Jan Malý
1. července 2018 • 12:33

Proč je Özil německým terčem? Mlčí k aféře, fanoušky dráždí malé zaujetí

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stal se symbolem německého propadáku na mistrovství světa. Ačkoliv záložník Mesut Özil nehrál na šampionátu hůř než ostatní členové výběru Joachima Löwa, svalila se na něj nejostřejší kritika. I kvůli mlčení po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, které rozdráždilo celé Německo. Na Twitteru se teď Özil krátce vyjádřil jen k brzkému konci na turnaji.



Ačkoliv emoce na něm na první pohled nejsou moc znát, ostudné vyřazení z mistrovství světa už v základní skupině v něm je. „Strašně bolí, že jsme museli světový šampionát opustit už po základní skupině. Ale nebyli jsme dost dobří. Potřebuji určitý čas, abych to vstřebal,“ vzkázal německý záložník Mesut Özil na Twitteru. To je vše, co k mundialu v Rusku napsal.

Özil se po konci zlatého snu stal jedním z nejvděčnějších terčů. Už po porážce 0:2 s Jižní Koreou na něj urážlivě pokřikoval jeden z fanoušků na tribuně na stadionu v Kazani. V této situaci zasahoval trenér brankářů Andreas Köpke. „Ten fanoušek ho opravdu urážel. Zavolal jsem Mesuta zpátky a tomu fanouškovi jsem řekl, že by měl držet zobák,“ líčil pak pro Bild incident Köpke.

Tato scéna zapadla do toho, jak němečtí fandové vnímají Özila. Vyčítali mu například malé zaujetí, pomalý pohyb. Ovšem na jeho obranu - například v posledním utkání s Jižní Koreou připravil záložník Arsenalu pro své spoluhráče sedm střeleckých příležitostí, do té doby rekord na šampionátu.

Konec Němců je blamáž. Ale Löw by měl zůstat, myslí si Suchopárek
Video se připravuje ...

Özil se nestal hromosvodem vzteku jen kvůli svému působení na hřišti, mocně totiž rezonovala i tolik propíraná aféra. Özil a ještě jeho spoluhráč Ilkay Gündogan se před šampionátem setkali s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, vřele se s ním fotili a předali mu své dresy. V Německu to vyvolalo pobouření.

Zatímco Gündogan se k setkání vyjádřil, Özil zarytě mlčel, s novináři nepromluvil za celý šampionát. Podle informací německých médií by někteří z jeho spoluhráčů byli nejraději, kdyby Özil celou věc jednou vysvětlil a ostatní by už pak dál nemuseli být s touto aférou konfrontováni. To se nestalo. I podle médií by bylo lepší, kdyby zaujal nějaký postoj, ačkoliv není tak zdatným řečníkem jako například obránce Mats Hummels.

Mělo neustálé připomínání tohoto nešťastného setkání na Němce vliv? „Bylo to velké téma a trochu se podcenilo. Ale já také nejsem žádný krizový manažer, abych říkal, jak se v této situaci chovat. Klid nám tohle téma nedodalo, na druhou stranu nechci, aby to byla nějaká výmluva pro naše vyřazení,“ prohlásil v rozhovoru pro Bild záložník Sami Khedira.

Během turnaje se ukázalo, že Özil není pro Löwa tak nepostradatelný, jak dříve platilo. Například proti Švédsku ho kouč nechal sedět na lavičce, byl to vůbec první zápas na mistrovství světa a Evropy, v němž nebyl Özil v základní sestavě. „Není tím lídrem mužstva, jakým by si přál být,“ kritizoval německého reprezentanta s číslem deset Mario Basler, bývalý německý záložník.

Ofenzivní eso z Arsenalu mělo před šampionátem také zdravotní problémy a bylo otázkou, zda se stihne dát dohromady. Löwovi se pak mimo jiné vyčetlo, že v Rusku vsadil na některé hráče, kteří byli před turnajem delší čas mimo hru.

Özil je mistrem světa, za Německo odehrál 92 utkání, vstřelil 23 branek a na dalších 40 gólů přihrál. Teď je otázkou, jak bude jeho reprezentační kariéra pokračovat.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud