26. června 2018 • 04:45

Video řádilo! Řešilo penalty i Ronaldův loket. Ukázková řešení, řekl Královec

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohodový postup favoritů? Ale kdeže! Giganti Španělsko s Portugalskem se nakonec o cestu do vyřazovací fáze v závěrečných pondělních zápasech strachovali více, než možná čekali. V obou zápasech navíc hrálo zásadní roli video – Španělé díky gólu potvrzeném VAR vyrovnali v nastaveném čase proti Maroku na 2:2, v utkání Portugalska s Íránem (1:1) šla videotechnologie do akce dokonce hned třikrát. „Všechna rozhodnutí byla správná,“ shodli se ve studiu České televize brankář Petr Čech a rozhodčí Pavel Královec.



Zápas Portugalska s Íránem přinesl hned tři momenty, kdy rozhodčímu radili kolegové u videa. Nejprve šlo o faul ve vápně na Cristiana Ronalda, který rozhodčí nakonec posoudil jako penaltový. „Je to specifická situace, ten hráč se spíš vracel, a když dobíhal, Ronaldo mu zkřížil cestu. Rozhodnutí je ale ve finále správné, zamezil mu v další akci,“ glosoval ve studiu České televize Petr Čech.

Ronaldo penaltu kopl špatně a na 2:0 pro Portugalce nezvýšil. „Ukazuje to tíhu situace. Je jedno, jak velký hráč to je, i takoví penaltu minou,“ komentoval nepovedený kop hvězdného fotbalisty gólman Arsenalu.

I další kontroverzní moment souvisel s tahounem Portugalska. V 83. minutě vyfasoval za úder loktem protihráči žlutou kartou, video ovšem řešilo, zda neměla být tasena karta červená. „Myslím, že ne. Ronaldo se mu chtěl vyhnout. Samozřejmě ho zasáhl do hrudi, tak dostal žlutou, ale červenou dostat neměl,“ hodnotil situaci Čech.

Finální konzultaci s videoorozhodčími pak sudí Enrique Caceres absolvoval po ruce, kterou v pokutovém území zahrál Portugalec Cedric Soares. Ačkoliv se jednalo o sporný moment, jelikož byl portugalský obránce zády k hráči a rukou zahral nevědomky, byl vyhodnocen jako penaltový. Íránci tak srovnali na 1:1.

Cristiano Ronaldo udeřil soupeře loktem, místo červené karty ale přišla jen žlutá
Cristiano Ronaldo udeřil soupeře loktem, místo červené karty ale přišla jen žlutá

Také s tímto rozhodnutím zkušený brankář Čech souhlasil. „Je to možná přísné, ale podle výkladu pravidel je to penalta. Za mě je přísná, hráč skáče, je rozhozen protihráčem, asi těžko mohl dělat něco jinak, ale interpretace pravidel je jasná.“

Český rozhodčí Pavel Královec byl s využitím videa v zápase nadmíru spokojen. „Byla to krásná reklama na to, jak video pomáhá. Způsob, jakým byly situace řešené, byl ukázkový,“ uvedl sudí.

Kouč Íránu už tak nadšený z videa ale nebyl a po utkání si na jeho způsob využití stěžoval. "Na rozhodčí a video mám jasný názor, ale musím opatrně volit slova, protože lidé z FIFA poslouchají. Jako trenér potřebuji vědět, co se děje. Proto bych chtěl vidět záběry, na jejichž základě sudí rozhoduje. Dnes televize ukázala šest opakovaných záběrů, když šlo o penaltu proti nám. Když řešili penaltu pro nás, tak ukázali jen jeden," řekl Quieroz.

"Pořád se zastavuje hra. Byl tam Ronaldův loket a to je automatická červená karta. Pravidla neřeší, jestli to udělal Ronaldo, Messi nebo někdo jiný. Proto bych chtěl slyšet, jak to rozhodčí s videoasistenty řeší. Dnes nedostal kartu jen proto, že je velká hvězda. Fanoušci i trenéři by měli slyšet, co rozhodčí s videoasistenty řeší. Takhle se nikdo nikdy nedozví, kdo udělal chybu. Byl to rozhodčí na hřišti, nebo lidé u videa?" dodal.

Jeho protějšek Fernando Santos volil jiná slova. "Rozhodčí dneska konzultoval několik situací u videa - dvě penalty a jednu kartu pro Ronalda a myslím, že video odvedlo dobrou práci."

Video nezůstalo ladem ani v souběžně hraném střetnutí Španělů s Maročany. Favorit z Pyrenejského poloostova v zápase dvakrát prohrával a remízu 2:2 nakonec zachraňoval až v nastaveném čase. I gól Iaga Aspase, jenž rozdělení bodů určil, ale sudí konzultoval s videorozhodčím pro možný ofsajd.

Cristiano Ronaldo udeřil soupeře loktem, místo červené karty ale přišla jen žlutá
Cristiano Ronaldo udeřil soupeře loktem, místo červené karty ale přišla jen žlutá

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud