27. června 2018 • 17:58

Šok na MS! Korea – Německo 2:0, obhájci titulu končí, Löw je zdrcený

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historický propadák! Obhájci titulu mistrů světa z Německa na MS 2018 v Rusku nepostoupili ani ze základní skupiny. Německý osud zpečetila porážka 0:2 s Jižní Koreou. Při jasném triumfu Švédů nad Mexikem (3:0) svěřenci Joachima Löwa potřebovali nutně zvítězit, gól ale dát nedokázali, naopak sami v samotném závěru dvakrát inkasovali a soupeř je dokonce poslal až na poslední místo ve skupině. Z postupu do osmifinále se radují Švédové s Mexičané. Němci do vyřazovacích bojů nepostoupili poprvé po 40 letech a hůř než na MS si vedli jen v roce 1938...



Góly

Domácí: 90+2. Kim Jong-kwon, 90+6. Son Hung-min

Hosté:

Sestavy

Domácí: Čche Hjon-u – I Jong, Jun Jong-Sun, Kim Jong-kwon, Hong-čchol – I Če-song, Čong U-jong, Čang Hjon-su, Mun Son-min (69. Ču Se-čong) – Ku Ja-Čeol (56. Hwang Hi-čchan, 79. Ko Jo-han), Son Hung-min (C).

Hosté: Neuer (C) – Kimmich, Hummels, Süle, Hector (78. Brandt) – S. Khedira (58. Mario Gómez), Kroos – Goretzka (63. T. Müller), Özil, Reus – Werner.

Náhradníci

Domácí: Kim Sung-kju, Čong Song-hjon, O Pak-suk, Pak Ču-ho, Ču Se-čong, Kim Šin-uk, I Sung-u, Hwang Hi-čchan, Kim Min-u, Ki Song-jung, Kim Čin-Hjon, Ko Jo-han

Hosté: Plattenhardt, Ginter, Draxler, Trapp, Müller, Rüdiger, Rudy, Brandt, ter Stegen, Gündoğan, Gómez

Karty

Domácí: Čong U-jong, I Če-song, Mun Son-min, Son Hung-min

Rozhodčí

Geiger (USA) – Fletcher (CAN), Anderson (USA)

Stadion

Kazaň Arena (Kazaň)

Návštěva

41835 diváků

Svěřenci Joachima Löwa, kteří na úvod turnaje v Rusku podlehli Mexiku 0:1 a poté vydřeli výhru nad Švédskem 2:1, jsou třetím obhájcem titulu v řadě, který ztroskotal na MS už v základní skupině. Před čtyřmi lety to byli Španělé, v roce 2010 Italové.

Jejich propadák okamžitě glosovala řada fotbalových legend v čele se slavným anglickým útočníkem Gary Linekerem. Ten je autor slavného výroku: "Fotbal je jednoduchá hra. Dvaadvacet chlapů se 90 minut honí za míčem a nakonec vždycky vyhrají Němci." Po senzačním vyřazení pak na Twitteru okamžitě svůj výrok opravil: "Nakonec už Němci vždy nevyhrají. Předchozí verze už patří do historie."

Na tiskové konferenci hned po utkání pak dostal německý trenér Joachim Löw očekávanou otázku, zda na svůj post rezignuje. "Je příliš brzy, abych vám na to něco řekl. Zklamání je obrovské a hluboko uvnitř mě. Jsem zdrcený. Ani ve snu jsem si nedokázal představit, že to takhle skončí. Byl jsem optimista, věřil jsem, že to dokážeme. Teď potřebuji pár hodin, abych se rozhodl, co dál," pravil s kamennou tváří.

V šoku byl i manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff. "V kabině nikdo nemluví, každý se s tím snaží nějak vyrovnat. Naše frustrace je obrovská. Mysleli jsme si, že po vydřeném vítězství nad Švédskem se vše obrátí k lepšímu, ale nestalo se to," pronesl zdrceně. Zároveň se ale hned zastal trenéra.

"Jogi nedávno prodloužil smlouvu a věřím, že zůstane. Musíme si ale udělat důkladnou analýzu, proč se tohle stalo. Na turnaji jsme ani jednou nešli jako první do vedení. Nehráli jsme náš fotbal," dodal Bierhoff.

O triumfu korejského týmu rozhodl ve třetí minutě nastaveného času Kim Jong-kwon, o tři minuty později přidal pojistku Son Hung-min.

Trenér Löw udělal v německé sestavě pět změn od minulého utkání se Švédy. Poprvé na turnaji nastoupili Süle s Goretzkou, do úvodní jedenáctky se vrátili Hummels a Özil, naopak Müller začal mezi náhradníky.

Němci se rozjížděli hodně pomalu a v 19. minutě málem inkasovali jako první. Čong U-jong z přímého kopu překvapil gólmana Neuera, kterému vypadl míč, ale pak ho ještě stačit vyrazit na roh před dobíhajícím Son Hung-minem. Útočník Tottenhamu o chvíli později z další slibné pozice minul.

Těžké zklamání si prožil německý brankář Manuel Neuer, ale nakonec i vítězní hráči Jižní Koreje
Těžké zklamání si prožil německý brankář Manuel Neuer, ale nakonec i vítězní hráči Jižní Koreje

Obhájci titulu častěji drželi míč, ale v ofenzivě působili těžkopádně a nedařilo se jim překonávat korejský obranný blok. Do první příležitosti se až ve 39. minutě dostal po rohu Hummels, který zblízka nedokázal míč protlačit do branky.

Němci do druhého poločasu vstoupili mnohem aktivněji. Nejprve Goretzkovu hlavičku reflexivně vyrazil Čche Hjon-u, jehož branku pak Werner z voleje přestřelil.

Vzhledem k tomu, že Švédsko v souběžně hraném duelu vedlo nad Mexikem, potřebovalo Německo k postupu zvítězit. Favorité se však trápili, působili nervózně a nechávali Korejcům hodně prostoru.

Hrdina zápasu se Švédskem Kroos z dálky pálil nad branku, hlavičku střídajícího Gómeze chytil Čche Hjon-u. Korejci se často dostávali do brejků a po jednom z nich Son Hung-min střílel o kousek vedle.

Němci se ani v závěru nedostali do souvislejšího tlaku. V 87. minutě byl nejblíže gólu Hummels, který z malého vápna hlavičkoval mimo. Sen Němců se definitivně rozplynul v nastavení. Kroos při rohu tečoval míč k volnému Kim Jong-kwonovi a ten poprvé překonal Neuera. Rozhodčí nejprve gól neuznal pro ofsajd, ale verdikt změnil po zhlédnutí videa.

Při závěrečném vabanku úřadující šampioni inkasovali podruhé. Brankář Neuer na útočné polovině ztratil míč, na dlouhý nákop si naběhl Son Hung-min a v šesté minutě nastavení dokonal zmar favorita. Korejci na světových šampionátech stylově ukončili osmizápasové čekání na vítězství.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 0 1 5:2 6
2. Mexiko 3 2 0 1 3:4 6
3. Již. Korea 3 1 0 2 3:3 3
4. Německo 3 1 0 2 2:4 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud