdravotně jsem v pořádku od začátku sezony. Jiný problém tam není. Samozřejmě bych rád hrál, ale neudělám s tím nic. Trenér sází na jiné hráče,“ charakterizoval český záložník svou současnou pozici.

U Rosického od začátku sezony nedochází k výraznějšímu posunu. V lize odehrál pouze 22 minut, naposledy dostal desetiminutovou porci v Lize mistrů proti Anderlechtu, kde Arsenal ztratil vedení 3:0 a nakonec bral bod za remízu 3:3.

Tomáš Rosický během tréninku s českým národním týmem Tomáš Rosický během tréninku s českým národním týmemFoto Barbora Reichová Sport

„Nevím, co k tomu říct. Chápu, že mi je 34 let, to samozřejmě také hraje roli, ať se mi to líbí, nebo ne. Myslím si, že fyzický pokles v mém případě nenastal. Proti Holandsku jsem naběhal dvanáct kilometrů, podle testů, které jsme měli před sezonou, patřím v Arsenalu stále mezi pět nejrychlejších hráčů,“ zamyslel se jeden z nejzkušenějších hráčů klubu.

Pozice náhradníka, který téměř vůbec nedostává čuchnout, se Rosickému samozřejmě nelíbí. „Nějakým způsobem se s klubem bavíme, ale stejně to skončí u toho, že jsem ve stále stejné pozici,“ mrzelo ho. „Do konce roku zbývají ještě dva měsíce. Jak jsem říkal minule, teď nemá cenu nic moc řešit, jedině až se to otevře,“ pravil vyhlášený technik k možné změně dresu.

Rosický je hrdým odchovancem Sparty, kde ještě jako teenager vyletěl do světa velkého fotbalu. Upínají se jeho myšlenky k návratu do mateřského klubu? „Pro mě Sparta bude vždycky téma. Všichni víme, jaký já jsem obrovský sparťan, to je bez debat. Sparta vždycky nějaké téma bude, ale momentálně to aktuální není,“ uvedl s tím, že žádná jednání mezi ním a letenským celkem neprobíhají.

A pokud by se ozval tým z nižší soutěže v Anglii? „O tom jsem ještě nepřemýšlel, vůbec mě to do téhle chvíle nenapadlo. Já chápu, že vás to zajímá, ale víc neumím odpovědět,“ utnul rázně přestupové spekulace.   

Vstupenky na Island jsou vyprodány. Fanoušci, přijďte na trénink, zve Vrba
Video se připravuje ...

Teď se Rosický soustředí na svůj úkol v národním týmu, aby v neděli zvládl duel s Islandem. Pavel Vrba na něj spoléhá, v žádném případě neuvažuje o tom, že by ho zbavil vůdčí role šlapajícího kolektivu. Nemá ale lídr týmu obavy z toho, že kvůli malé vyhranosti nebude moct odevzdat v národním týmu optimální výkon?

„Viděli jste, že ve dvou zápasech s Holandskem a Tureckem, co jsem za reprezentaci v kvalifikaci odehrál, to problém nebyl. Samozřejmě mé schopnosti by byly mnohem lepší, kdybych aspoň trochu hrál, to je bez debat,“ věděl. „Na druhou stranu, jak jsem říkal. Odehrál jsem solidní zápasy, i když pokud bych víc hrál, bylo by to mnohem lepší, to vím sám moc dobře nejlíp. Ale myslím, že můj přínos tady pro ten tým je neoddiskutovatelný,“ uzavřel Rosický. 

Velký rozhovor s Tomášem Rosickým čtěte ve středečním Sportu

Češi se připravují na Island. Jsem připravený na všechno, hlásí Kadlec
Video se připravuje ...

Kapitán Tomáš Rosický strávil zápas mezi náhradníky
Kapitán Tomáš Rosický strávil zápas mezi náhradníky

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud