1. dubna 2021 • 11:20

Potyčka na EURO U21! V akci i Musa, hvězda Liverpoolu po konci zuřila

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Museli polknout hořké vyřazení. Angličané vytasili na ME do 21 let těžký kalibr, ani mladé hvězdičky z Liverpoolu, Chelsea, Arsenalu či Tottenhamu ale nezabránily konci už po základní skupině. Přitom vše mohlo být jinak. Ve středečním zápase proti Chorvatsku ještě v nastaveném čase držel Albion postup, pak ale dostal gól. Výhra 2:1 nestačila. „Všichni hráči jsou velmi zklamaní,“ řekl trenér Aidy Boothroyd. Na tiskové konferenci musel vysvětlovat i závěrečnou potyčku.



Anglie vstoupila do malého EURA šíleně. I s hvězdami jako Callum Hudson-Odoi, Curtis Jones, Emile Smith Rowe nebo Eddie Nketiah prohrála první dva duely, aniž by vstřelila gól. Nejdříve padla se Švýcarskem 0:1, pak 0:2 s Portugalskem.

I tak před posledním zápasem ve skupině drželi Angličané naději na postup. Stačilo následující: porazit Chorvaty o dva góly či více a doufat, že Portugalsko vyhraje nad Švýcarskem. Druhá podmínka se vyvíjela dobře, tým z Pyrenejského poloostrova vedl v 65. minutě už 3:0.

I Angličanům se dařilo. Ve 12. minutě proměnil Eberechi Eze pokutový kop a když se v 74. minutě prosadil Curtis Jones, vypadalo to na postup země z kolébky fotbalu. Jenže v první nastavené minutě snížil parádní ranou Domagoj Bradarič a v tu chvíli zase šli dál Chorvaté…

Angličanům už se náskok nepodařilo zvýšit. Jeden z favoritů turnaje skončil ještě před branami play off, naopak mladíci z Chorvatska na hřišti slavili. Radost a posměšky vytočily autora druhé anglické branky Jonese, jinak záložníka Liverpoolu, který se vmísil do chumlu soupeře a snažil se napadnout Bradariče i další hráče.

Vyhrocenou situaci se naštěstí podařilo celkem rychle zastavit. Vytočeného Jonese museli držet členové realizačního týmu, uklidňovali ho i spoluhráči. Na chorvatské straně byl zase aktivní Petar Musa. Útočník Slavie, který aktuálně hostuje v bundesligovém Unionu Berlín, naskočil na posledních pět minut. „Byl tam tým, který skákal kolem a oslavoval mezi jedním nebo dvěma našimi chlapci,“ snažil se vysvětlit situaci anglický trenér Aidy Boothroyd.

Jones nakonec viděl červenou kartu, podle některých nepotvrzených zpráv za plivnutí. „Důvod karty si musím nechat vysvětlit, ještě jsem nemluvil s rozhodčím. Je to velmi emotivní situace, kdy se mohly stát složité věci,“ řekl s chladnou hlavou Boothroyd.

Po utkání Anglie - Chorvatsko na EURO do 21 let se strhla mela, situace se naštěstí rychle uklidnila
Po utkání Anglie - Chorvatsko na EURO do 21 let se strhla mela, situace se naštěstí rychle uklidnila

Spoluhráči museli držet i útočníka Rhianna Brewstera, který rovněž těžce nesl vyřazení. Anglický kouč nicméně vyloučil jakékoliv náznaky rasismu. „Bylo to trochu vyhrocené, ale žádná rasová situace nenastala. Bylo to něco a nic. Vášeň jednoho týmu oslavujícího a nadšeného a zklamání našich totálně zdrcených chlapců. Naštěstí se to rychle rozptýlilo,“ oddychl si Boothroyd. Situace totiž hrozila ošklivou bitkou mezi oběma tábory.

Letní pokračování turnaje se Anglie už týkat nebude. Naopak Chorvaté, kteří postoupili ze stejné kvalifikační skupiny jako Češi, se mohou těšit na čtvrtfinálový souboj proti obhájcům ze Španělska. Mistrovství Evropy do 21 let pokračuje 31. května.

Góly

Domácí: 90+1. D. Bradarić

Hosté: 12. Eze, 74. Jones

Sestavy

Domácí: Kotarski – Šverko (86. Musa), Vušković, Franjić, D. Bradarić – Ivanušec, Moro (C), Babec (64. Žaper), Bistrović (76. Majer) – Vizinger (86. Divković), Špikić (64. Čolina).

Hosté: Ramsdale – Aarons, Tanganga, Wilmot, Kelly – Gallagher (72. Cantwell), Skipp, Eze – Jones, Nketiah (C) (72. Brewster), McNeil (89. Z. Sessegnon).

Náhradníci

Domácí: Šemper, Nevistić, Čolina, Erlić, Nejašmić, Kulenović, Majer, Žaper, Krizmanić, Divković, Vuk, Musa

Hosté: Bursik, Griffiths, Cantwell, Sessegnon, Sessegnon, Brewster, Madueke

Karty

Domácí: Ivanušec, D. Bradarić, Špikić, Žaper

Hosté: Kelly, Jones, Skipp, Jones

Rozhodčí

Harm Osmers (GER) – Eduard Beitinger (GER), Dominik Schaal (GER)

Stadion

Bonifika, Koper (Slovinsko)

Skupina D

Z V R P Skóre B
3. Portugalsko 3 3 0 0 6:0 9
4. Anglie 3 1 0 2 2:4 3
5. Chorvatsko 3 1 0 2 4:5 3
6. Švýcarsko 3 1 0 2 3:6 3

Vstoupit do diskuse
10
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud