Jaroslav Kalina
16. července 2018 • 04:40

Stříbrné šílenství v Záhřebu! Chorvaté slaví, z města udělali džungli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ZÁHŘEBU | V Paříži se jistě bujaře slaví, hlavní město Chorvatska však postihlo hotové šílenství. Národ od Jaderského moře se sice musel smířit s tím, že fotbalový tým nepřiveze po porážce 2:4 s Francií zlaté medaile z finále mistrovství světa v Rusku, ale na euforické náladě to nic nezměnilo. Okamžitě po konci velkého utkání odstartovala v Záhřebu obrovská oslava historických stříbrných medailí. Chorvatská metropole v noci z neděle na pondělí nepoznala spánek, stala se z ní hotová džungle.



Tiché místo v Záhřebu byste v neděli večer jen těžko hledali. Všemi ulicemi největšího města nových vicemistrů světa se neustále rozléhalo troubení aut a hlasitý zpěv davů. Chorvatští fotbalisté se do své vlasti vrací jako druhý nejlepší tým světa.

Parta kolem kapitána Luky Modriče , která by do Záhřebu měla dorazit v pondělí kolem 14. hodiny, bude přivítána královsky. Chorvati se na své hrdiny těší. „Až na jeden zápas jsme vyhráli úplně všechno. Na náš tým se nemůže nikdo z nás zlobit,“ líčil s radostí ve tváři jeden z fanoušků.

V Záhřebu to žije i v noci! Mohutné oslavy druhého místa neberou konce
Video se připravuje ...

Ke zlaté senzaci na turnaji v Rusku byl výběr trenéra Zlatka Daliče opravdu blízko. Všichni, kteří na finále dorazili do Záhřebu, věřili velkému vítězství. Centrum chorvatské metropole se zaplnilo k prasknutí. Historické uličky obsadily davy diváků až k prasknutí.

Posunout se dál mezi hordami diváků bylo během duelu v podstatě nemožné. Zástupy oděné do tradičních červenobílých kostkovaných motivů Chorvatska upřeně hleděly na obrazovky a hlasitým křikem hnaly své mužstvo kupředu.

Hlasy utichly pouze v momentech, kdy se povedlo skórovat Francouzům. Na první umlčení dokázali Chorvaté senzačně odpovědět. Po gólu Ivana Perišiče na 1:1 se dostal Záhřeb do extáze. Ohromný jásot a stoupající dým ze světlic a dýmovnic vrátil fanoušky zpátky do varu. Zbytek zápasu však již radostné chvíle nepřinesl. Druhý gól Francie, který zařídil v 38. minutě z penalty Antoine Griezmann , chorvatské sebevědomí nesnížil. Lidé neustále zběsile fandili.

Euforie i zklamání! Jak prožíval Záhřeb finále MS? Podívejte se na exkluzivní záběry
Video se připravuje ...

První část druhého poločasu však Chorvaty tvrdě zasáhla. Po zvýšení francouzského vedení na 4:1 se již diváci začali chytat za čelo a sklánět hlavy ke kolenům s představou, že pohádka o chorvatském zlatě se nenaplní. Malou naději a radost vrátil Záhřebu a celé zemi po gólu na 2:4 Mario Mandžukič . Čas ale rychle utíkal a zdálo se, že Chorvati již začali vstřebávat hořký konec.

Jistý smutek byl znát, ale sklopené brady fanoušků se v posledních okamžicích finále opět narovnaly. Náměstí bána Jelačiče ozvučil ohromný tleskot a aplaus. Když pak rozhodčí v Moskvě odpískal konec zápasu, fanoušci stojící na zemi či nadšenci visící na veřejném osvětlení se začali mohutně radovat. Vždyť zrovna dosáhli největšího fotbalového úspěchu své země. „Druhé místo je skvělé. Jsem neuvěřitelně hrdá na náš tým a naši zemi,“ řekla usměvavá fanynka.

Ostatní tázaní Chorvaté nemohli nic jiného než souhlasit. „Nejsme zklamaní. Vždyť jsme druhý nejlepší tým na světě! Nechali jsme za sebou Anglii a další skvělá mužstva. Na smutek není místo. Nyní je čas slavit. Minimálně tři dny v kuse,“ prozradil radostně křičící Chorvat a přidal se k oslavám, které za podpory národních barev na zbytek neděle výrazně ochromily záhřebskou dopravu.

Po setmění chorvatská monstrózní party ani trochu neutichla. Naopak. Fanoušci začali pořádně dovádět. V ulicích se lidé museli brodit střepy, plastovými kelímky či dokonce slavícími Chorvaty. V městském parku to zásluhou hromady odpadků vypadalo jako na skládce. To všechno se samozřejmě dělo za podpory nekončícího zpěvu a veselí. Z kašny na historickém náměstí si fanoušci stihli udělat bazén. 

ANKETA fanoušků: Zklamání? V žádném případě, budeme slavit tři dny v kuse, hlásí
Video se připravuje ...

Redaktorka iSport TV Simona Kubišová se ocitla nad hlavami fanoušků Chorvatska
Redaktorka iSport TV Simona Kubišová se ocitla nad hlavami fanoušků Chorvatska

Přímo ze Záhřebu: Takhle slavili Chorvaté vyrovnání na 1:1
Video se připravuje ...

Přímo ze Záhřebu: Chorvaté šílí před finále, hlavní město pohltily národní barvy
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 18. Mandžukić (vl.), 38. Griezmann, 59. P. Pogba, 65. Mbappé

Hosté: 28. Perišić, 69. Mandžukić

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fékir).

Hosté: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić (81. Pjaca) – Rakitić, Brozović – Rebić (71. Kramarić), Modrić (C), Perišić – Mandžukić.

Náhradníci

Domácí: Aréola, Mandanda, Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin

Hosté: Kalinić, Livaković, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca

Karty

Domácí: Kanté, Lucas Hernández

Hosté: Vrsaljko

Rozhodčí

Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina)

Stadion

Lužniki (Moskva)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud