Stanislav Hrabě
15. října 2012 • 18:38

Čeští fotbalisté do 21 let budou bojovat o Evropu – v Asii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rusko, největší země světa, skýtá prapodivné možnosti. O účast na mistrovství Evropy budou v Jekatěrinburgu, městě, které leží už sedmnáct kilometrů na asijské části pohoří Ural, bojovat čeští reprezentanti do 21 let. A jak svérázné je místo, kde se bude hrát, tak svérázný může být i výsledek zápasu. Porážka 0:2 z prvního duelu není nejlepší výchozí pozice, ale o šanci se všichni porvou.



Centralnij stadion prochází důkladnou rekonstrukcí a už se pomalu chystá na veliký svátek: v roce 2018 bude jedním z hostitelů mistrovství světa.

„Bylo by krásné se sem vrátit a zahrát si na něm,“ povzdechne si Ladislav Krejčí. Nyní se však na něj podívá s výběrem do 21 let a celé mužstvo čeká těžký úkol – pokusit se obrátit nemizivý výsledek a postoupit na evropský šampionát.



Čtvrté největší ruské město, které se po dobu Sovětského svazu nazývalo Sverdlovsk, má pro hodně nábožensky založené občany největšího státu světa zvláštní význam – v červnu 1918 zde byla bolševiky zavražděna carská rodina v čele s posledním vládcem Mikulášem II.

Obětí bylo jedenáct, přesně kolik je členů fotbalového týmu. Může v tom být nějaký symbol pro boj českých mladíků o postup na mistrovství Evropy 2013?

„Já je vůbec historií nechci zatěžovat. Chci, by podali lepší výkon než v Jablonci,“ odmítá se jakýmkoli podobenstvím zaobírat trenér Jakub Dovalil.

Jekatěrinburg bude jedním z měst, kde se odehrají zápasy světového šampionátu, který Rusko uspořádá v roce 2018
Jekatěrinburg bude jedním z měst, kde se odehrají zápasy světového šampionátu, který Rusko uspořádá v roce 2018


Stejně smýšlejí i hráči. „Jsme tady od toho, abychom zvládli kvalifikaci a ne, abychom chodili po památkách,“ přidává se útočník Stanislav Tecl, na jehož góly budou spoluhráči úpěnlivě čekat. „Ale vím to,“ seznámil se dopředu s místem, kde se bude hrát.

Záložník Martin Pospíšil si tuto informaci ani nezjišťoval. Po losu, který přiřkl českému týmu ruského soupeře, spoléhal, že ho městem provede olomoucký spoluhráč Igor Golban.

„Ale nakonec nebyl nominovaný,“ posteskl si Pospíšil. Nemá však tak ani žádný důvod protivníka šetřit, žádné osobní vazby už k němu nemá.

Český tým do 21 let čeká hodně těžká práce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud