Martin Vait
14. října 2021 • 12:00

Velká analýza fotbalové reprezentace: EURO Češi umějí. Proč ne MS?

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stále ještě může ve skupině skončit druhá. To kdyby náhodou Wales promrhal skvěle rozjetou kvalifikaci a ztratil doma s Běloruskem, nebo v dalším utkání v Cardiffu s Belgií, která bude už takřka jistě čerstvým účastníkem světového šampionátu. Pravděpodobnější však je, že česká reprezentace obsadí v kvalifikaci o MS v Kataru třetí místo. Stejně jako v boji o světový šampionát v Rusku. A předtím v Brazílii. A ještě předtím v Jihoafrické republice.



Na EURO se kvalifikuje takřka rutinérsky, s železnou pravidelností. Až už je z toho nepsaná povinnost. Na mistrovství světa se ale český národní tým probojoval jen jednou, za zlaté éry Karla Brücknera na světový šampionát v Německu v roce 2006.

Nedokázal to ani tým Dušana Uhrina, stříbrný z EURO 1996. Ve skupině nestačil na Španělsko a Jugoslávii. Nepříjemně překvapil i výběr Jozefa Chovance, který se o dva roky dříve zapsal do Guinnessovy knihy rekordů za stoprocentně zvládnutou kvalifikaci o EURO. Vylámal si zuby v památné frustrující baráži s Belgií, přitom na papíře byl silnějším týmem.

„Tam jsme to vyloženě zmršili sami,“ vzpomíná Vladimír Šmicer , účastník obou medailových evropských šampionátů. „V kvalifikaci o MS 2002 jsme si mysleli, že jsme až moc dobří, hráli jsme v top týmech, a trochu jsme to sami nezvládli. Přistupovali jsme k tomu opravdu moc lehkovážně a prohráli jsme si to svou chybou. Nebylo to ono, nebyli jsme seriózní, vztahy v mužstvu nebyly dobré,“ přemítá zpětně.

iSport podcast s Martinem Vaitem a Štěpánem Filípkem

0:00 Reprezentace stagnuje. Není cítit signál, že národní tým je to hlavní
16:23 Má Sadílek na základ v repre? Nebo mu ještě chybí další fakvory? Co Schick či Zima?
34:44 Proč Češi nezvládají kvalifikace o MS?

Nepoměr jako Česko

U zmiňované Jugoslávie, pozdějšího Srbska a Černé Hory, dnešního srbského národního týmu, je přitom celkem pádné se zastavit. Na EURO se její reprezentace probojovala naposledy v roce 2000, vyhučela i v posledních dvou kvalifikacích, ačkoliv měla zjednodušenou úlohu. Z posledních čtyř světových šampionátů ale chyběla jen na jediném. Srbové zkrátka evidentně upřednostňují kvalifikaci na mistrovství světa, podřizují jí cyklus.

Češi činí totéž, jen u mistrovství Evropy. Žádný jiný tým na kontinentu nemá podobný nepoměr mezi účastmi na evropském a světovém šampionátu. Do určité míry se Česku blíží snad jen Turecko, které za posledních 66 let figurovalo na světovém šampionátu pouze jednou, v roce 2002, zato bralo rovnou bronz. Ani z hlediska účastí na EURO to ale z turecké strany není žádná sláva. Rozhodně nejde o kvalifikační mašinu, jakou je česká reprezentace. 

Čeští fotbalisté oslavují trefu Adama Hložka proti Bělorusku
Čeští fotbalisté oslavují trefu Adama Hložka proti Bělorusku

Podobně jako Turecko je na tom třeba Ukrajina. Jinak ovšem mají týmy poměrně rovnoměrnou účast mezi EURO a MS, ačkoliv spíše lehce nakloněnou ve prospěch evropského šampionátu. A to z prostého důvodu, který se v českém prostředí zmiňuje takřka neustále. Na EURO se historicky vždy kvalifikovalo více týmů než na světový šampionát. Po rozšíření účastníků mistrovství Evropy není třeba obtížnost kvalifikace vůbec srovnávat. 

„Vždy jsme věděli, že kvalifikace na MS je těžší,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud