12. července 2018 • 05:00

Chorvatská fantazie! Slaví finále s 11 hráči, kteří neporazili Česko

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Modrič, Rakitič, Mandžukič, Perišič, Subašič, Brozovič a spousta dalších. Před dvěma lety trápila tato jména české fotbalisty v základní skupině EURO 2016 (2:2), v neděli si téměř totožná sestava z tehdejšího utkání zahraje finále MS v Rusku. Rozhodla o tom středeční výhra nad Anglií 2:1 po prodloužení. „Teď se mi těžko hledají slova, ale je to fantazie. Musím všem hráčům poděkovat za to, jak dnes hráli a bojovali. Přepsali historii a nejen chorvatskou, ale celému světu ukázali, že opravdu umí hrát fotbal," jásal trenér Zlatko Dalič.



Hrajeme proti budoucím finalistům mistrovství světa... Kdo by to před dvěma lety ve francouzském Saint-Étienne řekl, že tehdy Češi vybojovali cennou remízu s týmem, který bude nyní hrát v Rusku o zlato. Možná si ještě vzpomenete... Češi ještě čtvrt hodiny před koncem prohrávali 0:2, v dramatickém závěru poznamenaném výtržnostmi chorvatských fanoušků srovnal Tomáš Necid z penalty.

Tehdejší vítěz skupiny D postavil proti Vrbově výběru téměř totožnou sestavu jako ve středu, která odsunula Anglii do boje o bronz.

Na hřišti tehdy i nyní se objevilo hned jedenáct stejných hráčů. Namátkou se jedná například o opěrné body v záloze Luku Modriče, Ivana Rakitiče, skvěle chytajícího brankáře Danijela Subašiče či autory gólů s Anglií Ivana Perišiče a Maria Mandžukiče.

Zatímco tehdy tým Anteho Čačiče došel pouze do osmifinále, kde mu vystavilo stopku Portugalsko, v Rusku je to od balkánského mužstva jiná jízda. Základní skupinu ovládli Chorvaté bez ztráty bodu a nechali za sebou po výprasku 3:0 i hvězdnou Argentinu.

DEBATA SPORTU: Favorité nepřinesli nic nového. I proto jsou Chorvaté ve finále
Video se připravuje ...

V pavouku postupně poslali domů Dány a domácí národní tým. O tom, že si zahrají v neděli proti Francii o zlato, pak rozhodl středeční duel s Anglií, který Modrič a spol. otočili z 0:1 na konečných 2:1 po trefách Ivana Perišiče a Maria Mandžukiče. 

„Tohle je zázrak. Jenom skvělé týmy dokážou být statečné jako my a bojovat s nepříznivým stavem proti tak silnému protivníkovi, jako je Anglie," řekl Mandžukič po utkání novinářům.

„Před 20 lety jsem byl doma v Omiši a fandil Chorvatsku v národním dresu. Myslel jsem na to, že chci jednou hrát za svoji zemi a vstřelit důležitý gól, který nás posune do finále,“ vzpomněl si Perišič, autor první chorvatské trefy, na rok 1998, kdy Chorvaté získali na MS ve Francii bronz. 

Nyní své tehdejší hrdiny, které hltal u televize, dokonce překoná.

Sestava Chorvatska proti Česku na EURO 2016 (2:2)

Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič (90.+8 Vrsaljko) - Modrič (62. Kovačič), Badelj - Brozovič, Rakitič (90.+7 Shildenfeld), Perišič - Mandžukič. Trenér: Čačič.

Sestava Chorvatska proti Anglii na MS 2018 (2:1 po prodl.)

Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (95. Pivarič) - Rakitič, Brozovič - Rebič, Modrič (119. Badelj), Perišič - Mandžukič (115. Čorluka). Trenér: Dalič.

„Teď se mi těžko hledají slova, ale je to fantazie. Musím všem hráčům poděkovat za to, jak dnes hráli a bojovali. Přepsali historii a nejen chorvatskou, ale celému světu ukázali, že opravdu umí hrát fotbal. Nevzpomínám si, že by se někdy menší země dostala do finále mistrovství světa. Jsme v něm zaslouženě, ale ještě jsme neřekli poslední slovo. Stále je před námi poslední zápas a s boží pomocí budeme mistry světa,“ radoval se trenér Zlatko Dalič. 

Jeho mužstvo může vrátit Francouzům vyřazení ze semifinále mistrovství světa 1998, kde Chorvaté nakonec skončili třetí a domácí "Les Bleus" brali zlato. "O tom se u nás mluví posledních dvacet let. Možná má ten zápas historickou důležitost, možná nám bůh dává šanci, abychom srovnali skóre," konstatoval Dalič. „Celý šampionát hrajeme srdcem. Proti Anglii jsme bojovali jako lvi a stejní budeme i ve finále," doplnil útočník Juventusu Turín Mandžukič.

Jamie Carragher, bývalý anglický reprezentant, zase nechápal, jak může tak malá země, postoupit na úkor Albionu do finále světového šampionátu.

„Anglie během tří týdnů vzbudila doma svými výkony obrovský poprask, ale do finále jde nakonec Chorvatsko, které má jen čtyři miliony obyvatel,“ napsal bývalý hráč Liverpoolu na Twitter.

Hvězdou utkání byl Perišič. Anglie se na zápas špatně připravila, říkají Krejčí a Dobiáš
Video se připravuje ...

Na jeho slova po utkání navázal i Perišič. „Už jen samotné semifinále bylo pro tak malou zemi, jako je Chorvatsko, obrovský úspěch. Začali jsme sice vlažně, ale ukázali, že máme velký charakter. Stejně jako v předchozích vyřazovacích bojích,“ konstatoval křídelník Interu Milán. 

„Nikdo nemůže být za soupeře šťastnější než já. Matka mi kdysi vyprávěla, že se jí zdálo, jak Chorvatsko hraje finále s Francií. Teď se z jejího snu stává skutečnost. Uvidíme, co se v neděli stane," dodal Perišič.

Trenér poražených Gareth Southgate zase litoval, že měl na turnaji velmi nezkušené mužstvo, což se o soupeři říct nedalo. „Na úroveň Modriče a Rakitiče se naši hráči dostanou jen tím, že budou hrát těžké zápasy. Ti dva jich odehráli už spousty,“ řekl po utkání.

FAKTA MS: Chorvatsko je na nohou. Fotbal se do Anglie zatím nevrátí
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 5. Trippier

Hosté: 68. Perišić, 109. Mandžukić

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker (112. Vardy), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (97. Dier), Lingard, Young (91. Rose) – Sterling (74. Rashford), Kane (C).

Hosté: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić (95. Pivarić) – Rakitić, Brozović – Rebić (101. Kramarić), Modrić (C) (119. Badelj), Perišić – Mandžukić (115. Ćorluka).

Náhradníci

Domácí: Butland, Pope, Cahill, Alexander-Arnold, Delph, Jones, Rose, Dier, Loftus-Cheek, Rashford, Vardy, Welbeck

Hosté: Pjaca, Kramarić, Kovačić, Bradarić, Badelj, Pivarić, Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Livaković, Kalinić

Karty

Domácí: Walker

Hosté: Mandžukić, Rebić

Rozhodčí

Cüneyt Çakιr – Bahattin Duran, Tarık Ongun (všichni TUR)

Stadion

Lužniki (Moskva)

Návštěva

78 011 diváků

Chorvaté se z vítězného gólu proti Anglii radovali hned u objektivů fotografů
Chorvaté se z vítězného gólu proti Anglii radovali hned u objektivů fotografů

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud