Jonáš Bartoš
25. března 2021 • 09:32

Co ukázali Češi: dárek pro krále Součka, držák Schick i jedno minus

Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Šest zářezů v soupeřově síti, jedna z nejvyšších výher v historii českého národního týmu. Parta Jaroslava Šilhavého vstoupila do kvalifikace o světový šampionát v Kataru výborně. Dominoval hattrick Tomáše Součka, dařilo se středovým hráčům i Patriku Schickovi na hrotu. Naopak obrana u inkasovaných gólů nezafungovala optimálně. Co ukázalo mužstvo při likvidaci Estonska 6:2?

  • Král Souček

    Pravý český Fotbalista roku. Tomáš Souček si přivezl z Ostrovů báječnou pohodu i formu. Proti Estonsku dominoval v soubojích, ve vzduchu, v kombinacích a taky v gólech. Všechny tři napsal vlastním, originálním příběhem. První trefu dal pro sebe typicky hlavou, na 3:1 zvyšoval chytrou umístěnou střelou, hattrick završil po přestávce pohodlně do prázdné brány. Dárečkem ho k významnému počinu nezištně vybídl Pavel Kadeřábek, který přihrál parťákovi do snadné pozice v situaci, kdy sám mohl krásně zakončovat. „Tohle značí naši týmovost,“ liboval si po utkání Souček.

  • Držák Schick

    Češi se o svého hroťáka mohli opřít ve chvíli, kdy prohrávali 0:1 a hrozil fatální průšvih. Schick před stopery udržel těžké balony a ve složité, akrobatické pozici uklidil míč do brány po centru Vladimíra Daridy a srovnal na 1:1. O necelých deset minut později pomohl ke skórování Antonínu Barákovi, na branku nahrál i Tomáši Součkovi. Mise splněna, střelec bundesligového Leverkusenu musel odcházet z placu spokojený.

  • Režiséři Barák i Darida

    Střed pole Čechům fungoval báječně. O Tomáši Součkovi už řeč byla, velmi dobře se ukázali i jeho parťáci ze záložní řady. Antonín Barák vyšvihl krásný a důležitý gól na 2:1, roli ofenzivního režiséra zvládal zejména v prvním poločase skvěle. Dovolil si i několik parádních technických fíglů. Svůj vysoký standard odvedl také kapitán Vladimír Darida, který tradičně operoval ve všech koutech hřiště. Spoluhráčům doručil dvě asistence a desítky úspěšných balonů. „Musím pochválit celý tým,“ zdůraznil po utkání trenér ŠIlhavý.

  • Bezradné (a vyčerpané) Estonsko

    Estonsko šlo ve dvanácté minutě do vedení, ale hráči jako kdyby tomu sami nevěřili. Vinou koronavirové nákazy nastoupili značně poslepovaní, přes brzký úvodní zásah tušili, že o vedení přijdou. Na hřišti se rozdíl mezi oběma týmy brzy projevil. Český favorit si velmi rychle vzal vedení zpátky a nebohému soupeři nasázel celkem šest branek. Outsider skupiny zaostával v týmové i individuální kvalitě a především nestíhal kondičně, odpadával už v závěru prvního poločasu. Souček a spol. měli tak notně usnadněnou práci, byť ve druhém poločase polevili a nechali soupeře nadechnout.

  • Minusy v obraně

    Začátek a závěr zápasu, tam bude ještě trenér Šilhavý svým hráčům leccos vysvětlovat. Ondřej Čelůstka hrubě zaváhal na samotném startu a pustil Estonce do senzačního vedení. Obranná linie nemá čisté svědomí ani u druhé branky, která přišla v závěru při rozhodnutém stavu. Tentokrát nechal příliš prostoru soupeři ve vlastním vápně Ondřej Kúdela. Druhý poločas, i vinou značného prostřídání a změnách v sestavě, už z českého pohledu postrádal švih a efektivitu z první půle.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud