27. června 2015 • 21:00

Severské derby pro Švédy. Dánsko vyškolili 4:1 a zahrají si finále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švédska se stali druhým finalistou mistrovství Evropy do 21 let v České republice. V semifinále na pražské Letné porazili Dánsko 4:1 a o zlato si zahrají v úterý proti Portugalsku. Skandinávský souboj gólově otevřeli v prvním poločase John Guidetti z penalty a Simon Tibbling. Za favorizované Dány po změně stran snížil Uffe Bech, ale střídající Robin Quaison a Oscar Hiljemark v závěru definitivně pojistili výhru Švédů.



Švédští mladíci, kteří byli před startem turnajem označeni za největšího outsidera, postoupili do finále evropského šampionátu po 23 letech. S Portugalci se na ME utkají už podruhé, středeční závěrečný duel moravské skupiny B skončil remízou 1:1.

"Tým se po takovém zápase cítí skvěle. Nečekal jsem, že bychom mohli vyhrát semifinále o tři góly," řekl na tiskové konferenci trenér Švédska Hakan Ericson. "Postup do finále zvýšil sebevědomí hráčů i nás trenérů. Čeká nás těžký soupeř. Portugalci už tady ukázali, že jsou výborní," doplnil Ericson.

Dánové byli v úvodu aktivnější a po deseti minutách dostali míč do švédské sítě, ale Poulsenův zásah nebyl uznán kvůli předchozí hře rukou. S dalšími střelami z větší a střední vzdálenosti si bez větších problémů poradil brankář Carlgren.

Švédové hru vyrovnali a ve 23. minutě otevřeli skóre. Scholz v pokutovém území stáhnul Kiese Thelina a nařízenou penaltu suverénně proměnil Guidetti.

Už za tři minuty to bylo 2:0. Po rychlém přečíslení Guidetti před brankou našel volného Tibblinga, který i díky podklouznutí dánského obránce Knudsena podruhé překonal gólmana Buska.

Dánsko od začátku druhé půle chtělo soupeře zatlačit, což se mu povedlo po hodině hry. Höjbjergovu střelu ještě Carlgren vytěsnil, v 63. minutě ale už švédský brankář inkasoval, když po zmatcích v šestnáctce zblízka skóroval Bech.

Svěřence Jesse Thorupu kontaktní gól povzbudil. Švédové se dlouho jen bránili a ožili až v závěrečné desetiminutovce. Khalili ještě z protiútoku těsně minul branku, v 83. minutě už uspěl střídající Quaison a po nedůrazu v dánské obraně prostřelil brankáře Buska. Z posledního brejku v páté minutě nastavení navíc upravil na konečných 4:1 švédský kapitán Hiljemark.

"Určitě zvítězil lepší tým, ale kdybychom byli chytřejší, mohli jsme se vrátit do zápasu. Třetí gól však utkání definitivně zlomil," uvedl kouč Dánska Jess Thorup. "Jsem hrdý, že jsme postoupili do semifinále, ale mrzí mě, že jsme vypadli tímto způsobem," dodal Thorup.

 

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - semifinále (Praha):

Dánsko - Švédsko 1:4 (0:2)
Branky:
63. Bech - 23. Guidetti z pen., 26. Tibbling, 83. Quaison, 90.+5 Hiljemark. Rozhodčí: Karasev - Averijanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Poulsen (Dánsko).

Dánsko: Busk - Scholz, A. Christensen, Vestergaard, Knudsen - Jönsson (57. L. V. Christensen), Thomsen, Höjbjerg - Bech (90.+2 Fischer), Poulsen, Falk (65. Sisto). Trenér: Thorup.

Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander, Augustinsson - Tibbling (72. Quaison), Hiljemark, Lewicki, Khalili - Kiese Thelin (90.+3 Larsson), Guidetti (60. Ishak). Trenér: Ericson.

John Guidetti právě zajistil Švédsku jednogólový náskok
John Guidetti právě zajistil Švédsku jednogólový náskok

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud