27. září 2023 • 14:40

Návrat Rusů v mládežnickém fotbalu? Nejen Ukrajina se ohradila, FAČR mlží

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinský fotbalový svaz odsoudil rozhodnutí UEFA umožnit ruským reprezentačním výběrům do 17 let návrat do mezinárodních soutěží. V prohlášení na svém webu uvedl, že dál odmítá proti ruským týmům hrát, a vyzval evropskou fotbalovou unii, aby úterní krok výkonného výboru přehodnotila. Podobně se vyjádřila i anglická a polská asociace.



Vyřazení ruských seniorských klubů a národních týmů po dobu invaze na Ukrajinu zůstává v platnosti.

„Ukrajinský svaz trvá na zachování předchozích rozhodnutí UEFA a FIFA o zákazu účasti všech ruských týmů v mezinárodních soutěžích. Nezúčastníme se žádných soutěží s účastí ruských týmů a apelujeme na ostatní členské svazy UEFA, aby případné zápasy s účastí týmů z Ruské federace bojkotovaly,“ stojí v prohlášení ukrajinského svazu.

Předseda UEFA Aleksander Čeferin označil vyřazení mládeže ze soutěží za přímou diskriminaci. Unie nyní hodlá hledat řešení, jak zapojit ruské týmy hráčů a dívek do 17 let do soutěží, které už byly rozlosovány. I pro tato družstva má platit zákaz ruské vlajky, hymny, reprezentačního dresu se státními symboly a zápasy se nesmí hrát na ruském území.

„Jsme přesvědčeni, že přijetí podobných rozhodnutí o postupném návratu ruských týmů do soutěží během nepřátelských akcí vedených Ruskou federací proti Ukrajině je neopodstatněné a toleruje agresivní politiku Ruska. Důrazně žádáme UEFA, aby toto rozhodnutí přezkoumala a ponechala v platnosti předchozí rozhodnutí o úplném vyloučení ruských týmů,“ uvedl ukrajinský svaz.

Stejně se k situaci staví i fotbalová asociace v Polsku. „Pokud budou ruské národní týmy znovu přijaty do soutěží, naše mužstva proti nim nenastoupí. Je to jediné správně řešení,“ řekl deníku Przeglad Sportowy prezident asociace Cezary Kulesza.

Fotbalová asociace České republiky v úterý v prohlášení uvedla, že vzala rozhodnutí UEFA na vědomí. „Budoucí technický či herní model možného startu ruských mládežníků bude UEFA teprve zvažovat, konkrétní detaily nejsou známy. Podle toho FAČR zaujme další stanovisko, samozřejmě při respektování usnesení Vlády ČR a Národní sportovní agentury ohledně ruských a běloruských sportovců,“ oznámila FAČR.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud