4. září 2017 • 18:27

Němci řeší chování fanoušků. Na vině je prodej lístků v Česku, řekl šéf svazu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento exces hned tak neusne. Již třináct výtržníků identifikovala německá policie po pátečním fotbalovém utkání mezi Českem a Německem (1:2) v Praze. Kvalifikační zápas narušovala nacistickými pozdravy Sieg Heil a zpěvem písní s nacistickým podtextem skupina asi 200 německých fanoušků. Všichni podle dosavadního vyšetřování patří k příznivcům východoněmeckého klubu Dynamo Drážďany, napsala dnes agentura DPA. Incidentem se vedle Německého fotbalového svazu (DFB) zabývá i mezinárodní federace FIFA, naopak česká policie podle informací DPA záležitost neprošetřuje.



Policie v Německu identitu neukázněných fanoušků zjišťuje na základě pořízených videozáběrů a fotografií. Uvedla také, že ještě před zápasem zabránila vycestovat z Německa do Česka sedmi výtržníkům, které zastavila u hranic na dálnici mezi Drážďany a Prahou.

Podle manažera německého národního týmu Olivera Bierhoffa se výtržníci ke vstupenkám na stadion v pražském Edenu dostali mimo oficiální prodejní kanál DFB. Prezident německého svazu Reinhard Grindel k tomu řekl, že v zemích jako San Marino či právě Česko není možné zaručit kontrolovaný prodej vstupenek.

"Problémy jsou kvůli naprosto volnému prodeji v Česku," řekl Grindel, který odpovědnost DFB odmítá. Dodal, že DFB prosadila vlastní systém prodeje vstupenek, aby mohla vstup fanoušků na stadiony kontrolovat. O tom, zda by sankcím mohl čelit i DFB, odmítl spekulovat.

Fan club reagoval sedmdesátimetrovým transparentem

Právě páteční zkušenost z Prahy Grindela vede k tomu, aby se podmínky vstupu na evropské stadiony zpřísnily. Chce proto o hledání řešení jednat s dalšími evropskými svazy, využít k tomu plánuje nadcházející schůzku vedení UEFA, která se uskuteční 20. září.

Už při dnešním kvalifikačním utkání s Norskem ve Stuttgartu se oficiální fan club národního týmu chce distancovat od projevů některých jedinců z Prahy a na jedné z tribun pověsil 70 metrů dlouhý transparent s nápisem: "Proti násilí, xenofobii a vyloučení. Fan club je vícebarevný a stojí za reprezentací."

Podle DPA je nejasné, zda incident z Prahy bude FIFA vyšetřovat. Mezinárodní federace totiž nejdříve chce prověřit oficiální zprávu z utkání a teprve poté by mohla uvažovat o možných sankcích.

Naopak Grindel je již nyní přesvědčen, že typ fanoušků, kteří v Praze svým neonacistickým chováním narušili zápas, je třeba z fotbalu vytěsnit. "Patří tohle k fandění, nebo ne?" položil si Grindel v nedělním rozhovoru s televizí SWR otázku. "Podle mě ne," dodal s tím, že je nutné jim ukázat červenou kartu.

Ter Stegen: Daridův gól byl překrásný, to se musí uznat
Video se připravuje ...

Müller: Češi nám zkomplikovali život, extrémně běhali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud