Jiří Fejgl
8. června 2022 • 14:00

Tady trénuje král! Ronaldo před Čechy: smích s Pepém i chycen při bagu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LISABONU | Ve svém tréninkovém sídle zvaném Cidade do Futebol, tedy Město fotbalu, brousí portugalská reprezentace zbraně na soupeře z Česka. Chystá se i její král, sám velký Cristiano Ronaldo. Zápas Ligy národů se hraje ve čtvrtek večer, padesátitisícový kotel Estádio José Alvalade, sídla Sportingu, je téměř vyprodaný.



Je půl hodina po desáté dopoledne, v Česku o hodinu více. Pár Portugalců se před tréninkem baví u teqballu, což je vlastně nohejbal na prohlém pingpongovém stole. Ostatní jim fandí, popichují. Trenér Fernando Santos sedí na schůdku před střídačkou.

Portugalskou mašinu, tým našlapaný hvězdami, čeká trénink na vskutku libovém hřišti. V Cidade do Futebol trávníkaři umí...

Aby ne, vždyť chystají plochu i pro muže, který právě přichází. Cristiano Ronaldo, světová značka, jeden z nejlepších fotbalistů historie. Přivítejte portugalského krále! Kamery i fotoaparáty jedou.

CR7 si sedne vedle kouče Santose, prohodí s ním pár slov, baví se i s dalšími členy realizačního týmu. Převáže si kopačky, tentokrát bílé. Černé stulpny vytáhne vysoko nad kolena, jak je jeho zvykem, vlastně takovou markou, již napodobují hráči napříč celým světem.

Pak vstane a vyrazí za letitým kumpánem. Se stoperem Pepém něco odkopali v národním mužstvu i Realu Madrid. Devětatřicetiletý plešoun, na hřišti pořád rabiát, nyní působí v FC Porto - a pořád válí.

To ostatně platí o všech Portugalcích. Vidět to je na začátku tréninku, který je pro média tradičně otevřený pouze patnáct minut.

Portugalský trénink přitahuje tradičně díky Cristianu Ronaldovi velkou pozornost
Portugalský trénink přitahuje tradičně díky Cristianu Ronaldovi velkou pozornost

Hráči se nejprve protahují, ale nijak dlouho, spíše lenivě. Poté se mužstvo rozdělí na poloviny, startuje klasické bago: dva uprostřed, hraje se na jeden dotyk. Frmol, jinak se proud precizních, přesných a prudkých přihrávek nedá nazvat. Kvalita je zřejmá i při této obyčejné hře.

Mezi chycenými uprostřed se párkrát ocitne i kapitán. Nějaké výsady však má. Ty však nejsou dané jménem Ronaldo, ale letitými zvyky známými ze všech koutů planety. Sedmatřicetiletý Cristiano už je veterán, při vší úctě, proto při sporné situaci, kdy není úplně zřejmé, kdo zavinil ztrátu míče, valí do kruhu jeho spoluhráč.

Po čtvrthodině (nejde o portugalskou rozmařilost, ale o zvyk po celé Evropě) je trénink uzavřen. Mužstvo se bude na bitvu s Českem, s nímž má po dvou utkáních elitního levelu Ligy národů stejně bodů, celkem čtyři, chystat v utajení.

PORTUGALCI, úřadující šampioni Ligy národů: větší síla než Španělsko
Video se připravuje ...

Půjde totiž o hodně, o první flek ve skupině. Oba mančafty jednou vyhrály, jednou remizovaly. Portugalci naposledy smetli Švýcarsko 4:0, Bůh Cristiano dal dva góly. Je zkrátka ve formě, stále zbožňovaný. Také (nebo možná především) díky němu bude aréna Sportingu, kde začínal profesionální kariéru, vyprodaná. Ve středu dopoledne bylo pryč 42 tisíc vstupenek, celková kapacita je těsně nad padesáti tisíci.

Na tribunách bude i česká grupa. „Mělo by dorazit necelých pět stovek fanoušků,“ prozradil tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

I oni budou zvědaví na vládce s číslem 7.

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud