20. září 2023 • 11:55

Ukrajina bude o EURO hrát v Česku. Proč si vybrala Letnou a ne Eden?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Ukrajiny odehrají nejbližší domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Severní Makedonii 14. října na stadionu Sparty v Praze na Letné. Na svých internetových stránkách o tom informovala tamní asociace. Ukrajinci musejí hrát domácí zápasy v azylu kvůli tomu, že jejich země čelí ruskému vojenskému útoku. Na utkání na Spartě dorazí rodiny obětí války.



Vedle Letné byl ve hře také stadion Slavie v Edenu. Předseda představenstva červenobílých Jaroslav Tvrdík na začátku srpna nabídl ukrajinské reprezentaci, že vršovický klub uhradí náklady na pobyt týmu. Přednost ale nakonec dostala Letná.

„Dlouho jsme byli zváni, abychom hráli v České republice. Chci poděkovat této zemi za pomoc Ukrajině během války s Ruskem. Rád bych také ocenil Fotbalovou asociaci ČR za plodnou spolupráci. Zvláštní poděkování pak patří Slavii za akce na podporu Ukrajiny během jejích evropských pohárových zápasů,“ uvedl viceprezident ukrajinské asociace Vadym Kostjučenko.

„Česká republika poskytla útočiště mnoha našim krajanům, takže jsem si jistý, že v Praze se našemu národnímu týmu dostane neméně silné podpory, jako bylo tomu ve Vratislavi v zápase s Anglií,“ doplnil.

Letná pojme téměř 19 tisíc diváků. „Zápas v Praze díky ukrajinské asociaci již tradičně navštíví rodiny fanoušků, kteří zemřeli při obraně Ukrajiny. Příbuzní našich hrdinů se budou moci zúčastnit tréninku národního týmu a také hovořit s hráči a trenéry mužstva. Utkání se zúčastní i ukrajinský vojenský personál, který se v České republice zotavuje po zranění,“ uvedl Kostjučenko.

Ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec vysvětlil na sociální síti, proč si ukrajinská asociace nakonec zvolila Letnou, i když Eden mohla využít zdarma. „Je to především z důvodu většího počtu doplňujících ploch, které může využít na Strahově. Tým z Ukrajiny bude v Praze trávit celý reprezentační sraz a právě tréninkový proces se jevil od začátku jednání jako klíčový pro jejich rozhodnutí,“ napsal na síti X, čili dřívějším Twitteru.

„Za náš klub děkujeme ukrajinské straně za vyjádření díků, férové jednání a dlouhodobou spolupráci, která v užším formátu probíhá od začátku ruské agrese. Přejeme též hodně štěstí a úspěch ve zbytku kvalifikace na EURO 2024. Jsme s Ukrajinou a i nadále ji budeme našimi aktivitami podporovat. V tomto případě jde o víc než o fotbal. V těchto chvílích je dobré si uvědomit, že není důležité, kde Ukrajinci své zápasy hrají, ale že je hrát mohou,“ dodal.

„Jsme rádi, že můžeme vytvořit zázemí ukrajinskému národnímu týmu pro nadcházející reprezentační termín. Je vidět, že asociace si vybrala mírové hřiště. Jako Sparta pokračujeme v tom, jakým způsobem se prezentujeme už od začátku konfliktu na Ukrajině, snažíme se pomáhat,“ zaznělo od Ondřeje Kasíka, ředitele komunikace Sparty. 

„Ukrajinská asociace měla zájem sehrát utkání ve střední Evropě, což dává smysl i z hlediska logistiky. Poměrně dlouhou dobu jsme pracovali na tom, abychom odprezentovali naši představu spolupráce. Finanční model je stavěný tak, že bude výhodný pro obě strany. Že Ukrajina zvolila náš stadion znamená, že s tímhle tvrzením souhlasí," dodal.

Reprezentace či klub z Ukrajiny najdou v Česku útočiště poprvé od začátku ruské invaze. Naposledy hrál tamní národní celek domácí zápas v polské Vratislavi, kam dorazilo zhruba 39 tisíc diváků. Předtím měl azyl v Trnavě.

Zápas na Letné začne v sobotu 14. října v 15:00. Ukrajinci jsou ve své kvalifikační skupině na třetím místě se stejným bodovým ziskem jako druhá Itálie a čtvrtá Severní Makedonie.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 6 2 0 22:4 20
2. Itálie 8 4 2 2 16:9 14
3. Ukrajina 8 4 2 2 11:8 14
4. Makedonie 8 2 2 4 10:20 8
5. Malta 8 0 0 8 2:20 0

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud