Jan Malý
13. října 2021 • 04:55

Sadílek to odbrzdil, řekl si o šanci, chválí Palička. V čem předčil Krále?

Autor: Jan Malý, pj
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lék na bolavý střed zálohy? Může jím být Michal Sadílek. Dvaadvacetiletý dříč osvěžil výkon české reprezentace v kvalifikaci proti Bělorusku (2:0), přinesl šmrnc. „Asi nejsem sám, když říkám, že byl naším nejlepším hráčem,“ pravil zkušený trenér Vlastimil Palička. Stavitel národního týmu Jaroslav Šilhavý si přínos pracovitého středopolaře pochvaloval. Dostane šanci i příště?



Každý si ho musel všimnout. Michal Sadílek byl proti Bělorusku zarputilý, dynamický, energický, důrazný, pracovitý, rychlý. Nahrál na gól Patriku Schickovi, českého bombarďáka vyslal ještě do sóla. Několikrát výtečně obral protihráče o míč, celkem třináctkrát získal balon, jedenáctkrát na polovině soupeře, což je vysoké číslo. Předvedl výrazný výkon.

„Má to, co národní tým postrádá. Chceme mít míč, ale držíme ho staticky. Chybí mi narážečky na jeden dotek, hrajeme pomalu, ještě na stojící hráče. Máme pomalé přihrávky, které akce brzdí. Sadílek je jiný. Viděl jsem na něm dynamiku pohybu, snažil se rychle řešit situace. Velice dobře hru oživil,“ chválil Sadílkovo vystoupení protřelý kouč Vlastimil Palička.

Před pondělní konfrontací na neutrální půdě v nehostinné Kazani vyrostl reprezentačnímu trenérovi Jaroslavu Šilhavému ve středu zálohy problém. Tahle složka nefungovala předtím proti Walesu vůbec dobře: Alex Král je v těžké nepohodě, navíc se vykartoval Antonín Barák.

iSport podcast: Reprezentace stagnuje. Není cítit signál, že národní tým je to hlavní
Video se připravuje ...

Šilhavý vytáhl Sadílka, který proti Bělorusům zaujal. „Odvedl hrozně moc práce,“ cítil hlavní český stratég. V první půli nastoupil níž, po přestávce se vytáhl na podhrot. „To splnilo naše očekávání. Zlepšila se hra, zhustil se střed,“ pokýval hlavou Šilhavý.

„Hraje aktivně, hodně toho naběhá. Ačkoliv má menší postavu, nebojí se soubojů, ve kterých se umí chovat šikovně. Hodně jich vyhraje,“ vypozoroval Palička. „Je vidět, že je velice ambiciózní a ctižádostivý. Od trenérů, kteří ho v minulosti vedli, jsem slyšel, že má výborný charakter, fotbalu se obětuje. Má skvělou mentalitu, odevzdá pro tým maximum,“ přidal další postřeh někdejší kouč Zlína či Jablonce.

Tohle si na něm cení i v Nizozemsku, kde roste od šestnácti let. Tvarovali ho v PSV Eindhoven, nyní dvaadvacetiletý záložník hostuje v Twente Enschede. „Absolutně týmový hráč,“ prohodil trenér Twente Ron Jans. Další kladná vlastnost? Umí strhnout ostatní, přenést na ně elán. V minulé sezoně hostoval v Liberci. Když nálada nebo soustředění upadalo, Sadílek dokázal zbytek mužstva probudit.

V reprezentaci dosud nastřádal šest startů, seznamoval se s ní. Nyní se přihlásil o výraznější roli. Rýsuje se mu příležitost, kdy může vystoupit do popředí, porvat se o sestavu. „Je dobře, že šanci dostal, zaslouží si další. Řekl si o ni,“ nezapochyboval Palička.

Jinak situaci vidí bývalý reprezentační obránce Milan Fukal. „Ještě mě musí přesvědčit, že do sestavy skutečně patří. Už k nominaci na EURO mu pomohly absence jiných hráčů, teď někteří zase chyběli. Jsem zvědavý, jak to u něj bude dlouhodobě, spíš podle toho věci hodnotím. Ať pozitivně, nebo negativně,“ poznamenal Fukal.

Michal Sadílek

proti Bělorusku

 

Alex Král

proti Walesu

89 Odehrané minuty 84
102/71 Akce/úspěšné 69/33
1/0 Střely/na bránu 1/0
67/60 Přihrávky/přesné 37/26
7/7 Přihrávky na útočnou třetinu/přesné 9/7
8/4 Přihrávky do vápna/přesné 1/0
21/10 Souboje/vyhrané 18/5
1 Zachycené přihrávky 3
13 Získané míče 4
7 Ztracené míče 10

Michal Sadílek měl v zápase proti Bělorusku o třetinu více akcí než Alex Král proti Walesu. Záložník Twente měl úctyhodnou úspěšnost přihrávek (90 %), v přihrávkách do útočné třetiny dokonce 100 % úspěšnost. Výborně si plnil i defenzivní povinnosti, vyhrál 10 z 21 soubojů, což je na záložníka dobré číslo. Za pozornost určitě stojí i 11 získaných míčů na soupeřově polovině.

Získané míče Michala Sadílka proti Bělorusku (13) Získané míče Michala Sadílka proti Bělorusku (13)Foto Sport

Získané míče Alexe Krále proti Walesu (4) Získané míče Alexe Krále proti Walesu (4)Foto Sport

Zdroj dat: Wyscout

PRVNÍ DOJEM: Další zvláštní kvalifikace o MS. Sadílek zaujal, ale co dál?
Video se připravuje ...

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud