19. června 2018 • 12:19

Jak funguje video na MS? Český sudí vysvětlil, co znamená "šedá zóna"

Autor: pav, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letošní mistrovství světa je historické. Penalta, kterou v sobotu nařídil sudí Andrés Cunha ve prospěch Francie při výhře nad Austrálií 2:1, byla první, která se kopala po zásahu asistentů rozhodčího u videa. Videorozhodčí na šampionátu byli ale od té chvíle několikrát terčem kritiky, Brazilcům či Angličanům se nelíbilo, že přehlédli penalty v jejich prospěch či fauly před gólem. Jaké jsou zásady používání VAR na šampionátu v Rusku? To  vysvětluje pro deník Sport český sudí Roman Hrubeš, specialista na tento projekt.



První případ, kdy video mohlo zasáhnout, ale neučinilo tak, přišel ještě den před francouzskou penaltou. Při přestřelce mezi Španělskem a Portugalskem (3:3) vyvolal otázky souboj, který Diego Costa svedl s Pepém před vstřelením branky na 1:1. Útočník Atlétika Madrid měl zkušeného stopera atakovat loktem.

„Pepe se tam chytí za obličej, ale po chvíli hned vstane a zapojí se do hry. Opakovačky nebyly ideální, chtělo by to detailní kameru kvůli posouzení intenzity. Nešlo o úder do obličeje, spadá to do šedé zóny,“ vysvětluje Roman Hrubeš, proč souhlasí s verdiktem hlavního sudího a hru by nechal plynout.

Termínem „šedá zóna“ popisuje, jakým situacím se VAR věnuje a které naopak nechává být.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud