7. září 2020 • 22:35

Česko – Skotsko 1:2. Statečný výkon náhradní „repre“, rozhodla penalta

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
38
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statečný výkon, ale nakonec porážka. „Nová“ česká reprezentace podlehla v Lize národů Skotsku 1:2. Narychlo poskládaný tým hráčů z české ligy se dostal brzy do vedení díky trefě Jakuba Peška, hosté ovšem skóre otočili. Nejdřív vyrovnal Lyndon Dykes a po faulu Tomáše Malínského rozhodl z penalty Ryan Christie.



Český celek favorizované Ostrovany nečekaně přehrával, jednoznačně zvítězil na střely, ale měl smůlu v koncovce. Za stavu 1:2 domácí dvakrát trefili tyč. Mužstvo premiérově vedl trenér reprezentační osmnáctky David Holoubek, jenž zastoupil kouče Jaroslava Šilhavého, který musel stejně jako zbytek původního výběru do izolace. Důvodem byly dva pozitivní testy na covid-19 u členů realizačního týmu.

Skotové se v Lize národů dostali do čela druhé skupiny Ligy B, český tým je o bod zpět druhý. Další zápas čeká reprezentanty v říjnu v Izraeli. V Lize národů se hraje o dvě místa v play off o mistrovství světa 2022, soutěž je také rozhodující pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

ČESKO - SKOTSKO: Holoubek byl na hráče hrdý. Mandous si na penaltu věřil
Video se připravuje ...

V nově složeném českém celku si drtivá většina hráčů odbyla premiéru v reprezentačním „áčku“, start za národní tým měli před zápasem na kontě jen kapitán Hubník a útočník Tecl. Holoubkův improvizovaný výběr měl na přípravu jen pár hodin, sešel se teprve v sobotu večer. Přesto před prázdným hledištěm začal velmi dobře a v 11. minutě překvapivě otevřel skóre. Tecl výbornou průnikovou přihrávkou našel za obranou nabíhajícího Peška a ten sám před Marshallem zkušeně otevřel skóre. Liberecký záložník gólově oslavil reprezentační debut.

Peška branka nabudila a po čtvrthodině mohl zvýšit. Skotský gólman ale jeho dalekonosnou střelu konečky prstů vytáhl. Ve druhé části první půle se vysoce favorizovaní hosté zvedli a vyrovnali. Ve 24. minutě ještě debutant v české brance Mandous vychytal Palmera i Christieho, o tři minuty později už ale kapituloval. Na Palmerův přízemní centr z pravé strany si naběhl Dykes a tečí usměrnil balon do sítě. Dočkal se první reprezentační branky. Domácí si mohli vzít vedení ještě do přestávky zpět, Jánošovu střelu ale ve 40. minutě vytáhl Marshall.

Kapitán české reprezentace Roman Hubník
Kapitán české reprezentace Roman Hubník

Do druhého dějství lépe vstoupili do Skotové, kteří naposledy postoupili na velkou akci v roce 1998. V 50. minutě ještě stihl zasáhnout Hubník, ale za chvíli už Češi inkasovali. Malinský podle nizozemského rozhodčího ve vápně fauloval liverpoolského Robertsona a Christie penaltu proměnil, byť Mandous málem na střelu dosáhl.

Po druhé inkasované brance nezkušený český výběr zcela odhodil ostych a velkého favorita nečekaně jasně přehrával. K vyrovnání domácím několikrát chyběl jen krůček. V 58. minutě Hubník po standardce přestřelil a za tři minuty Havlík z přímého kopu těsně za vápnem trefil tyč.

Český tým se tlačil za vyrovnávacím gólem, ale nebylo mu souzeno. V polovině druhé půle Peškovu střelu skvěle vytáhl Marshall a dorážející Tecl v těžké pozici mířil vedle. Neujala se ani Jemelkova rána. V poslední minutě pak střídající Růsek hlavou trefil tyč. Skotové zvítězili na půdě českého celku podruhé za sebou.

Góly

Domácí: 11. Pešek

Hosté: 27. Dykes, 52. R. Christie

Sestavy

Domácí: Mandous – Holeš, R. Hubník (C), Jemelka, Zelený – Jánoš, Havlík (81. Růsek) – Malinský, Budínský (55. Breite), Pešek (76. Potočný) – Tecl.

Hosté: Marshall – Palmer, Cooper, McKenna, Robertson (C) – McTominay, Fleck (71. J. McGinn), McLean – R. Christie, Dykes (67. Paterson), Armstrong (80. C. McGregor).

Náhradníci

Domácí: Nguyen, Markovič, Juroška, Karafiát, Breite, Karabec, Růsek, Holzer, Solil, Gabriel, Šíp, Potočný

Hosté: McCrorie, McLaughlin, Jack, Tierney, Forrest, McGinn, McGregor, Paterson, Gallagher, Burke, O'Donnell, Taylor

Karty

Hosté: Armstrong, Robertson, McKenna, Palmer

Rozhodčí

Gözübüyük – van Zuilen, Balder (NED)

Stadion

Andrův stadion, Olomouc

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Skotsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. Slovensko 6 1 1 4 5:10 4

Čeští náhradníci prohnali Skoty. Navzdory srdnatému výkonu padli 1:2
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
38

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud