Martin Mls
30. května 2022 • 04:40

Zlatí mladíci po 20 letech: funkcionáři, trenéři i zahradník. Kdo ještě hraje?

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
  • Zlatým tým po dvaceti letechZlatým tým po dvaceti letechFOTO: Koláž isport.cz

    Od zlatého triumfu fotbalové jedenadvacítky na mistrovství Evropy uplynulo dvacet let. Čeští mladící tehdy ve finále hraném v Basileji udolali na penalty Francii. V bráně zářil Petr Čech, jenž momentálně zastává funkci poradce sportovního a technického úseku v Chelsea. A co momentálně dělají jeho bývalí parťáci?

  • Petr Čech

    Bilance na EURO: 5 zápasů/489 minut/5 inkasovaných gólů

    Měl nejoslnivější kariéru ze všech: z Rennes to vzal do Anglie (Chelsea, Arsenal), patří mu rekord v počtu čistých kont v Premier League. Je poradcem sportovního a technického úseku v Chelsea.

  • Jaroslav Drobný

    0 zápasů/0 minut/0 obdržených gólů

    Chytal v Řecku, Anglii či Nizozemsku – a nejvíc se proslavil v Německu. Kariéru ukončil teprve před rokem v českobudějovickém Dynamu. Teď trénuje brankáře juniorky Bayernu Mnichov.

  • Aleš Chvalovský

    0 zápasů/0 minut/0 obdržených gólů

    Syn někdejšího šéfa českého fotbalu jel na EURO z otcových Blšan a sedm let hrál za kyperský Limassol, s fotbalem skončil v třiatřiceti. Po kariéře začal podnikat, dělal distributora kávy.

  • Václav Drobný

    2 zápasy/180 minut/0 vstřelených gólů

    Kapitán zlaté party už bohužel nežije. Bylo mu teprve dvaatřicet, když při nočním bobování v Krkonoších narazil do stromu. Měl titul se Spartou a hrál i v cizině, po EURO šel do Štrasburku.

  • Zdeněk Grygera

    4 zápasy/369 minut/1 gól

    Rok po zlatém turnaji vyrazil za hranice, má působivý životopis: Ajax, Juventus, Fulham. Kvůli trablům s kolenem skončil dřív, než chtěl. Teď je generálním manažerem ligového Zlína.

  • Martin Horák

    1 zápas/45 minut/0 gólů

    Z talentovaného stopera se brzy po EURO stal fotbalový cestovatel. Prošel pět klubů v Rusku, zastavil se v Turecku a končil ve Švýcarsku, kde se po kariéře usadil a začal dělat zahradníka.

  • Tomáš Hrdlička

    2 zápasy/180 minut/0 gólů

    Bylo mu teprve devětadvacet, když po zranění skončil s velkým fotbalem. Loučil se jako mistr Slovenska se Slovanem Bratislava, nyní hraje pro radost třetí třídu kousek od Prahy ve Všenorech.

  • Tomáš Hübschman

    4 zápasy/369 minut/0 gólů

    Poctivý defenzivní záložník byl deset let oporou Doněcku, s kterým vyhrál Pohár UEFA, a jako poslední ze zlatého týmu hraje ligu. V Jablonci chtějí, aby brzy 41letý veterán pokračoval.

  • Martin Jiránek

    4 zápasy/313 minut/1 gól

    Z Radotína to dotáhl až do Premier League, mihl se v Birminghamu. S fotbalem prošel ještě Itálii a Rusko a teď s Červenými Janovicemi vyhlíží podzimní premiéru v kutnohorském okresním přeboru.

  • David Rozehnal

    4 zápasy/399 minut/1 gól

    Hrával za PSG, Newcastle či Lazio Řím a pět let stabilně nastupoval v reprezentačním áčku, kariéru ukončil až v osmatřiceti. Momentálně je hrajícím trenérem Sokola Kožušany v olomoucké 1. B třídě.

  • David Kobylík

    4 zápasy/300 minut/0 gólů

    Po EURO vyměnil Olomouc za Štrasburk, ochutnal i bundesligu v Bielefeldu. Paradox: ani jednou nehrál za reprezentační áčko. Nedávno sám skončil coby trenér divizního Frenštátu pod Radhoštěm.

  • Radoslav Kováč

    2 zápasy/147 minut/0 gólů

    Je mistrem Česka (Sparta) i Švýcarska (Basilej), vydělával taky v Rusku a v Anglii, kde navázal na českou tradici ve West Hamu. Byl asistentem ve Spartě a v první lize trénoval Opavu.

  • Karel Piták

    4 zápasy/279 minut/0 gólů

    Vyválčil tři rakouské tituly se Salcburkem a doma kromě rodného Hradce Králové vystřídal ještě Slavii a Jablonec. Trénuje slávistickou sedmnáctku a je asistentem u reprezentace U15.

  • Jan Polák

    4 zápasy/203 minut/0 gólů

    S Anderlechtem byl mistrem Belgie, s Norimberkem vyhrál německý pohár a 11 let držel rekord pro nejmladšího hráče samostatné české reprezentace. Ještě v devětatřiceti hrál druhou ligu.

  • Rudolf Skácel

    4 zápasy/399 minut/0 gólů

    Exekutorovi vítězné penalty bylo bez dvou měsíců čtyřicet, když naposledy hrál v Příbrami ligu. Sbíral národní poháry: jeden má se Slavií a dva se skotskými Hearts. Hrál ve čtyřech cizích zemích.

  • Petr Voříšek

    4 zápasy/399 minut/0 gólů

    Dvě trofeje se Spartou a jedna s Teplicemi, štace v obou slavných vídeňských klubech i čtyři starty za reprezentační áčko. Severočeský patriot kope 1.B třídu za Junior Děčín a má vlastní fotbalovou akademii.

  • Lukáš Zelenka

    4 zápasy/241 minut/0 gólů

    Platil za jednoho z největších talentů své generace, ale čekalo se od něj ještě víc než dva tituly se Spartou a triumf v belgickém poháru. Teď trénuje děti ve vesničce Mratín nedaleko Prahy.

  • Milan Baroš

    5 zápasů/285 minut/0 gólů

    Ve Viganticích se dočkali, slavný rodák baví v 1. A třídě. Už na EURO jel z Liverpoolu, po Janu Kollerovi je historicky druhým nejlepším střelcem reprezentace a v milovaném Baníku hrával i zadarmo.

  • Tomáš Jun

    2 zápasy/86 minut/0 gólů

    Zažil dobu, kdy Sparta pravidelně sbírala tituly, a jednou byl králem ligových kanonýrů. Hrával taky v Turecku a Rakousku a teď trénuje: dělá osobního kouče a vede vlastní fotbalovou školu.

  • Michal Pospíšil

    5 zápasů/243 minut/2 góly

    Potřebujete vědět něco o islandském fotbale? Zeptejte se ho, zastavil se i ve Skotsku a v Belgii. Teď střílí góly v okresním přeboru na Praze-západ, v této sezoně jich za Psáry stihl už jednadvacet.

  • Štěpán Vachoušek

    5 zápasů/356 minut/0 gólů

    Z Teplic šel do Slavie za 35 milionů korun, což byl svého času (spolu)rekord ligy. Přes Olympique Marseille a Austrii Vídeň se vrátil domů a „sklářům“ dělá sportovního ředitele.

  • Libor Žůrek

    1 zápas/9 minut/0 gólů

    Pomohl Baníku k zatím jedinému titulu v samostatné české lize a má i zlato s Plzní, stačilo k tomu odehrát devět minut. Fotbalový život si prodloužil doma v Kojetíně, v končící sezoně hrál 1. A třídu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud