19. listopadu 2018 • 15:00

Pád německé reprezentace? Viníkem je Guardiola, tvrdí bývalý hráč

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety fotbalisté Německa vyhráli mistrovství světa a zdálo se, že dlouho nebudou k poražení. Teď jsou ale v krizi a v nevyzpytatelné skupině Ligy národů proti Nizozemsku a úřadujícím světovým šampionům z Francie je potkal sestup o divizi níže. Proč už Die Mannschaft nedominuje jako před nedávnem? Bývalý reprezentant Hans-Peter Briegel má jasno: Může za to Pep Guardiola a jeho styl fotbalu!



Španělský kouč, který momentálně vede dominantní sílu Premier League jménem Manchester City, strávil v Německu tři roky. Mezi lety 2013 a 2016 byl trenérem v Bayernu Mnichov. Vyhrál s ním tři ligové tituly, dva německé poháry, mistrovství světa klubů a Superpohár UEFA.

Ale právě taktika, kterou bavorskému gigantovi vštípil, je podle Briegela na vině v případě neúspěchu německého národního týmu. Ten v době Briegelových prohlášení v Lize národů zaznamenal jediný bod za úvodní bezbrankovou remízu 0:0 s Francií. Proti stejnému soupeři pak prohrál 1:2, mezitím stihl ještě vysokou porážku 0:3 od Nizozemska. S ním v pondělí večer své působení v první divizi uzavře.

„Z našich myslí se vytratilo jednoduché pravidlo, a to že výsledek je důležitější než absolutní kontrola nad zápasem,“ sdělil italskému listu Repubblica bývalý bek, který po devíti letech v Kaiserslauternu okusil i tamní ligu v dresu Sampdorie Janov a veronského Hellasu.

„Od doby, co Guardiola přišel do Bayernu, se něco změnilo. Máme takovou iluzi, že potřebujeme držet míč po 75 procent času, abychom mohli vyhrát. Ale držení míče nestačí na dobrý výsledek, alespoň ne vždy,“ vysvětloval 63letý Briegel.

Německá reprezentace se pod vedením Joachima Löwa jednoznačně soustředí na fotbal založený na vysokém držení míče. Tuto statistiku měli vyšší než soupeř ve všech osmi soutěžních zápasech v roce 2018, při prohře na MS proti Jižní Koreji zapsali dokonce 74 %.

Právě letní šampionát dokázal, že kontrola míče není zárukou úspěchu, jak poukazuje Briegel. „Mistři světa z Francie nám ukázali, že můžete vyhrát, i když míč necháte soupeři a držíte jej méně než 50 % času,“ podtrhla svou myšlenku německá ikona.

Skupina 1

Z V R P Skóre B
1. Francie 4 2 1 1 4:4 7
2. Nizozemsko 4 2 1 1 8:4 7
3. Německo 4 0 2 2 3:7 2

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud